Οι λάτρεις του ψησίματος δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αφορμές για να ανάψουν τη φωτιά και να ρίξουν τις αγαπημένες τους νοστιμιές στη σχάρα. Η Τσικνοπέμπτη, όμως, είναι η ημέρα που σχεδόν όλοι απολαμβάνουμε ψητά κάθε είδους. Η φετινή Τσικνοπέμπτη «πέφτει» στις 4 Μαρτίου, οπότε τώρα είναι καιρός για προετοιμασίες. Πρώτα θα ξεκινήσουμε από μερικά χρήσιμα tips ψησίματος και έπειτα θα δούμε τις καλύτερες ψησταριές για τσίκνισμα στο σπίτι. Αν είσαι… μπαρουτοκαπνισμένος ψήστης, πέρνα κατευθείαν στο δεύτερο μέρος!

Τσικνοπέμπτη 2021 — Συμβουλές ψησίματος

Tsiknopempti Tips - 01

Ποια  θερμοκρασία πρέπει να έχει το κρέας πριν το ψήσουμε;
Πρέπει να έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, που σημαίνει ότι το αφήνουμε εκτός ψύξης τουλάχιστον για μία ώρα.

Το κρέας είναι πιο νόστιμο όταν το μαρινάρουμε;
Όσο περισσότερο μαρινάνουμε το κρέας που πρόκειται να ψήσουμε, τόσο πιο νόστιμο προκύπτει: κρασί, κρεμμύδι, ρίγανη, δάφνη, θυμάρι, πιπέρι και λίγο λάδι είναι τα βασικά υλικά αλλά ασφαλώς αυτοσχεδιάζουμε!

Πότε πρέπει να αλατίζουμε; Στην αρχή ή στο τέλος του ψησίματος; 
Το αλάτι δεν είναι απαγορευτικό στην αρχή, όπως συνήθως ακούγεται. Καλό είναι ωστόσο να αλατίζουμε λίγο στην αρχή και το μεγαλύτερο μέρος να πέφτει στο τέλος.

Σε περίπτωση που ψήνουμε σε κάρβουνα, σε τι απόσταση πρέπει να βρίσκονται από τη σχάρα; 
Περίπου στα 10 εκατοστά.

Πώς πετυχαίνουμε κρέας ξεροψημένο απ’ έξω και ζουμερό από μέσα;
Ο τρόπος είναι απλός: Πολύ δυνατό ψήσιμο στην αρχή, για να αποκτήσει τραγανή κρούστα, και στη συνέχεια μέτρια ως χαμηλή φωτιά, για να ψηθεί για τα καλά.

Πώς θα σιγουρευτούμε ότι το κρέας που έχουμε επιλέξει έχει ψηθεί σωστά;
Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του κομματιού και το πάχος του κρέατος. Ο πιο safe τρόπος για να ελέγξουμε το ψήσιμό του είναι ένα θερμόμετρο και, σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω βαθμοί για κάθε τύπο ψησίματος. Μοσχάρι: 57 °C (rare), 65 °C (medium), 74 °C (well done).
Χοιρινό: 77 °C.
Αρνί: 65 °C (medium), 77 °C (well done).

Επιλέγουμε ψησταριά!

Ο σωστός μάγειρας χρειάζεται και τα κατάλληλα εργαλεία για να πετύχει το ιδανικό ψήσιμο. Για την Τσικνοπέμπτη ξεχνάς φούρνο και κουζίνα και ετοιμάζεσαι για ψήσιμο έξω! Οι επιλογές σου σε ψησταριά είναι δύο: με κάρβουνα και με αέριο.

