Τα Windows 10, λανσαρίστηκαν στην Ελληνική αγορά την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 και από ότι φαίνεται «ήρθαν για να μείνουν»! Κι αυτή η φράση δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο κυριολεκτική, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας Microsoft, στην οποία ανήκουν, παρόλο που μέχρι σήμερα συνήθιζε να κυκλοφορεί μια νέα έκδοση κάθε κάποια χρόνια, αυτή τη φορά η έκδοση των Windows 10 πρόκειται να είναι η τελική. Ωστόσο η εταιρεία, για να είναι πάντα «εντός» της τεχνολογικής επικαιρότητας, σκοπεύει να τα αναβαθμίζει συχνά και δωρεάν για τους χρήστες της.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός, ότι η Microsoft πέρασε από τα Windows 8, με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2012, στα Windows 10. «Προσπέρασαν» δηλαδή την κατασκευή των Windows 9, μιας και οι χρήστες της έκδοσης των 8 δεν έμεινα –κατά γενική ομολογία- ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι από το περιβάλλον τους, αλλά και από τις παρεχόμενες δυνατότητές τους.

Για να «αποζημιώσει» λοιπόν αυτούς τους χρήστες, και συγκεκριμένα όσους διαθέτουν στις συσκευές τους τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, και συγκεκριμένα των Windows 7 και των Windows 8/8.1 θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους να τα αναβαθμίσουν στην έκδοση Windows 10 εντελώς δωρεάν, αρκεί μονάχα το σύστημά τους να πληροί τις ελάχιστες αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές.

Ωστόσο, μετά τον Ιούλιο του 2016, ακριβώς ένα χρόνο μετά δηλαδή από την κυκλοφορία τους, η αναβάθμιση τους θα πάψει να είναι δωρεάν. Όσοι χρήστες βέβαια αγοράσουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα νέα μοντέλα υπολογιστών, θα βρουν σε αυτά προεγκατεστημένο το νέο λειτουργικό σύστημα στη συσκευή τους.

Τα νέα Windows είναι ένα είδος πολύ-πλατφόρμας, καθώς είναι σε θέση να «τρέξουν» σε οποιαδήποτε συσκευή: desktop, laptop, tablet, smartphone, κονσόλα παιχνιδιών, smartwatch κ.α.

Σου συγκεντρώσαμε σε μια λίστα ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Windows 10 και γιατί αξίζει να τα αποκτήσεις:

