Το πολυαναμενόμενο μοντέλο παρουσιάστηκε στις Η.Π.Α. και τράβηξε τα βλέμματα του παγκόσμιου κοινού, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο «ποθητά» gadget που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που σχεδίασε η Apple είναι τρεις: στον νέο επεξεργαστή A7, την ολοκαίνουργια iSight κάμερα και το Touch iD,

Α7: πιο γρήγορος από την σκιά του: Ο Α7  είναι δύο φορές πιο γρήγορος από αυτόν που υπήρχε στο iPhone 5. Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Ότι βλέπεις στην οθόνη σου (γραφικά, οπτικά εφέ) εμφανίζονται με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια, κάτι που μέχρι τώρα έβρισκες μόνο σε κανονικούς υπολογιστές ή κονσόλες παιχνιδιών. Η διαφορά είναι όντως εκπληκτική. Για παράδειγμα, στα παιχνίδια, οι υφές και οι σκιές εμφανίζονται πιο αληθινές, το νερό αντανακλά το φως του ηλίου και γενικά όλο το αποτέλεσμα είναι πιο ρεαλιστικό.

Παράλληλα, η ισχύς και κυρίως, η ταχύτητα του νέου επεξεργαστή προσδίδουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά στην κάμερα του iPhone 5 S. Συγκεκριμένα, Ο νέος επεξεργαστής σήματος εικόνας που είναι ενσωματωμένος στον A7 επιτρέπει αυτόματη εστίαση με έως διπλάσια ταχύτητα, πιο γρήγορες λήψεις φωτογραφιών και εγγραφές βίντεο με περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο. Έτσι ώστε δεν καθυστερείς ούτε στιγμή όταν θέλεις να αποτυπώσεις γρήγορα κάτι που συμβαίνει δίπλα σου

Πακέτο» με το νέο επεξεργαστή πηγαίνει και ο αισθητήρας κίνησης Μ7, οποίος συλλέγει στοιχεία από το ενσωματωμένο γυροσκόπιο, τον επιταχυντή και την πυξίδα και έτσι αντιλαμβάνεται πότε περπατάς, τρέχεις ή οδηγείς. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Χάρτες αλλάζει την προβολή από τις οδηγίες για αυτοκίνητο στις οδηγίες για πορεία, εάν π.χ. παρκάρεις και συνεχίσεις με τα πόδια. Παράλληλα αυτός ο αισθητήρας δίνει «ζωή» και σε μία ολόκληρη νέα γενιά από εφαρμογές σχετικές με τον αθλητισμό και το fitness, όπως για παράδειγμα η Argus, η οποία μεταξύ άλλων, καταγράφει στοιχεία από την ημερήσια δραστηριότητα του χρήστη και  τον βοηθάει να μετρήσει τις θερμίδες που καταναλώνει.

Κάμερα Isight:  H βελτιωμένη κάμερα των 8 megapixel, πέρα από τις νέες δυνατότητες που της προσφέρει ο νέος επεξεργαστής A7 και περιγράψαμε παραπάνω, επιτρέπει πολύ πιο κρυστάλλινες video συνομιλίες μέσω του προγράμματος Facetime της Apple και μάλιστα σε συνθήκες που δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Νέο στοιχείο αποτελεί και η λειτουργία αυτόματης σταθεροποίησης εικόνας, η οποία και σε βοηθά να βγαίνουν πιο «καθαρές» οι φωτογραφίες σου, ακόμη και αν δεν είναι τόσο σταθερό το χέρι σου όταν τις τράβηξες ή το αντικείμενο της φωτογραφίας σου κινείται.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο ακόμη δυνατότητες που έχουν προστεθεί στη λειτουργία video: μπορείς να τραβήξεις ένα video σε εξαιρετική ανάλυση και μετά να το αναπαράγεις σε ταχύτητα slow motion ενώ κατά τη διάρκεια που «γράφει» το video, μπορείς πλέον να κάνεις και zoom στο αντικείμενο που τραβάς.

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει εφαρμογές όπως η Camera+, η οποία έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις δυνατότητες της iSight camera και να προσφέρει επιπλέον επιλογές, σε όσους θέλουν να επεξεργαστούν με ακόμη περισσότερα φίλτρα τις φωτογραφίες τους, αλλάζοντας για παράδειγμα με εντυπωσιακό τρόπο χρώματα στο φόντο των φωτογραφιών κλπ.

Touch iD και τέλος ταpassword

Mε μία κίνηση, με την τοποθέτηση ενός δακτύλου σου, μπορείς να ξεκλειδώσεις την οθόνη του κινητού σου. Μαγικό; Μάλιστα για να καταχωρίσεις τα αποτυπώματα σου, θα  «σπαταλήσεις» μόλις 1 λεπτό και μετά τέλος οι κωδικοί. Επιπλέον, διαθέτει δυνατότητα ανάγνωσης 360 μοιρών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να αναγνωρίζει το δακτυλικό σου αποτύπωμα όπως κι αν τοποθετήσεις το δάκτυλό σου -κάθετα, οριζόντια ή πλάγια. Και επειδή το Touch ID έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και άλλα δακτυλικά αποτυπώματα, επιτρέπει την πρόσβαση στους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι. Αυτή η λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί (αντί άλλων στοιχείων ταυτοποίησης) για αγορές στο online κατάστημα της Apple, το App Store αλλά και στο iTunes Store, και iBooks Store για να αγοράζεις νέα τραγούδια και βιβλία (e-books) αντίστοιχα. Επειδή ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα πιθανής παραβίασης προσωπικών δεδομένων, η Apple έχει βγει με δηλώσεις της για να καθησυχάσει τους χρήστες του iPhone 5S ότι τα στοιχεία αυτά (δηλ. τα αποτυπώματα) δεν θα αποθηκεύονται στον «αποθηκευτικό χώρο» που συντηρεί στο internet, το icloud δηλαδή ή σε οποιοδήποτε άλλο server της εταιρείας. Τα στοιχεία του χρήστη αλλά θα παραμένουν στη συσκευή.

Αυτονομία: 10 ώρες χρόνο ομιλίας σε 3G, 10 ώρες σερφάρισμα  250 ώρες αναμονής της συσκευής και 40 ώρες μουσικής

Εμφάνιση

Το  ολοκαίνουργιο S, το οποίο αντικαθιστά μέσα σε 1 μόλις χρόνο (!) το iPhone 5, έχει ίδιες διαστάσεις και βάρος με το προηγούμενο μοντέλο. Ωστόσο θα είναι διαθέσιμο σε space grey και χρυσό εκτός από το κλασικό μαύρο χρώμα.

Πότε έρχεται: το μοντέλο σε εκδόσεις 16 GB, 32 GB και 64 GB αναμένεται στη χώρα μας μέσα στον Οκτώβριο.
(Update Οκτωβρίου: Βρείτε εδώ τα νέα μοντέλα!)

Video spot: Δείτε εδώ το εξαιρετικό video της Apple με την παρουσίαση των δυνατοτήτων του νέου iPhone 5S