Οι παραδόσεις του Πάσχα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, από το σπάσιμο των πήλινων κανατών στην Κέρκυρα μέχρι το κάψιμο του «Ιούδα» στη Θράκη και σε άλλες περιοχές, την εκτόξευση αυτοσχέδιων «ρουκετών» στη Χίο αλλά και τη φαντασμαγορική «απογείωση» των χειροποίητων αερόστατων στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου.

Αυτό που είναι κοινό σε κάθε τοπική κοινότητα, σε χωριά και πόλεις, είναι το ψήσιμο του αρνιού, του οβελία. Είναι ένα έθιμο με συμβολική σημασία, που θυμίζει τη θυσία του Θεανθρώπου και την Ανάστασή του. Παράλληλα, σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας, την οποία όλοι μας έχουμε υποστεί για περισσότερες ή λιγότερες ημέρες, ειδικά την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η προετοιμασία του αρνιού καθώς και η όλη διαδικασία για το ψήσιμό του, είναι μέρος του τελετουργικού. Μικροί και μεγάλοι βοηθούν, ανταλλάσουν ευχές και λένε ο καθένας τη δική του άποψη για το πώς πρέπει να ψηθεί το κρέας, ανταλλάσσοντας πειράγματα για τις ικανότητες του εκάστοτε ψήστη.

Ο παραδοσιακός, πασχαλινός εορτασμός επιτάσσει συγκέντρωση όλης της οικογένειας και φίλων αγαπημένων, στρώσιμο του ανοιξιάτικου τραπεζιού στην αυλή ή στο μπαλκόνι και βέβαια ψήσιμο καλού και ζουμερού κρέατος!

Φέτος, αξίζει και εσυ να ζήσεις αυτή την εμπειρία. Μην «φοβηθείς» την όλη διαδικασία ακόμη κι αν δεν το έχεις ξανακάνει. Σημασία έχει να έχεις πραγματικά καλή διάθεση και να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ετοιμαστείς σωστά για τη μεγάλη μέρα.

Εμείς θα σταθούμε δίπλα σου προσφέροντάς σου ιδέες και λύσεις σε κάθε σου βήμα είτε θέλεις να δοκιμάσεις να βάλεις τον οβελία στη σούβλα είτε θες να κινηθείς πιο μινιμαλιστικά, ψήνοντας μικρότερα κομμάτια κρέατος.

Πάσχα

Η βασικότερη επιλογή που πρέπει να κάνεις είναι να διαλέξεις την κατάλληλη ψησταριά. Υπάρχουν πολλές ιδέες, με την κάθε μία να προσφέρει διαφορετικά πράγματα ανάλογα με τις ανάγκες σου:

 • Μεγάλες ψησταριές με κάρβουνα: ο πιο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος των πασχαλινών εδεσμάτων.
 • Ψησταριές που λειτουργούν με αέριο: πλεονέκτημά τους η δυνατή και σταθερή φλόγα.
 • Ηλεκτρικές ψησταριές: τις βάζεις στην πρίζα και …δουλεύουν! Εύκολες και στην καθαριότητά τους μετά τη χρήση.
 • Μικρές, φορητές ψησταριές: θα δώσουν λύσεις ακόμη και σε όσους δεν διαθέτουν μεγάλο χώρο στο σπίτι ή δεν χρειάζεται να ψήσουν μεγάλη ποσότητα κρέατος.

Μεγάλες Ψησταριές με κάρβουνα

Περιμένω το Πάσχα για να το γιορτάσω με όλη την οικογένεια και τους φίλους μου! Στην αυλή μας φυσικά!

Σίγουρα σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείς μια πραγματικά μεγάλη ψησταριά, ικανή να ταΐσει τους πολλούς καλεσμένους σου. Αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι «Πάσχα δίχως ψησταριά με κάρβουνα απλά δεν γίνεται!», η επιλογή σου είναι μονόδρομος. Οι μεγάλες ψησταριές αυτού του τύπου αποζημιώνουν και με το παραπάνω όσους τις προτιμούν, εξαιτίας του ξεχωριστού γευστικού αποτελέσματος.

