Με τις περιφερειακές συσκευές του υπολογιστή να γίνονται ολοένα και γρηγορότερες αλλά και πιο απαιτητικές, χρειάζονται και αντίστοιχα γρήγορες θύρες διασύνδεσης. Έτσι έπειτα το USB 3.2 το οποίο προσφέρει ταχύτητες έως και 20Gbps, ο οργανισμός USB-IF ανακοίνωσε πως η επόμενη γενιά USB 4.0 θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες έως και 40Gbps.

Αν και η γενιά USB 4.0 είχε ανακοινωθεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο από το USB Promoter Group το οποίο αποτελείται από τις εταιρείες Apple, HP, Intel, Microsoft, Renesas, ST Microelectronics και Texas Instruments, πλέον οριστικοποιήθηκε η τελική έκδοση της αρχιτεκτονικής από τον οργανισμό USB-IF (USB Implementers Forum). Αυτή η αρχιτεκτονική βασίζεται στην τεχνολογία Thunderbolt επιτρέποντας πολλαπλά πρωτόκολλα δεδομένων και απεικόνισης ταυτόχρονα.

Διάβασε επίσης: Το AsusPro B9 είναι το ελαφρύτερο laptop 14″ στον κόσμο.

Ο οργανισμός USB-IF τόνισε επίσης πως εκτός από διπλάσια ταχύτητα διασύνδεσης, το USB 4.0 θα είναι συμβατό με τα πρότυπα USB 3.2 αλλά και Thunderbolt 3. Η τελευταία γενιά USB χρησιμοποιεί την ίδια θύρα με το USB 3 οπότε δεν θα χρειαστεί κάποια μετατροπή ή αντάπτορας για τη σύνδεση των παλαιότερων συσκευών.

Αν και οι υπολογιστές της Apple υποστηρίζοντας USB-Type C και Thunderbolt 3 μπορούν και χρησιμοποιούν ήδη τα πλεονεκτήματα των ταχυτήτων 40Gbps, το USB 4.0 θέλει να κάνει αυτές τις ταχύτητες διαθέσιμες για όλους. Και με την έλευση της νέας γενιάς USB θα μπορούμε να περιμένουμε και ακόμη γρηγορότερους και μεγαλύτερης ισχύος φορτιστές για τις φορητές συσκευές μας.

Όπως ανακοινώθηκε, οι πρώτες συσκευές με το τελευταίο πρότυπο, αναμένονται να κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.