Την άνοιξη η φύση μπαίνει στη πιο δημιουργική της φάση, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαιώνιση των φυτών, των λουλουδιών και των δέντρων, σε μια διαδικασία όμως που έχει συχνά ως  «θύματα» της τους… ανθρώπους.
Η γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα δημιουργεί προβλήματα σε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο αυτό το εποχικό πρόβλημα
.

Είναι πραγματικά ενοχλητικό να ανοίγει ο καιρός, όλοι γύρω σου να χαίρονται τις λιακάδες και συ να νοιώθεις άρρωστος, με κόκκινα μάτια και ερεθισμένη μύτη από τη συνεχή καταρροή. Αυτές είναι οι συνέπειες των αλλεργιών στο ξεκίνημα της άνοιξης και είναι συχνά δυσάρεστες και ιδιαίτερα ενοχλητικές. Ακόμη και άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα τον υπόλοιπο χρόνο, την άνοιξη υποφέρουν πραγματικά από την ύπαρξη γύρης στα ρούχα τους, στο αυτοκίνητό τους, στο μπαλκόνι τους, στο χώρο εργασίας τους.

Την κατάσταση κάνουν ακόμη πιο δύσκολη φαινόμενα όπως αυτά της σκόνης από την βόρεια Αφρική, η οποία μεταφέρεται με τα αέρια ρεύματα και κάνει την ατμόσφαιρα μιας ηλιόλουστης ανοιξιάτικης ημέρας πιο αποπνικτική.

Η λύση βρίσκεται στην τεχνολογία και σε αυτά που έχουν να μας προσφέρουν συσκευές, τις οποίες είχαμε συνδυάσει ίσως μόνο με άλλες χρήσεις. Τέτοιες είναι:

  • Τα στεγνωτήρια: θεωρούσες ότι μπορούν να σε βοηθήσουν μόνο το χειμώνα, όταν η υψηλή υγρασία είναι απαγορευτική για να στεγνώνεις τα ρούχα σου σε εξωτερικούς χώρους.
  • Οι ιονιστές: τους είχες δει να χρησιμοποιούνται σε γραφεία αλλά και σε σπίτια φίλων, οι οποίοι ήταν καπνιστές.

Αυτές οι δύο συσκευές όμως έχουν και άλλες χρήσεις, που μπορούν να σε βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Είμαι γονιός και θέλω να προστατέψω τα παιδιά μου από τις αλλεργίες, τι μπορώ να κάνω;

Είναι πολλοί οι γονείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι λογικό να θέλεις το καλύτερο για τα παιδιά σου, τα οποία πλέον αποτελούν την Νο 1 προτεραιότητά στη ζωή σου. Προφανώς δεν μπορείς να τα βάλεις σε μία …γυάλα έτσι; Οπότε πρέπει να σχεδιάσεις έναν τρόπο δράσης και να προμηθευτείς τις κατάλληλες συσκευές που θα σε βοηθήσουν στο πλάνο σου. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι η γύρη μπορεί να βρίσκεται συνέχεια πάνω στα παιδιά σου, μέσω των ρούχων που φορούν.

[justified_image_grid exclude=1866,1880,1881,1884]

Όσο καλά και να τα πλένεις μετά από μια μέρα στο σχολείο ή γυρνώντας από την εκδρομή σας το Πάσχα στο χωριό, τα ρούχα θα εκτεθούν στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα για να στεγνώσουν και έτσι το πρόβλημα σου δεν θα λυθεί. Πρέπει λοιπόν να πάρεις δραστικά μέτρα, αγοράζοντας ένα στεγνωτήριο.

Μπορείς να το τοποθετήσεις μέσα στο μπάνιο σου ή σε κάποιο άλλο χώρο και να το χρησιμοποιήσεις για να στεγνώνεις εκεί τα ρούχα των παιδιών, ώστε να μην εκτίθενται στην ατμόσφαιρα.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις σημαντικά την επαφή του δέρματος των παιδιών σου με τους αλλεργιογόνους παράγοντες που υπάρχουν στον αέρα. Αν προχωρήσεις σε αυτή την αγορά, σε συμβουλεύουμε να αποκτήσεις ένα μοντέλο με αρκετά μεγάλο κάδο και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, ώστε να αξιοποιείς τις δυνατότητές του όλο τον χρόνο και κυρίως το χειμώνα. Υπάρχουν και μοντέλα που είναι πλυντήρια/στεγνωτήρια, τα οποία μπορούν να κάνουν και τις δύο δουλειές ενώ παράλληλα εξοικονομούν χώρο, αφού πρόκειται για μια συσκευή 2 σε 1

Κάθε άνοιξη ψάχνω τρόπους για να εμποδίσω την σκόνη και την γύρη να μπουν στο διαμέρισμα μου, υπάρχει λύση;