Tsiknopempti Tips - 02

Κάθε επιλογή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Η ψησταριά με κάρβουνα μπορεί να πετύχει πολύ πιο υψηλή θερμοκρασία ενώ ευθύνεται για την «αυθεντική» γεύση ψητού/καπνιστού κρέατος. Η ψησταριές υγραερίου, από την άλλη, προσφέρουν πιο ακριβή έλεγχο θερμοκρασίας και δημιουργούν πολύ λιγότερο καπνό. Δεν θα σου προτείνουμε απαραίτητα κάποια, θα δούμε επιλογές και από τις δύο κατηγορίες για να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει. Όλες έχουνε ένα κοινό χαρακτηριστικό πάντως: τις μεγάλες προσφορές που τις συνοδεύουν!

Αν ο χώρος στο σπίτι είναι περιορισμένος, τότε μία από τις μεγάλες ψησταριές υγραερίου ή κάρβουνου δεν ταιριάζει σίγουρα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν μικρότερες ψησταριές με κάρβουνο, που μπορούν να σε καλύψουν. Η ψησταριά FIELDMANN FZG 1000G διαθέτει επιφάνεια ψησίματος 34 εκατοστών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και επιτραπέζια. Οι ψησταριές FIELDMANN FZG 1009 και FZG 1004 προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια ψησίματος, 41 και 54 εκατοστά αντίστοιχα, και είναι τροχήλατες. Μια ακόμα επιλογή σε τροχήλατη ψησταριά κάρβουνου, που δεν πιάνει πολύ χώρο, είναι η GRILL CHEF LD 0423, η οποία διαθέτει επιφάνεια ψησίματος 44 εκατοστών. Μια από τις μεγαλύτερες ψησταριές αυτού του τύπου, που μπορείς να αποκτήσεις, είναι η FIELDMANN FZG 1013 με επιφάνεια ψησίματος από επισμαλτωμένο ατσάλι και διαμέτρου 57 εκατοστών.

Υπάρχει χώρος για ακόμα μεγαλύτερη ψησταριά; Τέλεια! Σε αυτή την περίπτωση δες την FIELDMANN FZG 1008 και την GRILL CHEF LD 11503. Τα πλεονεκτήματα και των δύο δεν περιορίζονται μόνο στη μεγαλύτερη επιφάνεια ψησίματος. Τόσο η FIELDMANN όσο και η GRILL CHEF διαθέτουν ενσωματωμένο θερμόμετρο για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας και ξεχωριστό καπάκι για πρόσβαση στα κάρβουνα!

Τσικνοπέμπτη Tsiknopempti Tips - 03

Ας δούμε τώρα και μερικές επιλογές σε ψησταριές αερίου ξεκινώντας από την FIELDMANN FZG 3002. Το μοντέλο αυτό είναι μια οικονομική και σχετικά compact λύση για όσους θέλουν να ψήνουν με την ευκολία που τους παρέχει το υγραέριο. Πολύ οικονομική πρόταση, με αρκετά μεγαλύτερη επιφάνεια ψησίματος, είναι και η ψησταριά GRILL CHEF LD 12344 Attracto 2.0.

Για μεγάλες οικογένειες και παρέες μπορείς να πας και σε ψησταριές υγραερίου με 3 εστίες ψησίματος. Η FIELDMANN FZG 3003 είναι μία από αυτές τις λύσεις, η οποία προσφέρει επιφάνεια ψησίματος 49,5×36 εκατοστά. Αν δε συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο, υπάρχουν δύο ψησταριές υγραερίου που σου ταιριάζουν. Η πρώτη είναι η FIELDMANN 3010 FZG, η οποία διαθέτει 3 εστίες και μια έξτρα πλευρική εστία, που θα κρατήσει ζεστά τα έτοιμα κρέατα. Η LANDMANN LD 12947 Triton maxX PTS 3.1 INOX έχει όλα τα παραπάνω, ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια ψησίματος, ενώ διαθέτει ακόμα και υποδοχή για σούβλα-μοτέρ.

Ψήσε τα κρέατα στη νέα σου ψησταριά ακολουθώντας τις συμβουλές μας και η φετινή Τσικνοπέμπτη θα είναι πιο απολαυστική από ποτέ!