Η επόμενη γενιά κονσολών φέρνει δύο επιλογές για κάθε gamer, είτε επιλέξεις Microsoft είτε Sony. Η κυκλοφορία των νέων Xbox Series X|S ξεκίνησε, οπότε για αυτά έχουμε ήδη στη διάθεσή μας πολλά και ενδιαφέροντα reviews. Για το Xbox Series X έχουμε μιλήσει ήδη, οπότε σήμερα θα δούμε τι λένε τα review για το οικονομικότερο Xbox Series S.

Πριν αναλύσουμε τις εμπειρίες χρήσης, ας θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά της. Το Xbox Series S βασίζεται στην ίδια αρχιτεκτονική με το Series X αλλά στοχεύει σε χαμηλότερη ανάλυση. Ο επεξεργαστής βασίζεται στη Zen2 αρχιτεκτονική και έχει 8 πυρήνες αλλά «τρέχει» στα 3,6GHz. Η κάρτα γραφικών είναι RDNA 2 αλλά αποτελείται από 20CUs ενώ η μνήμη είναι 10GB GDDR6. Τέλος ο δίσκος είναι χωρητικότητας 512GB και η αγορά παιχνιδιών και περιεχομένου γίνεται μόνο ψηφιακά (δεν υπάρχει Blu-Ray drive). Με βάση τα παραπάνω, η Microsoft στοχεύει σε απόδοση έως 120fps για αναλύσεις μέχρι 1440p. Για 4K gaming, λοιπόν, δεν ενδείκνυται, γι’ αυτό υπάρχει το Xbox Series X άλλωστε. Αυτό δε σημαίνει ότι και το Xbox Series S δεν έχει τη θέση του στην επόμενη γενιά, όμως, καθώς πολλά από τα χαρακτηριστικά του είναι πραγματικά next-gen κι ας μην δίνονται σε 4K ανάλυση.

Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά, όπως τα εντόπισαν οι reviewers!

Ανάλυση απόδοσης

Η νέα οικονομική κονσόλα της Microsoft προσφέρει πολύ πιο ομαλή εμπειρία gaming, κρατώντας πιο σταθερή απόδοση στα fps. Σε παιχνίδια που είναι «κλειδωμένα» στα 30fps, για παράδειγμα, η απόδοση είναι πιο ομαλή από το Xbox One S, το οποίο μπορεί να παίξει τους ίδιους τίτλους. Επιπλέον όσα παιχνίδια έχουν γίνει “optimized” για το Series S προσφέρουν αναβαθμισμένη εμπειρία με απόδοση 60fps – ακόμα και 120fps ανάλογα το παιχνίδι. Επιπλέον, παρότι το Xbox Series S δεν σχεδιάστηκε για 4K gaming, η κονσόλα μπορεί να κάνει upscale την εικόνα για να ταιριάζει καλύτερα στις 4K τηλεοράσεις. Συνολικά το Xbox Series S μπορεί να στοχεύει παρόμοιες αναλύσεις με την περασμένη γενιά (Xbox One S) αλλά η εμπειρία που μεταφέρει σε αυτές είναι πολύ ανεβασμένη. Και τα καλά νέα δεν είναι μόνο αυτά!

Next-gen features και στο Xbox Series S

Καινοτόμες τεχνολογίες όπως το ray tracing, το Velocity Architecture και το Quick Resume δεσπόζουν στο Xbox Series X. Η Microsoft φρόντισε, όμως, να τα προσφέρει και στην οικονομικότερη κονσόλα νέας γενιάς. Όπως είδαμε και στην ενότητα της απόδοσης, μπορεί η ανάλυση να μην είναι 4K αλλά αυτά τα features βελτιώνουν θεαματικά την εμπειρία χρήσης. Τα παιχνίδια είναι πιο ρεαλιστικά με το ray tracing, φορτώνουν πιο γρήγορα από ποτέ και με το Quick Resume μπορείς να έχεις περισσότερα από ένα ανοιχτά ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από όσους δοκίμασαν το Xbox Series S, το οποίο προσφέρει next-gen εμπειρία gaming ακόμα και σε όσους δεν παίζουν σε 4K.

Compact σχεδιασμός

Ένα ακόμα κομμάτι, που κέρδισε τους reviewers, είναι οι διαστάσεις της συσκευής. Το Xbox Series S δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις ψύξης με το Xbox Series X και έτσι η Microsoft κατάφερε να δημιουργήσει μια πραγματικά compact κονσόλα. Παρά το μικρό του μέγεθος, το Xbox Series S παραμένει σχεδόν αθόρυβο!

Η χωρητικότητα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αλλά…

Το μόνο που θα μπορούσε να είναι καλύτερο, σύμφωνα με τα reviews, είναι ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος. Η συσκευή διαθέτει δίσκο NVMe SSD χωρητικότητας 512 αλλά από αυτά μόνο 364GB είναι διαθέσιμα στο χρήστη. Άρα η εγκατάσταση πολλών next-gen παιχνιδιών ίσως γεμίσει τον δίσκο γρήγορα. Για τον λόγο αυτό η κονσόλα διαθέτει την ίδια θύρα επέκτασης με το Xbox Series X ενώ τα παιχνίδια μπορούν να περαστούν και σε εξωτερικό δίσκο συνδεδεμένο με USB.

Πως σου φαίνεται το Xbox Series S;  Είναι η κονσόλα που σου ταιριάζει ή πας κατευθείαν για το κορυφαίο Xbox Series X;