Αν υποθέσουμε ότι ένας οργανωμένος επαγγελματικός χώρος με κεντρικό εξαερισμό μειώνει την περίπτωση να φθάσουν στο γραφείο σου όλα εκείνα που «ξυπνούν» τις αλλεργίες σου, δεν συμβαίνει το ίδιο σε ένα διαμέρισμα. Είναι ένας «ζωντανός» χώρος, τον οποίο πρέπει να αερίσεις σωστά ανοίγοντας τα παράθυρα, να κάνεις όλες τις δουλειές ενός νοικοκυριού μπαίνοντας και βγαίνοντας συχνά για ψώνια κτλ. Είναι φυσικό λοιπόν ο χώρος αυτός να επιβαρύνεται ιδιαίτερα, ειδικά όταν στο μπαλκόνι του έχει μαζευτεί άφθονη γύρη, που έχει χρωματίσει ήδη κίτρινα τα κάγκελα! Κάθε προσπάθειά σου να κλείνεις γρήγορα ερμητικά τις μπαλκονόπορτες αλλά και να βάλεις ειδικά προστατευτικά στο κάτω μέρος τους για να κρατάς τη σκόνη έξω, δεν σε βοήθησαν σχεδόν καθόλου.

Κάθε φορά που κάθεσαι να γράψεις στον υπολογιστή σου, αρχίζει μια φοβερή φαγούρα στο κεφάλι, που γρήγορα εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Δάκρυα τρέχουν από τα μάτια σου και είσαι σίγουρος ότι δεν είσαι πια τόσο ευαίσθητος…

[justified_image_grid exclude=1866,1873,1874,1876,1878]

Μια τέτοια ανυπόφορη κατάσταση μπορεί να τα καταπολεμηθεί με τη χρήση ενός ιονιστή.

Το φιλτράρισμα του αέρα που βρίσκεται στο δωμάτιο που εργάζεσαι, μπορεί να δώσει μια ποιοτική λύση στο πρόβλημά σου. Η σκόνη, η γύρη, ακόμη και οι δυσάρεστες οσμές που συχνά αυτήν την περίοδο νοιώθεις ότι σε ενοχλούν περισσότερο, θα εξαφανιστούν και πλέον θα αναπνέεις πολύ πιο άνετα. Ο ιονιστής είναι μια φορητή συσκευή με αρκετά προσιτό κόστος, την οποία μπορείς να μεταφέρεις και σε κάποιον άλλο χώρο εργασίας ή και στο σαλόνι σου, όταν χαλαρώνεις το απόγευμα βλέποντας μια ταινία και θέλεις να αφήσεις την μπαλκονόπορτα (επιτέλους) ανοιχτή.

| Τι είναι οι ιονιστές και πως χρησιμοποιούνται;

Οι ιονιστές χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν τις βλαβερές ουσίες, βακτήρια, τα μικρόβια, τη σκόνη αλλά και τις δυσάρεστες οσμές με τη βοήθεια των φίλτρων τους.  Είναι ελαφριοί σε βάρος και έτσι εύκολα μπορούν να μετακινηθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Οι δυνατότητές τους μπορούν να καλύψουν ένα δωμάτιο και όχι ένα μεγάλο διαμέρισμα.

| Το στεγνωτήριο και πως λειτουργεί

Tο στεγνωτήριο ρούχων έχει μέγεθος όσο περίπου ένα πλυντήριο. Τοποθετείς τα υγρά ρούχα στον κάδο τους και αυτός περιστρέφεται ενώ ταυτόχρονα διοχετεύεται θερμός αέρας. Οι υδρατμοί από τα ρούχα υγροποιούνται και καταλήγουν σε ειδικό δοχείο.

Η λειτουργία του είναι σχετικά αθόρυβη και από τη στιγμή που θα τον ενεργοποιήσεις και μετά θα ξεχάσεις ότι λειτουργεί.

Η λύση ενός προβλήματος που προϋποθέτει την αγορά κάποιων συσκευών, χρειάζεται σκέψη. Στις μέρες μας, ο κάθε οικογενειακός προϋπολογισμός είναι αρκετά «σφιχτός» και γι αυτό χρειάζεται να είσαι σίγουρος πριν προβείς σε οποιαδήποτε δαπάνη.


Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η χρησιμότητα των δύο συσκευών που προτείνουμε αποδεικνύεται από την πολύπλευρη προσφορά τους,  η οποία υπερβαίνει την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος των αλλεργιών.
Και αυτό γιατί αφενός το στεγνωτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους μήνες με έντονη υγρασία ενώ ο ιονιστής μπορεί να «καθαρίζει» την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.