Οι έξυπνοι θερμοστάτες έκαναν την εμφάνισή τους πριν από μερικά χρόνια και γρήγορα μαγνήτισαν το ενδιαφέρον. Μοντέλα όπως τα ecobee, EnergyHub και Nest Learning Thermostat ήταν αρκετά για να τραβήξουν τα βλέμματα της κοινής γνώμης επάνω σε ολόκληρη την κατηγορία.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία οι έξυπνοι θερμοστάτες έχουν πραγματοποιήσει άλματα προόδου, όντας πλέον σε θέση να αλλάξουν την εμπειρία που προσφέρει ένα ολόκληρο σπίτι, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης ενώ παράλληλα εξοικονομούν χρήματα και ενέργεια.

wifi thermostat

Στις καινούριες κατασκευές κατοικιών, οι έξυπνοι θερμοστάτες αποτελούν πλέον τμήμα του αρχικού εξοπλισμού του σπιτιού, προσφέροντας ευκολότερο χειρισμό και βελτιστοποιημένη λειτουργία. Πολλοί είναι αυτοί δε, που επιλέγουν να αντικαταστήσουν τους θερμοστάτες που χρησιμοποιούσαν για χρόνια για χάρη ενός καινούριου, έξυπνου μοντέλου.

Αν εσείς ανήκετε σε εκείνους που ακόμα πιστεύουν πως οι έξυπνοι θερμοστάτες δεν είναι παρά gimmicks ελάσσονος σημασίας, ελάτε να δούμε στην πράξη τους λόγους για τους οποίους η αγορά ενός τέτοιου θα αλλάξει την καθημερινότητά σας.

Άνετη εγκατάσταση, πανεύκολη ρύθμιση

Οι έξυπνοι θερμοστάτες εγκαθίστανται πανεύκολα καθώς δεν απαιτούν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Η ρύθμιση και ο χειρισμός τους γίνονται μέσω του ειδικού app που τους πλαισιώνει και δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ξέρατε ως τώρα για τους θερμοστάτες.

Θα είστε σε θέση να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία στις απαιτήσεις σας, να δημιουργήσετε ημερήσια και εβδομαδιαία προγράμματα, ακόμα και να συνδέσετε τον θερμοστάτη στο υπάρχον σύστημα διαχείρισης αυτοματισμών σπιτιού πανεύκολα!

wifi thermostat

Προσαρμογή θερμοκρασίας 24/7

Αισθάνεστε τον αέρα στο δωμάτιο ψυχρό τη στιγμή που… χουχουλιάζετε στο κρεβάτι ή χαλαρώνετε στον καναπέ; Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στα επίπεδα που επιθυμείτε δίχως να κουνηθείτε, μέσω του app του wifi thermostat από το smartphone σας.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και στην περίπτωση που επιστρέφετε από διακοπές –δίνοντας εντολή στον έξυπνο θερμοστάτη σας, να φέρει τη θερμοκρασία στο σπίτι εκεί που πρέπει λίγο πριν επιστρέψετε.

Machine learning

Ποιος είπε όμως ότι ένας wifi thermostat ρυθμίζει απλώς τη θερμοκρασία ανάλογα με τις εντολές σας; Προτιμήστε ένα μοντέλο που έχει την ικανότητα να «μαθαίνει» από τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιείτε και αφήστε το να μεγιστοποιήσει την απόδοση του συστήματος θέρμανσης/ψύξης του χώρου σας.

Ένας τέτοιος θερμοστάτης καταγράφει τη ρουτίνα σας, τις ώρες που βρίσκεστε στο σπίτι και τις θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτό, βελτιστοποιώντας τη λειτουργία του με τον καιρό.

wifi thermostat

Έλεγχος παρουσίας στο σπίτι

Μια αρκετά χρήσιμη λειτουργία ενός έξυπνου θερμοστάτη είναι η προσαρμογή της θερμοκρασίας ανάλογα με το αν βρίσκεστε στο σπίτι ή όχι και μάλιστα δίχως εσείς να χρειαστεί να κάνετε το παραμικρό. Χάρη στο λεγόμενο geofencing του smartphone σας, ο έξυπνος θερμοστάτης θα είναι σε θέση να προσδιορίσει αν βρίσκεστε ή όχι στο σπίτι (με δεδομένο ότι δε φεύγετε από αυτό δίχως το κινητό σας) και κατ’ επέκταση να ρυθμίσει τη θερμοκρασία αναλόγως για ακόμα πιο βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον λειτουργίες και σενάρια

Ένας έξυπνος θερμοστάτης μπορεί να αποτελέσει το «αισθητήριο όργανο» του έξυπνου σπιτιού σας και παράλληλα τη βάση για μια σειρά σεναρίων με τη συμμετοχή πολλαπλών συσκευών. Πιθανή πτώση της θερμοκρασίας στον χώρο σας για παράδειγμα, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια έξυπνη πρίζα με έναν αφυγραντήρα ή ακόμα και τα καλοριφέρ.

Αντίστοιχα το ίδιο μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας τα δεδομένα ενός μετεωρολογικού σταθμού έτσι ώστε να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού σε αυτή έξω.