Η τοποθέτηση μιας τηλεόρασης στον τοίχο, αντί για κάποιο έπιπλο, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Δεν είναι μόνο ο χώρος που γλιτώνετε κατ’ αυτόν τον τρόπο (κάτι που μετρά διπλά σε σαλόνια και δωμάτια μικρού εμβαδού) αλλά και το γεγονός ότι η τηλεόραση μπορεί να βρεθεί στο κατάλληλο ύψος για άνετη παρακολούθηση, ακόμα κι αν υπό διαφορετικές συνθήκες αυτό θα ήταν δύσκολο.

Πώς όμως θα σιγουρευτείτε για τη βάση που θα πρέπει να αγοράσετε προκειμένου να τοποθετήσετε με ασφάλεια την τηλεόρασή σας στον τοίχο; Τι θα πρέπει να προσέξετε και ποιες είναι οι επιλογές σας; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Βάσεις για Τηλεοράσεις

VESA: Η μαγική λέξη

Video Electronics Standards Association ή εν συντομία VESA. Πρόκειται για τον οργανισμό που καθορίζει τα τεχνικά πρότυπα στις οθόνες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αυτά που αφορούν τις βάσεις τους.

Το λεγόμενο Flat Display Mounting Interface (FDMI) ή VESA mount, όπως έχει γίνει γνωστό πια, αποτελεί το σετ προτύπων για τις βάσεις τηλεοράσεων παγκοσμίως και παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν μία βάση κάνει για το δικό του μοντέλο τηλεόρασης.

Η κάθε κατηγορία VESA mount χαρακτηρίζεται από δύο αριθμούς που δεν είναι άλλοι από τις διαστάσεις της επιφάνειας της βάσης που εφάπτεται με την τηλεόραση σε mm (π.χ. 100 x 100, 200 x 200, 400 x 200 κλπ). Αν έχετε προσέξει, είναι το νοητό τετράγωνο ή το ορθογώνιο που δημιουργούν τέσσερις υποδοχές για βίδες στο πίσω μέρος της τηλεόρασής σας.

Έτσι, αυτό που έχετε να κάνετε εσείς, είναι να βεβαιωθείτε πως τηλεόραση και βάση έχουν το ίδιο πρότυπο VESA, προκειμένου αυτές να ταιριάζουν μεταξύ τους. Είθισται η τηλεόραση να είναι συμβατή με μία μόνο κατηγορία VESA mount και οι βάσεις με περισσότερες.

Οι επιλογές σας

Έχοντας καταλάβει πώς λειτουργεί το πρότυπο VESA (όχι πως ήταν και κάτι δύσκολο), πάμε να δούμε ποιες είναι οι επιλογές σας ως προς τη βάση.

Οι τυπικές βάσεις για τηλεοράσεις, διαθέτουν έναν ή δύο βραχίονες, ανάλογα με το μέγεθος της τηλεόρασης –και κατ’ επέκταση το βάρος της. Οι βάσεις μονού βραχίονα όπως η Isy IWB 3000, είναι στην πλειοψηφία τους κατάλληλες για μοντέλα έως και 26” αντέχοντας μέχρι και 15-20 kg βάρους, τη στιγμή που εκείνες με διπλό βραχίονα (π.χ. Isy IWB 6200) έχουν αρκετά μεγαλύτερες αντοχές, φτάνοντας να σηκώνουν χωρίς πρόβλημα μοντέλα που αγγίζουν ακόμα και τις 50-60”.

Ο βραχίονας προσφέρει επιπλέον ευελιξία καθώς θα έχετε τη δυνατότητα να μετακινείτε την τηλεόραση κατά βούληση, ενώ στην περίπτωση διπλού βραχίονα, οι επιλογές και η ακρίβεια στις κινήσεις σας αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Αν βέβαια η κίνηση της τηλεόρασης στον χώρο δεν είναι κάτι που σας απασχολεί, τότε μπορείτε να επενδύσετε σε μία σταθερή βάση τοίχου όπως η TS-1556 της United. Δεν θα σας προσφέρει την ευελιξία των βάσεων με βραχίονα –γι’ αυτό και θα πρέπει να είστε σίγουροι για τη θέση της κατά την τοποθέτησή της- όμως αποτελεί μια αρκετά προσιτή επιλογή.

Βάσεις για Τηλεοράσεις

Για εσάς που αντέχει η τσέπη σας και έχετε τη δυνατότητα να δώσετε κάτι παραπάνω, υπάρχουν ακόμα πιο εξεζητημένες προτάσεις όπως η W53080 της Vogels. Κατάλληλες ακόμα και για τα βαρύτερα μοντέλα τηλεοράσεων, προσφέρουν εγγυημένη σταθερότητα και ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία (ευρύτερη γωνία περιστροφής και στους τρεις άξονες).

Με προσεγμένο σχεδιασμό και εκλεπτυσμένο φινίρισμα που θα αναμειχθεί ομαλά με τον χώρο σας, να είστε σίγουροι ότι θα ταιριάξουν σε κάθε διακόσμηση, δωμάτιο και συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την αγορά επιτοίχιας βάσης, βεβαιωθείτε ότι αυτή είναι συμβατή με το πρότυπο VESA της τηλεόρασής σας και ελέγξτε προσεκτικά τα τεχνικά της χαρακτηριστικά προκειμένου να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πως να τοποθετήσεις την τηλεόραση στον τοίχο;

Βρήκες την κατάλληλη βάση για την τηλεόρασή σου και το μόνο που μένει είναι η εγκατάσταση στον τοίχο. Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της κάθε βάσης, από εσένα. Στην περίπτωση όμως που είτε δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία είτε αγχώνεσαι για λάθος εγκατάσταση αλλοιώντας την τηλεοπτική εμπειρία, η MediaMarkt σου δίνει τη λύση.

Η *υπηρεσία εγκατάστασης τηλεόρασης της MediaMarkt θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εργασίες όπως φυσικά και τη σωστή τοποθέτηση. Η υπηρεσία εγκατάστασης περιλαμβάνει επίσης σύνδεση με όλες τις περιφερειακές σου συσκευές όπως κονσόλες και tv-boxes, περισυλλογή και απομάκρυνση των συσκευασιών αλλά και επίδειξη/συντονισμός της τηλεόρασης.

*Η υπηρεσία παρέχεται κατά την αγορά νέας τηλεόρασης από το online. Εναλλακτικά μπορείς να αποκτήσεις την υπηρεσία σε ένα κατάστημα ή τηλεφωνικά.

Δες εδώ περισσότερα για την επιτοίχια εγκατάσταση της MediaMarkt.