Καμία άλλη χρονιά δε μπορεί να θεωρηθεί σημαντικότερη για την εικονική πραγματικότητα (virtual reality) όσο η φετινή, με την κυκλοφορία πολύ σημαντικών προϊόντων από γνωστούς κατασκευαστές. Εταιρείες όπως η Sony, η Samsung, η ISY και άλλες, έχουν στοιχηματίσει στην «επόμενη μεγάλη πλατφόρμα» όπως πιστεύουν αρκετοί ότι αποτελεί η εικονική πραγματικότητα, χωρίς καν να μπορούμε να φανταστούμε όλους τους πιθανούς δρόμους που ανοίγονται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης.

Όμως φέτος, το gaming είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του VR, ενώ η δισδιάστατη απεικόνιση των φωτογραφιών και βίντεο μας να μην αποτελεί πλέον μοναδική επιλογή, αφού η δυνατότητα λήψεων 360 μοιρών γίνεται πλέον παιχνιδάκι, με το αποτέλεσμα να είναι απλά εκπληκτικό.

Κοιτώντας τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς στο χώρο του VR, σίγουρα μία από αυτές είναι το PlayStation VR, το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που δημιούργησε η Sony αποκλειστικά για το PlayStation 4 και το PlayStation 4 Pro. Στο παρελθόν πολλές εταιρείες στο χώρο του gaming είχαν κάνει κάποιες αναιμικές προσπάθειες με κυκλοφορίες που δε προσέφεραν όμως αυτό που υπόσχονταν. Το PlayStation VR όμως δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να νοιώσει ότι βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι  με απόλυτα ομαλή κίνηση και με το οπτικό πεδίο του χρήστη μέσα στο παιχνίδι να επεκτείνεται στις 360 μοίρες.

Virtual Reality

Διαθέτοντας εντυπωσιακό σχεδιασμό και το όνομα της Sony να το συνοδεύει, το PlayStation VR έρχεται από την πρώτη στιγμή με μια μεγάλη συλλογή συμβατών τίτλων, η οποία αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τίτλοι όπως το VR Worlds, Star Wars Battlefront Rogue One: X-wing VR Mission, Batman Arkham VR και πολλοί άλλοι ξεχωρίζουν από το πρώτο κύμα κυκλοφοριών, ενώ το 2017 αναμένεται πιο συναρπαστικό.

Αν είστε κάτοχος κορυφαίου smartphone της Samsung και ειδικότερα ενός από τα Galaxy S7, Galaxy S7 edge, Galaxy Note5, Galaxy S6, Galaxy S6 edge και Galaxy S6 edge+, η κορεατική εταιρεία έχει τη δική της πρόταση στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας, το Gear VR. Προϊόν συνεργασίας της Samsung με την Oculus, το Gear VR συνδέεται πανεύκολα με τα συγκεκριμένα smartphone, κάνοντας την όλη εμπειρία πραγματική φορητή χωρίς περιορισμούς από καλώδια. Με εργονομικό σχεδιασμό και την παρουσία trackpad στη δεξιά πλευρά, το Gear VR επεκτείνει τις δυνατότητες του smartphone σας, από την πρώτη στιγμή που το συνδέσετε στο σύστημα.

Virtual Reality

Ένα βελτιστοποιημένο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, το Oculus Home, εμφανίζεται αμέσως, μέσω του οποίου ο χρήστης έχει στη διάθεσή του πολλαπλές επιλογές όπως την εμφάνιση εντυπωσιακών φωτογραφιών και βίντεο 360 μοιρών αλλά και το κατέβασμα VR παιχνιδιών και εφαρμογών. Στον τομέα των παιχνιδιών, ξεχωρίζει χωρίς αμφιβολία το Minecraft που απογειώνει την όλη εμπειρία gaming ενός από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια όλων των εποχών. Από το Gear VR δε λείπουν όμως και οι εφαρμογές όπως το Netflix, το Hulu αλλά και εφαρμογή που εκπληρώνει το παιδικό όνειρο πολλών να γίνουν αστροναύτες.

Επιπλέον στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα μια σειρά από VR headsets από διάφορους κατασκευαστές, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τη συντριπτική πλειοψηφία των smartphones. Ένα από αυτά που ξεχωρίζει είναι το ISY ΙVR-1000 με τιμή μόλις €24,99 το οποίο μπορεί να συνδεθεί με smartphones τα οποία ενσωματώνουν οθόνη από 3.5 έως 5,7”. Επιπλέον η Trust προτείνει το μοντέλο GXT 720 το οποίο έρχεται με χειριστήριο Bluetooh για ακόμα καλύτερη εμπειρία στο gaming. Περισσότερες λύσεις σε VR headsets μπορείτε να δείτε εδώ.

Συστήματα όπως το Oculus Rift και το HTC Vive, προορίζονται για χρήση με προσωπικούς υπολογιστές οι οποίοι όμως θα πρέπει να διαθέτουν κορυφαίες επιδόσεις ειδικά στο τομέα των γραφικών προκειμένου να παρέχουν την πλήρη εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας φέρνει παρόμοιες επιδόσεις και στους φορητούς υπολογιστές, με πολλούς από αυτούς να φέρουν την πιστοποίηση VR Ready. Η ASUS έχει αρκετές διαθέσιμες επιλογές με τη δημοφιλή σειρά gaming laptop ROG όπως τα μοντέλα G752VS και G752VT, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει και η Lenovo με τo μοντέλο Y700 καθώς και η HP με το 17-w000nv.

Virtual Reality

Όπως αναφέραμε, το μέλλον της φωτογραφίας και του βίντεο για πολλούς συνδέεται άμεσα με την εικονική πραγματικότητα, και ήδη στην αγορά υπάρχουν κάμερες που επιτρέπουν τις λήψεις 360 μοιρών. Κάμερες όπως η Kodak SP360 4K Aqua, η Kodak 20360 4K Explorer αλλά και η Gear 360 της Samsung, κάνουν τη διαδικασία παρόμοιων λήψεων, παιχνιδάκι, ειδικά από τη στιγμή που θα τις συνδέσετε με το αγαπημένο σας smartphone.Virtual Reality

Με το πάτημα ενός κουμπιού, η λήψη καταγράφει όλο το χώρο και όχι απλά ένα συγκεκριμένο μέρος που θα επιλέξετε όπως συμβαίνει σε μια παραδοσιακή φωτογραφία. Σε συνδυασμό με ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας, μπορείτε να «ζήσετε» ξανά τη στιγμή της λήψης σαν να βρίσκεστε και πάλι στον ίδιο χώρο κοιτώντας προς όλες τις πλευρές, ενώ υπηρεσίες όπως το Facebook και το YouTube υποστηρίζουν πλέον το ανέβασμα παρόμοιου υλικού στις ιστοσελίδες τους.

Αφήνοντας έτσι πίσω μας σε λίγες ημέρες το 2016, προσδεθείτε για μια ακόμη εντυπωσιακή χρονιά στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας, που είναι σίγουρο ότι θα συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό.