Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των μεγάλων κυκλοφοριών στο gaming και η νέα σειρά Xbox Series X|S είναι μια από αυτές. Η νέα κονσόλα της Microsoft έκανε επίσημα «ντεμπούτο» στην Ελλάδα στις 10 Νοεμβρίου. Τις νέες κονσόλες δεν παρέλαβαν μόνο οι gamers που είχαν κάνει την προπαραγγελία τους αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι για να ετοιμάσουν τις αξιολογήσεις τους. Τα reviews για το Xbox Series X έχουν εδώ και μερικές ημέρες κατακλύσει τα social media, γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο τις πρώτες εντυπώσεις από τη νέα κονσόλα.

Xbox Series X – Ανάλυση απόδοσης

Το κομμάτι για το οποίο ενδιαφέρονται όλοι είναι φυσικά η απόδοση. Όπως επισημαίνουν τα περισσότερα reviews, οι αναβαθμίσεις σε hardware απέδωσαν τα μέγιστα στο Xbox Series X. Η gaming εμπειρία είναι αναβαθμισμένη όπως και αν εξετάσει κανείς το ζήτημα. Πολλά παιχνίδια νέας γενιάς, όπως το Dirt 5, προσφέρουν ανανέωση 120Hz, με το Xbox Series X να δίνει μεγάλη έμφαση στον υψηλό ρυθμό ανανέωσης. Οι αναβαθμίσεις είναι αισθητές και στα παλιότερα παιχνίδια όμως. Στη νέα κονσόλα μπορείς να απολαύσεις παιχνίδια από το Xbox 360 και το Xbox One σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση και με την ταχύτητα «κλειδωμένη» στα 60fps.

Xbox Series X Reviews - 01

Πέρα από την απόδοση στα παιχνίδια, ένα χαρακτηριστικό που εντυπωσίασε όσους δοκίμασαν το Series X είναι η γενικότερη ταχύτητά του. Το άνοιγμα παιχνιδιών διαρκεί αισθητά λιγότερο σε σχέση με παλιότερα, κάτι για το οποίο ευθύνεται κυρίως ο SSD δίσκος. Επίσης ο πολύ γρήγορος δίσκος έδωσε τη δυνατότητα στη Microsoft να δημιουργήσει το Quick Resume. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που σου επιτρέπει να κρατάς ανοιχτά 5 παιχνίδια ταυτόχρονα και να παίζεις όποιο από αυτά θες, χωρίς να κλείσεις κανένα. Όταν επιστρέψεις σε ένα παιχνίδι που είχες αφήσει στη μέση, τότε μπορείς να συνεχίσεις άμεσα από εκεί ακριβώς που βρισκόσουν. Το παιχνίδι δε φορτώνει ξανά, με το Xbox Series X να το κρατά χωρίς πρόβλημα στη μνήμη του. Το Quick Resume ήταν και αυτό ένα από τα χαρακτηριστικά που απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια στα reviews.

Το τεράστιο άλμα στην απόδοση δεν έφερε και αύξηση θερμότητας ή θορύβου σε σχέση με την περασμένη γενιά – το αντίθετο μάλιστα. Το Xbox Series X λειτουργεί αθόρυβα και χωρίς να ανεβάσει υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που δεν ήταν πάντα δυνατό στην προηγούμενη γενιά. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική των 7nm που χρησιμοποιείται στη CPU και τη GPU της AMD, σε συνδυασμό με το νέο design που επιτρέπει μεγαλύτερη κυκλοφορία αέρα, έχουν σαν αποτέλεσμα το Xbox Series X να λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Xbox Series X Reviews - 02

Τα ερωτηματικά και τα… αρνητικά (;)

Το μόνο ερωτηματικό παραμένει η υλοποίηση του ray tracing στο νέο Xbox. Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που θα υποστηρίζουν ray tracing στο Xbox Series Χ είναι το Watch Dogs: Legion. To patch που περιλαμβάνει αυτό το χαρακτηριστικό, ομως, δεν ήταν διαθέσιμο την ημερομηνία της δημοσίευσης των reviews. Αυτό που περιμένουμε είναι πως τα περισσότερα παιχνίδια με ray tracing υποστήριξη θα στοχεύουν τα 30fps.

Τα σχόλια για τη νέα κονσόλα της Microsoft είναι σχεδόν απόλυτα θετικά. Το μόνο «αρνητικό» που διαβάσαμε για το Xbox Series X έχει να κάνει με την οριζόντια τοποθέτησή του. Όταν η κονσόλα κάθεται «όρθια» στηρίζεται επάνω σε μια κυκλική βάση, η οποία δεν είναι αφαιρούμενη, οπότε αν η συσκευή τοποθετηθεί οριζόντια το αξεσουάρ αυτό χαλάει κάπως το design.

Φαντάσου πόσο εντυπωσιακό είναι το Xbox Series X όταν το μόνο του «ατόπημα» είναι μια σχεδιαστική ιδιαιτερότητα!