H σχεδόν «απαγορευτική» τιμή του πετρελαίου μας έχει σπρώξει στην αναζήτηση εναλλακτικών αλλά και ταυτόχρονα αξιόπιστων λύσεων στο θέμα της θέρμανσης του σπιτιού μας. Οι θερμοπομποί αλλά και τα καλοριφέρ τύπου Mica, είναι δύο από τις αξιόλογες προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά και μάλιστα σε αρκετά προσιτές τιμές

Τι είναι οι θερμοπομποί: 

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί, γνωστοί στην αγορά και ως «κονβέκτορες» ή convectors, είναι ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική και γρήγορη θέρμανση ενός δωματίου ή και όλου του σπιτιού, με την επιλογή αρκετών μονάδων. Η απλή και όμορφη σχεδίασή τους σε συνδυασμό με την εύκολη τοποθέτησή τους (στερέωση στον τοίχο και σύνδεση στην πρίζα) τους έχει κάνει αρκετά δημοφιλείς. Επιπλέον, μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι η αρκετά προσιτή τιμή τους καθώς και η οικονομία που προσφέρουν στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Πως λειτουργούν: πρόκειται για συσκευές, κατάλληλες για δωμάτια 15 έως και 45 τμ. (ανάλογα τα Watt), οι οποίες θερμαίνουν τον χώρο με την επανακυκλοφορία του αέρα. Διαθέτουν ειδικές αντιστάσεις πτερυγίων αλουμινίου, οι οποίες και δημιουργούν φυσικό ρεύμα αέρα που μεταδίδει την θερμότητα στον χώρο και ανεβαίνει η θερμοκρασία αρκετά γρήγορα. Σε αρκετά μοντέλα υπάρχουν ενσωματωμένα και συστήματα με υπέρυθρες ακτίνες, αν και θα πρέπει να τονιστεί εδώ, πως ειδικά σε χώρους με κακή μόνωση, καλύτερα να προτιμήσετε μοντέλα χωρίς υπέρυθρες. Σε περίπτωση ανατροπής, σταματούν τη λειτουργία τους ενώ σε πολλά μοντέλα υπάρχει θερμοστάτης αλλά και χρονοδιακόπτης. Πλεονέκτημά τους η χαμηλή κατανάλωση σε ρεύμα.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες συσκευών όπως οι θερμοπομποί και τα καλοριφέρ Mica, μπορείς να ζεστάνεις αποτελεσματικά τα δωμάτια του σπιτιού σου.

  • Κατανάλωση ρεύματος: για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο όπου είναι τοποθετημένος ο θερμοπομπός, χρειάζεται κάποιος χρόνος, ας πούμε κατά μέσο όρο από μισή έως μία ώρα, κάτι όμως που κυρίως έχει να κάνει με το μέγεθος του χώρου. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις συνδυαστικά και έναν αφυγραντήρα (διάβασε εδώ τι γράφαμε για αυτές τις συσκευές σε προηγούμενο άρθρο), προκειμένου να «απορροφήσει» την υγρασία του δωματίου σε πρώτη φάση. Από κει και πέρα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η θερμοκρασία του θερμοπομπού ρυθμίζεται με θερμοστάτη και αν υπάρχουν περισσότερες από μία τέτοιες συσκευές στο σπίτι, μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τη χρήση που γίνεται στο δωμάτιο, π.χ. περισσότερη ώρα λειτουργίας στο σαλόνι. Μια έξυπνη λύση είναι να αξιοποιείται και το νυχτερινό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η., το οποίο έχει σαφώς μικρότερο κόστος.
  • Μηδενικός θόρυβος και ασφαλής λειτουργία: η λειτουργία τους είναι τελείως αθόρυβη αλλά και εξαιρετικά ασφαλής, καθώς διαθέτουν θερμοστάτη ασφαλείας που αποτρέπει την περίπτωση υπερθέρμανσης.
Κινηθείτε έξυπνα και θα βρείτε όλες τις λύσεις ώστε να μην κρυώνετε!

Κινηθείτε έξυπνα και θα βρείτε όλες τις λύσεις ώστε να μην κρυώνετε!

Καλοριφέρ Μica:

Τα θερμαντικά MICA (Micathermic) είναι αθόρυβες ηλεκτρικές θερμάστρες όπου συνδυάζουν την αρχή της μεταφοράς θέρμανσης, όπου ο θερμός αέρας έλκει τον ψυχρό αέρα και τη θερμότητα που παράγεται από την υπέρυθρη ακτινοβολία (η οποία είναι ακίνδυνη για το ανθρώπινο σώμα). Η ακτινοβολία αυτή μάλιστα δεν θερμαίνει μόνο τον αέρα, αλλά μεταδίδει θερμότητα και στα αντικείμενα που είναι στο χώρο και στους τοίχους. Μια τέτοια συσκευή θερμαίνει γρήγορα ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς όσο πιο γρήγορα ένα θερμαντικό σώμα μπορεί να φέρει ένα δωμάτιο στην επιθυμητή θερμοκρασία, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνεται.

  • Γιατί να τα προτιμήσεις: γιατί είναι και αυτά αθόρυβα και καταναλώνουν λίγο ρεύμα σε σχέση με την απόδοσή τους. Η δυνατότητα τους να θερμαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά δωμάτια έως και 15 – 20 τμ,  τα καθιστά  «έξυπνες», ευέλικτες και value for money επιλογές για μικρούς χώρους.

