Το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές στον κόσμο, εξελίχθηκε σημαντικά στην τελευταία έκδοσή του. Ο βασικός στόχος ήταν να είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από υπολογιστές αλλά και από εναλλακτικές ηλεκτρονικές συσκευές, τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως είναι τα tablet και τα smartphone. 

Η αλλαγή αυτή στην στρατηγική της Microsoft, υπαγορεύτηκε από την τεράστια ανάπτυξη που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια αυτές οι συσκευές και οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες παρόμοιες με τους υπολογιστές, έχοντας όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Από τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχουν οι κάτοχοι ενός προσωπικού υπολογιστή αλλά και μια φορητής συσκευής όπως είναι για παράδειγμα η ταμπλέτα, είναι πως τρέχουν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα τα οποία πολλές φορές δεν συνεργάζονται με το καλύτερο τρόπο μεταξύ τους. Η εμπειρία δηλαδή που έχουν, δεν είναι ενιαία αφού αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μεταφέρουν αρχεία, να παίξουν ένα παιχνίδι, να επεξεργαστούν έγγραφα, κλπ

Τα tablet που διαθέτουν το νέο λειτουργικό σύστημα διασυνδέονται εύκολα με τις άλλες συσκευές σου που διαθέτουν Windows 8.

Οι δημιουργοί του λειτουργικού, επανασχεδίασαν τα Windows 8, προκειμένου να προσφέρουν ένα σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο σε υπολογιστές όσο και σε φορητές συσκευές.

Τι καινούργιο φέρνουν τα Windows 8

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα βασικά χαρακτηριστικά τους:

Το μενού «Έναρξη» έχει αντικατασταθεί από την οθόνη Έναρξης.
Κάθε Tile (=Tile ονομάζονται τα μικρά παράθυρα / πλακίδια που βλέπετε στην οθόνη) που υπάρχει εκεί, είναι συνδεδεμένο με κάποια επαφή, εφαρμογή, τοποθεσία στο internet, μια λίστα αναπαραγωγής τραγουδιών ή με οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για τον καθένα. Ο στόχος είναι να ενημερώνεσαι με μια ματιά στην οθόνη για ότι σε ενδιαφέρει (μηνύματα, πληροφορίες, ειδήσεις κτλ.).

Γρήγορη εκκίνηση του συστήματος, μέσα σε 10-15 δευτερόλεπτα.

Νέοι τρόποι προστασίας λογαριασμού: Κωδικός εικόνας και σύνδεση με PIN.

Δυνατότητα λήψης εφαρμογών από το internet μέσω του Windows Store

Η εφαρμογή «Windows To Go» επιτρέπει στα Windows 8 να εκκινούν από μια συσκευή USB (όπως για παράδειγμα ένα «φλασάκι»)

Υποστηρίζουν τη χρήση οθόνης αφής, κάτι που είναι και το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό τους. Είναι προφανές ότι αυτή η δυνατότητα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε tablet και smartphone αλλά πλέον υπάρχουν desktop υπολογιστές και laptop, που διαθέτουν παρόμοιου τύπου οθόνες.

[justified_image_grid exclude=1270]

Τα πλεονεκτήματα των Windows 8 tablet

Ειδικά σε συσκευές όπως είναι τα tablet, τα Windows 8 έχουν να προσφέρουν πολλά:

[+] Με τη χρήση τους πραγματοποιείται καλύτερη διαχείριση της ενέργειας που χρησιμοποιεί η συσκευή, κάτι που «μεταφράζεται» σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μέχρι την επόμενη φόρτιση.

[+] Ταχύτερος χρόνος εκκίνησης: είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό, καθώς όλοι μας έχουμε βιώσει την αρκετά μεγάλη αναμονή που χρειάζεται για να εκκινήσουν συσκευές, οι οποίες διαθέτουν προγενέστερες εκδόσεις των windows ή άλλα λειτουργικά συστήματα όπως Android ή IOS.

[+] Μικρότερες απαιτήσεις σε μνήμη: αυτό σημαίνει ότι εξοικονομείται χώρος για να «τρέχουν» πιο άνετα και δίχως προβλήματα άλλα προγράμματα.

[+] Περιλαμβάνουν δωρεάν μια έκδοση του MS Office ειδικά για οθόνες αφής και συγκεκριμένα τις εφαρμογές Word, Excel, PowerPoint και OneNote.  Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις ένα κείμενο ή να δουλεύεις πάνω σε ένα φύλλο του Excel στο σπίτι σου και να συνεχίζεις τη δουλειά σου την επόμενη ημέρα στο γραφείο από εκεί ακριβώς που την άφησες.

[+] Άνετη και εύκολη διασύνδεση με τους υπολογιστές που επίσης διαθέτουν Windows 8, αυτή θα λέγαμε ότι είναι ίσως και η επιτομή του χαρακτήρα του νέου λειτουργικού συστήματος.
Πλέον μπορείς να δουλεύεις σε ένα ενοποιημένο περιβάλλον, χωρίς κάθε φορά να χρειάζεται να μπαίνεις στη λογική του τρόπου λειτουργίας της κάθε συσκευής ξεχωριστά. Συγχρόνως γίνεται εύκολη η υπόθεση η μεταφορά αρχείων από συσκευή σε συσκευή, καθώς δεν έχει να σε απασχολήσει το πρόβλημα διασύνδεσης μεταξύ τους. Μπορείς επιπλέον να ξεκινήσεις ένα παιχνίδι στον Desktop υπολογιστή σου στο σπίτι, και να μεταφέρεις τα save games στο tablet σου ώστε να συνεχίσεις εκεί, αν βέβαια το παιχνίδι αντέχει να το σηκώσει το tablet σου (πχ Football Manager)

Τα Windows 8 tablet διαθέτουν μια ειδική έκδοση του MS Office ειδικά για οθόνες αφής.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι τα Windows 8 tablet δείχνουν να διαθέτουν αρκετά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και πλέον δείχνουν το δρόμο για την «επόμενη ημέρα» στην εξελικτική πορεία αυτών των θαυμάσιων gadget. To βέβαιο είναι ότι   αξίζουν μια θέση στη σχετική λίστα σου, όταν έρθει η στιγμή να ανανεώσεις τον προσωπικό εξοπλισμό που διαθέτεις.