Εσύ τι ξέρεις για το Wok; Έχεις κάποιο στην κουζίνα σου, κι αν ναι, το χρησιμοποιείς σωστά; Μάθε τα πάντα για αυτό το συγκεκριμένο σκεύος που είναι σε θέση να κάνει τη διατροφή σου καλύτερη και την καθημερινότητά σου στο μαγείρεμα απλούστερη και απείρως ευκολότερη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η λέξη wok σημαίνει «εργαλείο για μαγείρεμα». Το wok, ή γουόκ αποτελεί ένα σκεύος μαγειρικής της Ασιατικής κουζίνας, που σύμφωνα με τις φήμες κατασκευάστηκε από τους Κινέζους πριν από 2000 χρόνια, οι οποίοι αποσκοπούσαν στο να κατασκευάσουν ένα σκεύος μαγειρικής που θα έκανε εφικτό το να μαγειρεύουν γρήγορα και αποτελεσματικά πάνω σε φλεγόμενα ξύλα και κάρβουνα. Ειδικά για εκείνη την εποχή που όλων τα άλλων ειδών τα καύσιμα ήταν δυσεύρετα και ακριβά.

Wok

Μορφολογικά το γουόκ είχε κωνικό/κοίλο σχήμα (μια έμπνευση με πιθανές καταβολές από τα χαρακτηριστικά ψάθινα καπέλα των Κινέζων αγροτών αλλά σε αναστραμμένη μορφή), και ήταν κατασκευασμένο από σφυρηλατημένο σίδηρο. Πιο απλά ακόμη μοιάζει με τηγάνι αλλά σε μια πολύ πιο ογκώδη μορφή. Σταδιακά το γουόκ άρχισε να χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες της Ασίας, όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ινδία, η Ταϋλάνδη, η Ιαπωνία κτλ. και κατόπιν να εξαπλώνεται σταδιακά παγκοσμίως. Στην Ασία θεωρούν το Wok ως «κληρονομιά» τους και ακόμη και σήμερα το περνούν από γενιά σε γενιά. Υπάρχει μάλιστα και σχετικός μύθος, βάσει του οποίου όσο πιο παλιό και περισσότερο μεταχειρισμένο είναι ένα Wok, τόσο πιο αποτελεσματικά μαγειρεύει καθώς θεωρείται ότι κουβαλά τη σοφία και τις μαγειρικές ικανότητες των προκατόχων του.

Στις μέρες μας το γουόκ εξυπηρετεί την ανάγκη του σύγχρονου κόσμου για εύκολο, γρήγορο και υγιεινό μαγείρεμα του φαγητού του. Μέσα στο γουόκ, άλλωστε μπορεί κάποιος να μαγειρέψει τα πάντα, από ορεκτικά και σούπες μέχρι κρέας ή ψάρι. Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σκεύους είναι ότι έχει μεγάλη εσωτερική επιφάνεια, πράγμα που του επιτρέπει να διατηρεί ισομερώς υψηλή την θερμοκρασία σε όλα τα μέρη του. Γι’ αυτό και προσφέρει τη δυνατότητα ομοιόμορφου, γρήγορου και με ελάχιστες απαιτήσεις σε λιπαρή ουσία (π.χ. λάδι ή βούτυρο) μαγειρέματος. Το γεγονός ότι απαιτεί ελάχιστο λάδι ή βούτυρο για να μαγειρέψεις την παρασκευή της επιλογής σου, καθιστά το μαγείρεμα στο γουόκ εξαιρετικά πιο υγιεινό από ότι σε άλλα σκεύη. Ο βασικός τρόπος μαγειρέματος στο γουόκ είναι το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά, το οποίο αποκαλείται Stir Frying.

Wok

Τα γουόκ κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, κυρίως όμως είναι είτε μαντεμένια είτε ατσάλινα. Τα αυθεντικά Κινέζικα γουόκ είναι ατσάλινα με στρογγυλεμένη βάση, η οποία είναι κατάλληλη για μαγείρεμα σε εστίες γκαζιού. Ωστόσο, στις μέρες μας θα βρεις γουόκ διαφόρων τύπων με επίπεδη βάση που είναι κατάλληλα για τις ηλεκτρικές εστίες. Οι βασικοί τύποι γουόκ είναι δύο. Το γουόκ με μία λαβή, που είναι ιδανικό για stir frying και το γουόκ με δύο λαβές, που είναι εξαιρετικό για όλους τους υπόλοιπους τρόπους μαγειρέματος.

