Η Apple δίνει ένα πανίσχυρο εργαλείο στους χρήστες των iPad και Mac: τη δυνατότητα να ελέγχουν τη μία συσκευή από την άλλη!

Η ιδέα δεν είναι (καθόλου) καινούρια: έχεις δύο συσκευές, για παράδειγμα δύο υπολογιστές, τον ένα δίπλα στον άλλο. Αντί να αλλάζεις πληκτρολόγιο και ποντίκι, πηγαίνοντας από τον ένα στον άλλο, γιατί να μη χρησιμοποιείς ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι και για τους δύο; Η προφανής λύση είναι το γνωστό KVM (Keyboard Video Mouse), το οποίο είναι ένας “διακόπτης” ο οποίος απλά μεταφέρει ένα σετ οθόνης-πληκτρολογίου-ποντικιού από τον ένα υπολογιστή στον άλλο. Το επόμενο βήμα ήταν το να αφήσεις το πληκτρολόγιο και το ποντίκι συνδεδεμένα στον ένα υπολογιστή, αλλά να “μεταφέρεις” τα δεδομένα στον άλλο, με κάποιο πρόγραμμα και, προφανώς, μέσω δικτύου (ή άλλης σύνδεσης). Η Apple, όμως, το πήγε πολλά βήματα παραπέρα!

Δεδομένου πως υπάρχουν πολλοί χρήστες οι οποίοι έχουν και Macintosh αλλά και iPad, είναι συνηθισμένο να βλέπεις κάποιον να έχει το Mac του και δίπλα να κάθεται και ένα iPad. Η Apple, λοιπόν, σκέφτηκε: γιατί οι χρήστες να αναγκάζονται να κουνιόνται και να αφήνουν το ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι, για να γράψουν στο άλλο πληκτρολόγιο ή στην οθόνη του iPad; Και το πήγαν ακόμη πιο πέρα! Δηλαδή, γιατί να μη μπορείς απλά να συνεχίσεις την κίνηση του ποντικιού, και το βελάκι, όταν φτάσει στην άκρη της οθόνης του Mac (για παράδειγμα), να συνεχίσει την κίνηση και να εμφανιστεί στην οθόνη του iPad που βρίσκεται δίπλα; Ή, γιατί να μη μπορείς να μεταφέρεις αρχεία, απλά τραβώντας τα από τη μία οθόνη στην άλλη; Ή, γιατί να μη μπορείς να μεταφέρεις μέχρι και το ίδιο το παράθυρο ενός ανοιχτού προγράμματος, από τη μια οθόνη (δηλαδή συσκευή) στην άλλη, και να συνεχίσεις να δουλεύεις εκεί;

Ναι, οι δυνατότητες είναι πολλές και η Apple φαίνεται πως τα έχει καταφέρει και έχει συνδυάσει την ιδέα του “KVM” με μια ενοποιημένη λειτουργία, στην οποία τα δύο (ή τρία ή τέσσερα) μηχανήματα (iPad, Mac) παραμένουν διακριτά, δηλαδή δεν είναι πως το iPad λειτουργεί ως δεύτερη οθόνη για το Mac, αλλά μπορείς να τα ελέγξεις με ενιαίο τρόπο! Το πληκτρολόγιο λειτουργεί όπως θα έπρεπε και στις δύο συσκευές, το trackpad επίσης, ενώ όλα τα gestures του trackpad δουλεύουν τόσο στο Mac όσο και στο iPad!

Insert: Universal Control!

Το σύστημα αυτό ονομάζεται, προφανώς, Universal Control και μάλιστα δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις κάτι για να δουλέψει. Απλώς δουλεύει, όποτε “συναντηθούν” κάποιο Mac με κάποιο άλλο Mac ή κάποιο iPad και τα κάνεις pair! Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις κάνει update το λειτουργικό, ώστε το macOS να είναι το 12.3 ή νεότερο, ενώ για το iPad το iPadOS να είναι 15.4 ή νεότερο.

Οι απαιτήσεις του Universal Control είναι οι απολύτως προφανείς. Για παράδειγμα, δεν δουλεύει αν έχεις μόνο iPads· με άλλα λόγια, χρειάζεται και ένα τουλάχιστον Mac. Από την άλλη, μπορείς να έχεις δύο ή τρία (ή όσα) Mac χωρίς iPad. Επίσης δεν έχει “προτίμηση” σε Macs συγκεκριμένης τεχνολογίας, υποστηρίζοντας MacBooks από το 2016, όλα τα iPad Pro, όλα τα iMacs από το 2017, το iMac 5k του 2015, τα iPad 6ης γενιάς και ύστερα, iPad mini 5ης γενιάς και ύστερα, και iPad Air 3ης γενιάς και ύστερα. Επίσης θα πρέπει οι συσκευές να είναι συνδεδεμένες στο ίδιο iCloud account και να χρησιμοποιούν two-factor authentication, ενώ τα Bluetooth, Wi-Fi και Handoff θα πρέπει να είναι ενεργά. Εννοείται αλλά πρέπει και να το πούμε πως δεν δουλεύει σε συσκευές Android ή υπολογιστές με Windows.

Η Apple μεγαλούργησε για μια ακόμη φορά, και αν είσαι χρήστης του “οικοσυστήματος” της εταιρείας με το δαγκωμένο μήλο, θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις για το Universal Control. Μιλάμε για μια λειτουργία η οποία δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που της αρμόζει, αλλά η οποία είναι τεράστιας σημασίας και χρηστικότητας. Μπορεί πραγματικά να σου επιτρέψει να μεταφέρεις τη δουλειά σου από το Mac στο iPad και να την πάρεις σπίτι σου (μεταξύ πολλών άλλων)!