«Θωράκισε» το σπίτι σου για καλύτερη θέρμανση

Για να έχεις μειωμένες απώλειες θερμότητας θα πρέπει το σπίτι σου  – αν αυτό είναι εφικτό  – να είναι καλά μονωμένο. Επιπλέον, θα πρέπει να μην υπάρχουν ανοιχτές πόρτες στα δωμάτια τα οποία θερμαίνουμε με τα θερμαντικά σώματα που αναφέρουμε ενώ ανάλογη προσοχή χρειάζεται και στα παράθυρα. Μια καλή λύση είναι να κλείνουμε ακόμη και τα παντζούρια αλλά και τις κουρτίνες (ειδικά αν αυτές είναι «βαριές) όταν έχει πέσει ο ήλιος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό ακριβώς κάνουν και οι κάτοικοι των χωριών στην ορεινή Ελλάδα, οι οποίοι έχουν σε σπίτια και ξενώνες, κουρτίνες από ύφασμα μεγάλου πάχους, το οποίο πραγματικά κάνει τη διαφορά, λειτουργώντας ως ένα έξτρα «τείχος προστασίας από την υγρασία και το κρύο.

Τα καλοριφέρ Mica είναι ελαφρύτερα από τα καλοριφέρ άλλου τύπου, μεταφέρονται εύκολα και κυρίως, έχουν καλύτερη απόδοση.

Γυρνώντας στη δική μας πραγματικότητα και την προσπάθεια σου να έχεις ένα ζεστό χώρο για την οικογένειά σου το χειμώνα, ας δούμε ένα παράδειγμα για την αξία που έχει η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας με όλους τους δυνατούς τρόπους: αν θεωρήσουμε ότι μια ιδανική θερμοκρασία για κάθε χώρο είναι περίπου 20 βαθμοί, ο στόχος σου είναι να διατηρήσεις αυτή τη θερμοκρασία, ρυθμίζοντας σωστά τους θερμοστάτες στις συσκευές που έχεις σε κάθε δωμάτιο. Η κάθε απώλεια, π.χ. 1-2 βαθμών σε ένα δωμάτιο, σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουν αντίστοιχα πολύ περισσότερο τα θερμαντικά σώματα για να επανέλθει η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Κάτι που αντίστοιχα μεταφράζεται σε κόστος με επιπλέον  κατανάλωση ρεύματος.
[justified_image_grid exclude=910]

5 tips για ζεστό σπίτι

[1] Βοηθήστε την μόνωση του σπιτιού!

Η μόνωση του σπιτιού δεν σταματάει μόνο κλείνοντας παράθυρα και πόρτες. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο από τα προστατευτικά (τύπου aerostop) που υπάρχουν στην αγορά και τα οποία «μονώνουν» τις χαραμάδες κάτω από την εξώπορτα αλλά και τις μπαλκονόπορτες που δεν κλείνουν ερμητικά. Πραγματικά θα δεις διαφορά.

[2] Τα χαλιά βοηθάνε πάντα!

Κάλυψε τα πατώματα με χαλιά, φλοκάτες, μοκέτες κλπ. Η υγρασία είναι ο μεγάλος «εχθρός», ειδικά όταν ένα σπίτι είναι π.χ. μονοκατοικία ή στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας με πυλωτή από κάτω. Η ολοκληρωτική κάλυψη του σπιτιού είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις για να κρατήσεις μακριά την υγρασία αλλά ταυτόχρονα να κρατήσεις μέσα τη ζέστη.

[3] Θερμοστάτης = πολύτιμο εργαλείο για σένα

Αξιοποίησε 100% το θερμοστάτη των σωμάτων που υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο για να επιτύχεις μια σταθερή θερμοκρασία για αρκετές ώρες. Στην περίπτωση που κλείνεις τελείως αυτά τα σώματα  – με αποτέλεσμα να παγώσει ένα δωμάτιο – πρέπει να ξέρεις ότι για να επανέλθει ο χώρος στην επιθυμητή θερμοκρασία, θα χρειαστεί να δουλέψουν για διπλάσιο χρόνο, απ’ότι αν το είχαμε σταθερά ανοιχτό σε συγκεκριμένους βαθμούς. Αυτό σημαίνει και επιπλέον κόστος για την τσέπη σου από την έξτρα δαπάνη ρεύματος.

[4] Σταθερές θερμοκρασίες

Αν έχεις πολλή ζέστη σε ένα δωμάτιο και το ακριβώς δίπλα του θυμίζει …Σιβηρία, τα σώματα χρειάζονται να κάψουν μεγαλύτερη ενέργεια για να διατηρήσουν αυτό το ένα δωμάτιο ζεστό. Είναι πιο αποτελεσματικό δηλαδή να θερμαίνεται όλο το σπίτι μαζί σε μια σταθερή θερμοκρασία.

[5] Προσοχή στην ασφάλεια!

Κράτα το σπίτι σου ζεστό αλλά και με ασφάλεια: προτίμησε τα σώματα, τα οποία έχουν σύστημα προστασίας από τη χρήση παιδιών (child lock), προκειμένου να εμποδίσεις τα παιδιά να πειράξουν τη λειτουργία τους.

[sc:product article=”1109790″ ][sc:product article=”1146967″ ][sc:product article=”1109662″ ][sc:product article=”1116322″ ]