Ημέρες αφιερωμένες στον καφέ έχουν υπάρξει πολλές τις τελευταίες δεκαετίες, σε διάφορες χώρες του κόσμου. Με την κατανάλωση του αγαπημένου μας ροφήματος να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (International Coffee Organization) αποφάσισε να επισημοποιήσει τον θεσμό και να θεσπίσει την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ. Αυτό έγινε το 2015 και η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι η 1η Οκτωβρίου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καφέ έχει διπλό σκοπό: Αφενός να διαδώσει την κουλτούρα του καφέ και αφετέρου να κάνει ευρύτερα γνωστή τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί του κινητοποιώντας τόσο τις καταναλώτριες χώρες αλλά και τους τελικούς καταναλωτές, εμάς.

Ένας από τους τρόπους που μπορείς να στηρίξεις και εσύ την δουλειά των παραγωγών του αγαπημένου σου ροφήματος είναι να επιλέξεις ποικιλίες καφέ που προέρχονται από Direct Trade ή Fair Trade πηγές. Αφού βρεις το χαρμάνι που σου ταιριάζει, φτιάξε τον καφέ σου στο σπίτι με την κατάλληλη μηχανή. Ας δούμε μερικές επιλογές για κάθε προτίμηση!

Ο καλός καφές φίλτρου ξεκινάει από μια δυνατή καφετιέρα. Η Izzy 6616S Milano χωράει -όχι μόνο ένα- αλλά 15 φλιτζάνια καφέ, χάρη στην κανάτα μεγάλης χωρητικότητας που διαθέτει, και μπορεί να τον κρατά αχνιστό για ώρες. Επίσης, χάρη στη λειτουργία aroma control διατηρεί το δυνατό άρωμά του. Ο αρωματικός καφές μένει πάντα ζεστός και με τη Bosch TKA3A034, που διαθέτει ακόμα πιο ισχυρό θερμαντικό στοιχείο 1100 Watts. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της είναι το σύστημά Drip Stop, το οποίο θα κρατήσει καθαρή τη μηχανή και την κουζίνα σου!

Για ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα, η καλύτερη εναλλακτική είναι μια καφετιέρα που λειτουργεί με κάψουλες. Η Nespresso Inissia της Delonghi είναι μικρή και στυλάτη, οπότε ταιριάζει σε κάθε κουζίνα! Επιλέγοντάς την παίρνεις δώρο κάψουλες αξίας 30€ ενώ το πρόγραμμα The Positive Cup σου εξασφαλίζει καφέδες διατηρήσιμης προέλευσης. Αν έχεις αδυναμία σε πιο περίτεχνα ροφήματα, τότε η μηχανή που θα σε καλύψει είναι η Krups Nescafe Dolce Gusto Minime. Με αυτή μπορείς να δημιουργήσεις μέχρι και 30 διαφορετικά ροφήματα, κρύα ή ζεστά!

Η αυθεντική εμπειρία καφέ, όμως, έρχεται μέσα από διαφορετικούς τρόπους παρασκευής. Κάνε το πρώτο βήμα με μια ισχυρή μηχανή espresso.

Ξεκινάμε με μια ημιαυτόματη μηχανή, σαν την Ariete Cafè Retro Black ή την Rohnson R 980. Και οι δύο διαθέτουν υψηλή πίεση, που εξασφαλίζει καφέ με κορυφαία γεύση, ενώ και στις δύο θα βρεις ακροφύσιο ατμού για να δημιουργήσεις τέλειο αφρόγαλα για τον cappuccino σου!

Η απόλυτη λύση espresso, βέβαια, είναι η πλήρως αυτόματη μηχανή Sencor SES 8020 NP . Το μόνο που χρειάζεται για να ετοιμάσεις κορυφαίο καφέ είναι να τοποθετήσεις τους κόκκους του καφέ και να πατήσεις το κατάλληλο κουμπί. Η μηχανή θα αναλάβει το άλεσμά τους με βάση τις προτιμήσεις σου. Μπορείς να πειραματιστείς με πολλά επίπεδα άλεσης και ποσότητες δόσης καφέ, για να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα!

Βρες όλες τις παραπάνω καφετιέρες, και ακόμα περισσότερες, στα καταστήματα MediaMarkt και στο mediamarkt.gr. Γιόρτασε και εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ όπως της αρμόζει!