Οι DSLR, είναι ο πιο κοινός τύπος φωτογραφικών μηχανών που έχεις δει στα χέρια των επαγγελματιών φωτογράφων. Λόγω των φακών τους, προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο αυτόματη εστίαση!

 

Πως λειτουργούν οι DSLR φωτογραφικές μηχανές;

 

Βασίζονται στη χρήση ενός καθρέφτη, υπό γωνία 45 μοιρών συνήθως, και ενός πρίσματος που αντιστρέφει το είδωλο κατακόρυφα και οριζόντια ώστε να το βλέπουμε κανονικά. Μηχανές SLR με φιλμ υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

 

Με το πάτημα του κουμπιού για τη λήψη της φωτογραφίας, ο καθρέπτης μαζεύει στο πάνω μέρος του σώματος της μηχανής, αφήνοντας το φως να περάσει προς την φωτοευαίσθητη επιφάνεια (δηλ. τον ψηφιακό αισθητήρα ccd ή cmos). Λογικό λοιπόν είναι ότι, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το είδωλο χάνεται από το σκόπευτρο.

 

 

Τι προσφέρουν DSLR φωτογραφικές μηχανές;

 

Ταχύτητα λήψης

 

O χρόνος απόκρισής τους, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από το πάτημα του κουμπιού μέχρι το τέλος της διαδικασίας λήψης της φωτογραφίας, είναι πάρα πολύ μικρός (κλάσματα του δευτερολέπτου).

 

Εργονομία λήψης

 

Είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να «δένουν» εργονομικά με τα χέρια σου για να μπορείς να εστιάσεις σωστά.

 

 Είναι «φιλικές» με το φως, προσφέρουν σταθερότερες λήψεις

 

H φωτογραφία βασίζεται στο φως. Όσο καλύτερα ανταποκρίνεται η μηχανή σου στον χειρισμό του, τόσο καλύτερη είναι. Και οι DSLR με τους φακούς τους, είναι εξαιρετικές σε αυτόν τον τομέα.

 

Επίσης, με τη βοήθεια των σταθεροποιητή οι φωτογραφίες βγαίνουν πιο καθαρές. Τι κάνει ο σταθεροποιητής;

 

– Μετακινεί τα ίδια τα στοιχεία του φακού, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των κραδασμών, για να βγει η φωτογραφία μας καθαρή.

 

– Μετακινεί τον ίδιο τον αισθητήρα, με ανάλογο τρόπο, επιτυγχάνοντας ανάλογο αποτέλεσμα.

 

Σε όλο και περισσότερες μηχανές DSLR, ο οπτικός σταθεροποιητής είναι ενσωματωμένος στο σώμα της μηχανής.

 

Τέλος, σε αντίθεση με τις compact όπου πρέπει να κρατάμε τη μηχανή μακριά από το πρόσωπο για να σκοπεύσουμε, το κράτημα των DSLR είναι πιο σταθερό γιατί ακουμπάμε τη μηχανή στο πρόσωπο. Αποτέλεσμα είναι λιγότερες “κουνημένες” φωτογραφίες.

 

 Ελέγχεις καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα

 

Από κατασκευής τους, προσφέρουν πολύ περισσότερες τεχνικές δυνατότητες στον χρήστη. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις μια μεγάλη σειρά ρυθμίσεων σε σχέση με το φωτισμό, το ISO,  το ζουμ κτλ. και γενικά ελέγχεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα πληθώρας χειροκίνητων (manual) ρυθμίσεων, κάτι που στις περισσότερες compact δεν υπάρχει ως λειτουργία.

 

Ποιότητα εικόνας σε «φτωχές» συνθήκες φωτισμού

 

Οι DSLR χρησιμοποιούν μεγαλύτερους αισθητήρες από αυτούς των compact, ακόμη και για τον ίδιο αριθμό megapixels, κάτι που αποδεικνύει ότι ο αριθμός των τελευταίων δεν είναι ο αποκλειστικός λόγος για να διαλέξεις μια μηχανή. Έτσι επιτυχγάνουν πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και χωρίς την χρήση φλας

 

 Πιο «επαγγελματικό» περιβάλλον για το χρήστη

 

Επειδή έχουν εξελιχθεί για τους επαγγελματίες του είδους, προσφέρουν στον ιδιοκτήτη τους μια σειρά ιδιαίτερα χρήσιμων δυνατοτήτων. Δηλαδή, αν κοιτάξεις στην «πλάτη» τέτοιων μηχανών, υπάρχουν μια σειρά από κουμπιά και διακόπτες, οι οποίες σου προσφέρουν άμεση πρόσβαση στη ρύθμιση της ταχύτητας π.χ., ενώ σε μία compact μηχανή θα έπρεπε υποχρεωτικά να μπεις στο κεντρικό μενού και να αναζητήσεις αυτήν την ρύθμιση (αν υπάρχει βεβαίως).

 

Μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης των δυνατοτήτων τους, με χρήση διαφορετικών φακών

 

Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους, καθώς η μεγάλη ποικιλία εναλλάξιμων ποιοτικών φακών, καλύπτουν πραγματικά κάθε πιθανή χρήση.

Βρες αυτή που σου ταιριάζει