 • Τα Windows 10 είναι πολύ εύκολα στη χρήση, μιας και παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τα Windows 7, συμπεριλαμβανομένου και του menu Έναρξης (Start menu). Ξεκινάνε γρήγορα, διαθέτουν στη βάση τους ενσωματωμένη ασφάλεια, και είναι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν αποδοτικά με το software και το hardware που ήδη διαθέτεις. Έτσι καταφέρνουν να συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα Windows 8 και των Windows Άλλωστε, για να λέμε την αλήθεια, οι περισσότεροι χρήστες δεν ενθουσιάστηκαν με την έλλειψη του menu Έναρξης από την επιφάνεια εργασίας τους. Η Microsoft λοιπόν αφουγκραζόμενη την επιθυμία τους σχετικά με το menu Έναρξης, το επανέφερε στα Windows 10, ενώ φρόντισε να ενσωματώσει ένα εύχρηστο menu για τις μικρότερες συσκευές κινητής. Αυτό το menu πρόκειται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των Windows 8 και της κλασσικής version των Windows.
 • O Internet Explorer αποτελεί παρελθόν για τα Windows To πρόγραμμα περιήγησης στο Internet που διαθέτουν είναι ο Microsoft Edge! Ο Edge προσφέρει τη δυνατότητα να κινείται ο χρήστης πολύ γρήγορα από την περιήγηση στην πράξη. Για την ακρίβεια, μπορείς να κρατήσεις, σημειώσεις κατευθείαν πάνω στις ιστοσελίδες και να τις κάνεις «share» με άλλους, να διαβάσεις online άρθρα άνευ παρεμβολών, και να αποθηκεύσεις τα αγαπημένα σου ώστε να έχεις άμεση πρόσβαση σε αυτά αργότερα. Ασφαλώς βέβαια, όπως ακριβώς και οι παλιότερες εκδόσεις Windows, μπορείς να «κατεβάσεις» και να χρησιμοποιήσεις και άλλους browsers όπως π.χ. τον Chrome, τον Firefox κ.ά. αν το επιθυμείς.
 • Τα Windows 10 διαθέτουν ενσωματωμένη μια προσωπική ψηφιακή βοηθό, την Cortana. Η ψηφιακή αυτή βοηθός θα παρέχει φωνητικές οδηγίες στα Αγγλικά και ο χρήστης θα έχει δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν από ένα σημείο κοντά στο menu Έναρξης που βρίσκεται στην κάτω αριστερά γωνία της οθόνης, και την οποία μπορεί να ενεργοποιήσει απλώς προσφωνώντας τη με την φράση «Hey Cortana». Τότε θα του εμφανίζονται αναδυόμενες (pop-up) ειδοποιήσεις, και θα μπορεί να κάνει αναζήτηση στον OneDrive του ή στον σκληρό του δίσκο. Αν δεν επιθυμεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τις φωνητικές εντολές, τότε μπορεί ακόμη να τις πληκτρολογήσει στην μπάρα αναζήτησης. Η Cortana, κατά το αρχικό διάστημα κυκλοφορίας των Windows, θα είναι διαθέσιμη μόνο σε υπολογιστές και tablets, όχι όμως σε κινητά τηλέφωνα.
 • Παρέχουν ευκολότερη και γρηγορότερη διαχείριση της επιφάνειας εργασίας σου. Θα μπορείς σε μία οθόνη να κάνεις μέχρι και τέσσερα διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα, καθώς και να δημιουργείς εικονικές επιφάνειες εργασίας (virtual desktops) όποτε έχεις ανάγκη για επιπλέον χώρο ή θες να ομαδοποιήσεις τις ενέργειές σου βάσει project, όπως για παράδειγμα να έχεις μαζί όλες τις apps του Office, ή όλα τα παιχνίδια μαζί συγκεντρωμένα.
 • Θα έχεις επίσης πρόσβαση στο Windows Store, που θα παρέχει μια ενοποιημένη εμπειρία shopping για κάθε συσκευή σου που θα διαθέτει τα Windows Περιηγήσου στο Windows Store από το PC, το tablet ή το κινητό σου και κάνε εύκολα download τόσο του δωρεάν όσο και του επί πληρωμή εξαιρετικού ψηφιακού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων apps, παιχνιδιών, μουσικής, ταινιών, και τηλεοπτικών shows.
 • Τα Windows 10 διαθέτουν ενσωματωμένα τα καλύτερα apps όπως οι Χάρτες, οι Φωτογραφίες, το Mail & το Calendar, τη Μουσική, τις Ταινίες & την TV. Όλες αυτές οι apps χρησιμοποιούν το OneDrive για να αποθηκεύσουν ως back up όλα σου τα δεδομένα και να τα συγχρονίσουν ανάμεσα σε όλες τις συσκευές σου που διαθέτουν Windows 10 έτσι ώστε να έχεις πρόσβαση σε αυτά ανά πάσα στιγμή.
 • Μπορείς μέσω αυτών να χρησιμοποιήσεις όποια διαδραστικά μέσα επιθυμείς: μέσω αφής, μέσω πληκτρολόγησης, μέσω γραφής ή μέσω ομιλίας (σε αυτή την περίπτωση απευθύνοντας ερωτήσεις στην Cortana μπορείς να θέσεις κάποια υπενθύμιση ή να γράψεις ένα email, ή να κάνεις chat με τους φίλους σου μέσω του Skype.8).
 • Τα νέα Windows προσφέρουν μια μοναδικά προσωπική εμπειρία χάρη στο «Windows Hello», ένα χαρακτηριστικό τους που αναγνωρίζει και πιστοποιεί την δική σου παρουσία, παρέχοντάς σου επιπλέον ασφάλεια κι ευκολία, και φυσικά κι ένα φιλικό «hello».
 • Διευκολύνει την διαχείριση των projects, χάρη στο νέο «Task View» κουμπί που καθιστά την μετάβαση από τη μια επιφάνεια εργασίας στην άλλη απλούστατη. Το κουμπί αυτό υπάρχει «καρφιτσωμένο» στην Taskbar και σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι άνετα όλες τις επιφάνειες εργασίας σου, αλλά και να εναλλάσσεις εύκολα τις εφαρμογές σου.
 • Αλλάζουν την Gaming Εμπειρία ελαφρώς μιας και επαναφέρουν το παιχνίδι

«Solitaire» ως προεπιλογή, ώστε να μην χρειάζεται καν να το εγκαταστήσεις από το οποιοδήποτε App store. Τα Windows 10 είναι επίσης στενά συνδεδεμένα με το Xbox, επιτρέποντας σου αν κάνεις streaming παιχνιδιών από το Xbox στο PC σου, καθώς και να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν πολύ χρήστες Xbox στο ίδιο παιχνίδι (για επιλεγμένα παιχνίδια).

 • Παράλληλα σου παρέχουν κανονικά πρόσβαση εφαρμογές iOS και Android λειτουργικών συστημάτων.