Η εγκατάστασή τους προϋποθέτει να έχεις αρκετό χώρο στην αυλή ή να διαθέτει το διαμέρισμά σου ένα μεγάλο μπαλκόνι. Σίγουρα απαιτούν και μεγαλύτερη προετοιμασία (προμήθεια κάρβουνου) αλλά και μεγαλύτερη προσοχή (συνεχής έλεγχος της φωτιάς) για να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα.

Θα βρεις μοντέλα που διαθέτουν καπάκια, τα οποία κλείνουν δημιουργώντας ένα κλειστό θόλο καύσης ενώ υπάρχουν και τα πιο «κλασικά» που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Στον στάνταρ εξοπλισμό τους θα βρεις επιχρωμιωμένες σχάρες, θερμόμετρο ενώ ειδικά σε αυτές που έχουν καπάκια, υπάρχει πρόβλεψη για ξεχωριστό τμήμα για το «κάπνισμα» το κρέατος.

Αυτό που θα σε αποζημιώσει είναι πάντως η όλη διαδικασία. Ένας άνθρωπος απαιτητικός και «μερακλής» σαν και ‘σένα, δεν θα ήθελε παρά να τα κάνει όλα «παραδοσιακά».

Πάσχα

Ψησταριές με αέριο

Θέλω να ψήνω στο σπίτι μου χωρίς να ελέγχω συνέχεια τη φωτιά. Nα μπορώ να απολαμβάνω ταυτόχρονα την παρέα των φίλων μου!

Σοβαρή εναλλακτική πρόταση με αρκετά πλεονεκτήματα έχουν και οι μεγάλες ψησταριές που λειτουργούν με αέριο. Το σημαντικότερο ατού τους είναι ότι η επιφάνειά τους θερμαίνεται άμεσα και μπορούν να ψήσουν κρέας κάθε τύπου γρήγορα και σωστά. Έτσι εσύ που δεν θέλεις να είσαι πάνω από τη φωτιά όλη την ώρα, πιθανότατα θα την προτιμήσεις.

Είναι αρκετά ογκώδεις, αλλά διαθέτουν ειδικά ροδάκια, τα οποία επιτρέπουν την εύκολη μετακίνησή τους στο χώρο. Τα χαρακτηριστικά τους ποικίλουν από μοντέλο σε μοντέλο αλλά τα πιο αξιόλογα της αγοράς διαθέτουν ανοξείδωτους καυστήρες, πιεζοηλεκτρική ανάφλεξη, θερμόμετρο αλλά και δυνατότητα τοποθέτησης σούβλας, για το ψήσιμο ενός ολόκληρου ζώου ή κάποιου μεγάλου κομματιού κρέατος.

Επίσης σε αρκετές ψησταριές αυτού του τύπου υπάρχουν ενσωματωμένα ράφια αλλά και πρακτικοί πάγκοι εργασίας. Σε κάποια μοντέλα μάλιστα υπάρχει παράλληλα και η δυνατότητα χρήσης υπεριώδους ακτινοβολίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Σημαντικό τέλος για ‘σένα που δε «συμπαθείς» τα κάρβουνα και τις ιδιορρυθμίες τους, είναι και ότι δεν θα χρειαστεί μετά να μαζεύεις τις στάχτες τους αν και ο καθαρισμός της ψησταριάς αερίου απαιτεί και αυτός αρκετό χρόνο.

Ηλεκτρικές ψησταριές

Δεν σου αρέσει να ανάβεις κάρβουνα στο σπίτι σου, ούτε να κουβαλάς φιάλες αερίου στο διαμέρισμά σου το Πάσχα. Η λύση για ‘σένα είναι η ηλεκτρική ψησταριά!

Γενικά δεν είσαι ο τύπος που θέλεις να ταλαιπωρηθείς. Σου αρέσει η παρέα και η εορταστική ατμόσφαιρα το Πάσχα, αλλά δεν μπορείς ούτε την χρονοβόρα προετοιμασία που θέλουν για να ανάψουν τα κάρβουνα αλλά ούτε το… «μετά»: το απαιτητικό καθάρισμα, τις πεταμένες στάχτες και όλη αυτή τη διαδικασία. Επίσης δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια ψησταριά από αέριο, γιατί έχεις έναν (αδικαιολόγητο) φόβο με τη λειτουργία τους.

