Χρησιμοποιώντας το κινητό κατά τη διάρκεια της ημέρας (οι τελευταίες έρευνες θέλουν τη μέση χρήση smartphone να ανέρχεται περίπου στις τέσσερις ώρες ημερησίως) θα έχετε παρατηρήσει πως κάποιες στιγμές, αυτό είναι αρκετά πιο ζεστό απ’ ότι συνήθως. Ορισμένες μάλιστα, ίσως και να… ζεματάει!

Τι συμβαίνει όμως και φτάνει σε αυτό το σημείο; Πού οφείλεται η υπερθέρμανση αυτή και τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να βοηθήσετε τη συσκευή σας να την ξεπεράσει;

Το προφανές: ήλιος

Αν έχετε βγει για τον Σαββατιάτικο καφέ σας τον οποίο και απολαμβάνετε καθώς λιάζεστε ανέμελοι, δε χρειάζεται να υποβάλετε στο ίδιο μαρτύριο και το κινητό σας. Ναι, μαρτύριο! Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να ανεβάσει σημαντικά τη θερμοκρασία της συσκευής σας, επηρεάζοντας μάλιστα σε βάθος χρόνου τη λειτουργία της.

Λύση: Απομακρύνετε το smartphone από τον ήλιο. Αφήστε το σε σκιερό μέρος, την τσάντα ή την τσέπη σας.

Υπερθέρμανση Κινητού

Απαιτητικές εφαρμογές / Έντονη χρήση

Η συσκευή σας μπορεί να υπερθερμανθεί αν χρησιμοποιείτε για αρκετή ώρα χωρίς διακοπή τους πόρους της, τρέχοντας π.χ. μια απαιτητική εφαρμογή ή ένα «βαρύ» παιχνίδι. Ενδεχομένως δε, να πρόκειται για μια έντονη διεργασία όπως επί παραδείγματι το tethering. Ο επεξεργαστής –και πιθανότατα ο συνεπεξεργαστής γραφικών- δουλεύει στο max προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε ισχύ με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο εσωτερικό της συσκευής να αυξάνεται σημαντικά.

Λύση: Σταματήστε ό,τι κάνετε, κλείστε την επίμαχη εφαρμογή ή διεργασία και αφήστε τη συσκευή για λίγο χωρίς να τη χρησιμοποιείτε.

Επιπρόσθετα tips για να ρίξετε τη θερμοκρασία στο smartphone σας

Πώς όμως θα βοηθήσετε κι εσείς από την πλευρά σας τη συσκευή σας να διατηρήσει τη θερμοκρασία της σε χαμηλά επίπεδα;

Αρχικά, αν δείτε ότι αυτή αρχίζει και ζεσταίνεται επικίνδυνα, αφαιρέστε παρ’ αυτά τη θήκη της –αν χρησιμοποιείτε κάποια. Η θήκη, αν και προστατεύει τη συσκευή από φθορές, εμποδίζει την απαγωγή της θερμότητας με αποτέλεσμα αυτή να παγιδεύεται στο εσωτερικό του smartphone.

Απενεργοποιήστε apps που τρέχουν στο παρασκήνιο και δε χρησιμοποιείτε. Οι εφαρμογές και οι διεργασίες αυτές «κουράζουν» το τηλέφωνο με αποτέλεσμα οι διαθέσιμοι πόροι για τα apps που πραγματικά χρειάζεστε να είναι μειωμένοι. Παράλληλα, μειώστε τα επίπεδα φωτεινότητας της οθόνης της συσκευής σας –μία ακόμα κίνηση που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει λίγο πιο άνετα.

Υπερθέρμανση Κινητού

Ακόμα καλύτερα, κάντε τακτικούς ελέγχους στις εγκατεστημένες στη συσκευή σας εφαρμογές και απεγκαταστήστε όσες δε χρησιμοποιείτε –δε σας προσφέρουν τίποτα ενώ υπό προϋποθέσεις επιβαρύνουν τη λειτουργία της. Σε ό,τι αφορά εκείνες που αποφασίσετε να κρατήσετε, βεβαιωθείτε πως είναι πλήρως ενημερωμένες –ενδεχομένως το τελευταίο update να βελτιώνει την απόδοσή τους στη συσκευή σας.

Αν η θερμοκρασία του smartphone σας έχει αυξηθεί επικίνδυνα και απαιτείται άμεση δράση, ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης (airplane mode). Η συσκευή σας θα παραμείνει ενεργή, όμως οι πόροι που θα χρησιμοποιεί θα είναι ελάχιστοι και ως εκ τούτου η θερμοκρασία στο εσωτερικό της θα μειωθεί άμεσα.

Σε γενικές γραμμές προσπαθήστε να κρατάτε το smartphone σας σε μέρος με επαρκή χώρο και εξαερισμό. Μην το στριμώχνετε π.χ. στην τσέπη του παντελονιού σας μαζί με το πορτοφόλι και άλλα gadgets ή σε μία θήκη της τσάντας κολλητά με το tablet και το σημειωματάριο. Αφήστε το να «αναπνεύσει» και δε θα το μετανιώσετε.