Μερικές βασικές οδηγίες χρήσης του Wok

 • Πάντα πρέπει να προθερμαίνεις το γουόκ για 2-3 λεπτά πριν τη χρήση του, ανεξαρτήτως του τρόπου μαγειρέματος, χωρίς να χαμηλώνεις τη φωτιά όταν πλησιάζει το τέλος του μαγειρέματος.
 • Το μάτι της κουζίνας στο οποίο πρόκειται να μαγειρέψεις κάνοντας χρήση του θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια από τη βάση του wok.
 • Επίσης το μάτι της κουζίνας θα πρέπει να το θέτεις πάντα στην υψηλότερη σκάλα θερμοκρασίας.
 • Αν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις για βράσιμο, τότε πριν από κάθε χρήση απλώς άλειψε την επιφάνεια του γουόκ με λίγο λάδι.
 • Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μην χρησιμοποιείς μεταλλικά εργαλεία. Αντίθετα, χρησιμοποίησε τη ειδική για το γουόκ σπάτουλα, ή τα σχετικά ειδικά εργαλεία.
 • Αν επιθυμείς να έχεις τη δυνατότητα να μαγειρεύεις στον ατμό, απλώς προμηθεύσου ένα πλέγμα που να εφαρμόζει στο γουόκ σου. Το μεταλλικό πλέγμα, συγκεκριμένα, είναι ιδανικό για την παρασκευή ρυζιού.
 • Τα παραδοσιακά γουόκ που διαθέτουν απολύτως στρογγυλό πάτο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε εστίες υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Τα θετικά του να μαγειρεύεις σε Wok

 • Το μαγείρεμα σε γουόκ είναι πιο υγιεινό, από ότι σε άλλα σκεύη καθώς απαιτεί τη χρήση λιγότερης λιπαρής ουσίας.
 • Οι χρόνοι παρασκευής του φαγητού εντός του γουόκ είναι σημαντικά μικρότεροι από ότι σε άλλα μαγειρικά σκεύη οπότε προσφέρει το πλεονέκτημα στον χρήστη του για οικονομία χρόνου.
 • Τα τρόφιμα διατηρούν να θρεπτικά συστατικά τους, μιας και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός του, μαγειρεύονται σε λιγότερο χρόνο.

Wok

Τα αρνητικά του να μαγειρεύεις σε Wok

 • Δεν μπορείς να μαγειρέψεις ολόκληρα τρόφιμα εντός του γουόκ, π.χ ολόκληρη μπριζόλα ή ψάρι. Αντιθέτως, ότι αποφασίσεις να μαγειρέψεις θα πρέπει πρώτα να το κόψεις σε κομματάκια.
 • Δεν έχεις την ευχέρεια παρασκευής μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, μιας και αν και είναι ογκώδες ως σκεύος, λόγω του σχήματός του, ο πραγματικός ωφέλιμος χώρος του είναι κάπως περιορισμένος.

Οι παρεχόμενες δυνατότητες διαφορετικών τρόπων μαγειρέματος σε Wok

 • Ποσέ: πρόκειται για το μαγείρεμα με ζεστό (όχι βρασμένο) νερό ή ζωμό.
 • Τηγάνισμα: είναι το ιδανικό σκεύος για βαθύ τηγάνισμα για λίγη ώρα, σε πολύ καυτό λάδι.
 • Στον ατμό: είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, μιας και δεν απαιτεί τη χρήση λιπαρών υλών ή καρυκευμάτων. Το φαγητό στον ατμό διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά των τροφών σχεδόν ανέπαφα.
 • Βρασμός: είναι ίσως η πιο απλή τεχνική και ασφαλώς και η πιο πρακτική. Υπάρχει είτε το κλασικό βράσιμο, κατά το οποίο βράζεις το νερό πρώτα και κατόπιν προσθέτεις τα υλικά σου, είτε το πιο νόστιμο βράσιμο, κατά το οποίο τηγανίζεις πρώτα ελαφρώς με λίγο λάδι, και για λίγη ώρα τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτεις νερό ή ζωμό, το οποίο έχεις προθερμάνει ώστε να μην μειώσεις ρίχνοντάς το τη θερμοκρασία του όλου μείγματος.
 • Σοτάρισμα: 1-2 λεπτά σε πολύ δυνατή φωτιά και με συνεχές ανακάτεμα, από το κέντρο προς τα τοιχώματα του γουόκ αρκούν για να σοτάρεις τέλεια τα ψιλοκομμένα υλικά της αρεσκείας σου.
 • Μαρινάρισμα: Όταν θες να μαρινάρεις κρέας ή ψάρι, το τοποθετείς εντός του γουόκ και ρίχνεις μέσα και τα υπόλοιπα υλικά, μέσα στα οποία θες να το μαρινάρεις προτού το μαγειρέψεις (π.χ. κρασί, μπύρα, γάλα, σόγια, καρυκεύματα κτλ.).

Πώς να το καθαρίζεις το Wok σου

Ύστερα από κάθε χρήση του γουόκ σου, καλό είναι να το γεμίζεις με άφθονο ζεστό νερό και το καθαρίζεις εσωτερικά με μια βούρτσα από μπαμπού ή με ένα πλαστικό σφουγγάρι. Στη συνέχεια να το σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας και να το αποθηκεύεις. Υπάρχει πιθανότητα, έπειτα από αρκετές χρήσεις να σχηματιστεί ένα σκούρο καφέ χρώμα στην εσωτερική επιφάνειά του. Αυτό σημαίνει ότι το γουόκ σου θα έχει αποκτήσει τη σωστή επίστρωση, μιας και αυτό το στρώμα αποτελείται κυρίως από άνθρακα και δεν είναι καθόλου επιβλαβές για την υγεία σου.

Βρες εδώ το δικό σου Wok