Αν βρίσκεσαι στο αιώνιο δίλημμα μεταξύ laptop και tablet, τότε η απάντηση στο ερώτημά σου είναι τα laptops 2 σε 1.

Τα υβριδικά συστήματα ή αλλιώς 2 σε 1, αποτελούν ίσως την πιο hot κατηγορία υπολογιστών το τελευταίο διάστημα, κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο λόγος είναι ότι συνδυάζουν τις εξελιγμένες δυνατότητες ενός φορητού υπολογιστή, ικανό να τρέχει ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα και κορυφαίες εφαρμογές παραγωγικότητας, με τις δυνατότητες ενός tablet. Στη δεύτερη περίπτωση γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα tablets διακρίνονται για την ευκολία χρήσης, τη μεγάλη αυτονομία και τα εκατομμύρια εφαρμογών και παιχνιδιών που τα συνοδεύουν. Μία ακόμη δημοφιλής χρήση ενός tablet είναι η αναπαραγωγή βίντεο, κάτι που το κάνουν απαραίτητο gadget σε ένα ταξίδι.

Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές έχουν προχωρήσει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, στην κυκλοφορία συστημάτων που ξεχωρίζουν για τον καινοτόμο σχεδιασμό και τις δυνατότητες που περιλαμβάνουν.

Laptops  2 σε 1 που μετατρέπονται σε tablet

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει υπολογιστές που μπορούν να μεταμορφωθούν από laptops σε tablets και το αντίθετο, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί κάποιο εξωτερικό περιφερειακό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου υπολογιστή αποτελεί η σειρά Yoga της Lenovo  με την οθόνη αφής να διπλώνει 360 μοίρες και να έρχεται ακριβώς πίσω από το πληκτρολόγιο.

laptops 2 σε 1

Η HP με τη σειρά φορητών υπολογιστών Spectre x360, παρέχει την ίδια δυνατότητα διπλώματος της οθόνης κατά 360 μοίρες ενώ όπως και στη σειρά Yoga, μπορεί να τοποθετηθεί κάθετα σε λειτουργία tent για εύκολη τοποθέτησή του υπολογιστή σε περιορισμένους χώρους όταν θέλουμε να δούμε κάποια ταινία. Ένας ακόμα κατασκευαστής που ακολουθεί την ίδια τακτική είναι η Dell, παρουσιάζοντας πριν μερικούς μήνες το ανανεωμένο XPS 13 2 σε 1, το οποίο αναμένεται σύντομα.

laptops 2 σε 1

Laptops  2 σε 1 με αποσπώμενα μέρη

Ίσως η πιο δημοφιλής κατηγορία υβριδικών συστημάτων είναι αυτή που περιλαμβάνει αποσπώμενα μέρη. Τα συστήματα που συναντάμε συνήθως εδώ είναι τις περισσότερες φορές tablets που πάνω τους μπορούμε να προσθέσουμε μια ειδική βάση πληκτρολόγιο για να μετατραπούν σε μικρό φορητό υπολογιστή. Σε άλλες περιπτώσεις, η βάση πληκτρολόγιο προσθέτει επιπλέον χαρακτηριστικά στο σύστημα όπως επιπλέον θύρες, δεύτερη μπαταρία, αλλά και μια πολύ καλύτερη κάρτα γραφικών όπως στο Surface Book.

Η περίπτωση του Surface Book είναι ξεχωριστή αφού εξωτερικά δε διαφέρει σε τίποτα από ένα laptop όμως ο ειδικός μηχανισμός στο κάτω μέρος της οθόνης, της επιτρέπει να αποκολληθεί με το πάτημα ενός κουμπιού από το πληκτρολόγιο και να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα ως tablet.

laptops 2 σε 1

Η σειρά Surface Pro της Microsoft θεωρείται το υβριδικό σύστημα που απογείωσε ολόκληρη την κατηγορία. Ειδικά με το Surface Pro 4, η Microsoft έχει καταφέρει να ενσωματώσει μία από τις τελευταίες γενιές επεξεργαστών της σειράς Intel Core i5/i7, χαρίζοντας κορυφαίες επιδόσεις σε απόλυτα φορητές διαστάσεις, κάτι που ισχύει ακόμα και όταν συνδέσουμε πάνω του το ειδικό πληκτρολόγιο/κάλυμμα.

Aν το Surface απογείωσε την κατηγορία, η ASUS είναι αυτή που την έφερε στην επικαιρότητα με τη σειρά υπολογιστών Transformer. Και στην περίπτωση αυτή, η ASUS παρουσιάζει ένα tablet με πολύ καλές επιδόσεις όπως στο Transformer 3, πάνω στο οποίο μπορεί να προστεθεί το ειδικό πληκτρολόγιο κάλυμμα που περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

laptops 2 σε 1

Από την πλευρά της η Apple αν και αρχικά φάνηκε να απέχει από την κατηγορία, πλέον συμμετέχει ενεργά με τη σειρά iPad Pro, που όπως φανερώνει η ονομασία απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες. Με όλα τα πλεονεκτήματα ενός iPad αλλά και με τη χρήση ειδικού stylus και πληκτρολογίου, το iPad Pro μεταμορφώνεται σε έναν μικρό υπολογιστή, με συγκεκριμένα μοντέλα μάλιστα να υποστηρίζουν συνδέσεις LTE για να έχεις Internet παντού.

Το Yoga Book είναι μία κατηγορία από μόνο του

Μία άλλη διαφορετική πρόταση 2-σε-1 συστημάτων έρχεται και πάλι από τη Lenovo και δεν είναι άλλη από το Yoga Book το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό. Με μικρές διαστάσεις που το κάνουν πολύ εύκολο στη μεταφορά, το Yoga Book διαθέτει ένα εναλλακτικό πληκτρολόγιο χωρίς κουμπιά.

laptops 2 σε 1

Συγκεκριμένα αυτό υποστηρίζει τεχνολογία απτικής αντίδρασης, με τα εικονικά κουμπιά να εμφανίζονται μόνο όταν θα τα χρειαστείς. Όμως σε συνδυασμό με το stylus πενάκι, ολόκληρη η επιφάνεια του πληκτρολογίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για σημειώσεις και ζωγραφική σε ένα χαρτί, με την ψηφιοποίηση να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, είτε στην ειδική εφαρμογή σημειώσεων.

Στη Media Markt μπορείς να βρεις το 2 σε 1 σύστημα που σου ταιριάζει, μέσα από μια μεγάλη γκάμα μοντέλων με διαφορετικό μέγεθος οθόνης, τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Και αν θέλεις να τα δεις από κοντά, σε περιμένουμε σε ένα από τα 12 καταστήματα Media Markt, για να κάνεις την πρώτη επαφή και να επιλέξεις το καλύτερο για εσένα.

Βρες το δικό σου laptop 2 σε 1