Οι ηλεκτρικές ψησταριές είναι αυτό που ψάχνεις: ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού, η ενέργειά τους προέρχεται από την πρίζα και δεν τελειώνει ποτέ ενώ είναι και πολύ εύκολες στο καθάρισμα. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας γίνεται με μεγάλη ακρίβεια και μπορείς να ετοιμάσεις ένα υπέροχο γεύμα για όλους τους δικούς σου ανθρώπους!

Πάσχα

Φορητές ψησταριές

Φορητές ψησταριές για όσους γιορτάσουν μακριά από την οικογένειά τους, για μικρές παρέες και όσους δεν έχουν πολύ χώρο στο σπίτι.

Επειδή θα περάσεις το Πάσχα μακριά από το πατρικό σου, δεν σημαίνει ότι δεν θα τιμήσεις το έθιμο! Απεναντίας, επιβάλλεται να ευχαριστηθείς εσύ και οι φίλοι σου ένα πλούσιο γεύμα, ακόμη κι αν δεν έχεις το χώρο ούτε την άνεση να «στήσεις» μια μεγάλη ψησταριά.

Μπορείς άνετα να προτιμήσεις τις απλές σε χρήση και αρκετά οικονομικές σε κόστος φορητές ψησταριές. Υπάρχουν μοντέλα που λειτουργούν με κάρβουνα, ρεύμα ή με αέριο. Προσφέρουν οικονομία χώρου, μεταφέρονται εύκολα και μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα π.χ. σε ένα μπαλκόνι.

Πέρα από τις «κλασικές» ψησταριές με τις σχάρες, μπορείς να εξετάσεις και την περίπτωση εκείνων των μοντέλων με ενιαία ραβδωτή ή λεία επιφάνεια (ιδανικές για ψηλά λαχανικά για παράδειγμα).

Χρήσιμα tips για καλύτερο αποτέλεσμα το Πάσχα

Στην περίπτωση που επιλέξεις να δοκιμάσεις τις…δυνάμεις σου στο ψήσιμο ενός ολόκληρου αρνιού, δες τι συμβουλές μας έδωσαν οι «ειδικοί»:

 1. Το καλό δέσιμο του αρνιού είναι σημαντικό, γιατί διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να βρεθείς να γυρίζεις τη σούβλα και όχι το ζώο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
 2. Θυμήσου να βάλεις αλάτι και πιπέρι όχι μόνο στην εξωτερική πλευρά αλλά και στο εσωτερικό του αρνιού. Από την εσωτερική πλευρά κάνε μερικές μαχαιριές στα μπούτια και τα «χεράκια», χωρίς όμως να το τρυπήσεις εξωτερικά. Στις οπές αυτές, βάλε επίσης αλατοπίπερο.
 3. Για το ψήσιμο (αν ψήνουμε με κάρβουνα) θα χρειαστούμε κάρβουνα περίπου τόσα όσο και το βάρος του αρνιού μας.
 4. Φρόντισε να ανάψεις τη φωτιά τουλάχιστον μία ώρα πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο. Τα κάρβουνα πρέπει να «πέσουν» και μετά θα τα απλώσεις  κατάλληλα,  βάζοντας τα περισσότερα κάτω από τα μπούτια και τα «χεράκια», αφήνοντας ελάχιστα κάτω από την κοιλιά.
 5. Το αρνί πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από τη φωτιά μας και σε απόσταση περίπου 40 – 50 εκατοστών μακριά της.  Στην αρχή, ξεκίνα να γυρνάς σε γρήγορη ταχύτητα για 1 ώρα τουλάχιστον ή και περισσότερο, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς. Αν έχεις ψησταριά με αέριο ή ρεύμα, μπορείς να ελέγξεις ευκολότερα τη φλόγα.
 6. Μετά από την 1 – 1½ ώρα, αρχίζεις να γυρνάς πιο αργά και ανάλογα με το πώς βλέπεις να έχει ψηθεί το κρέας, χαμηλώνεις τη σούβλα.
 7. Ένας μέσος όρος για το σωστό ψήσιμο είναι περίπου 3 με 3½ ώρες.