Οι μέρες των φιλμ έχουν τελειώσει: η ψηφιακή επανάσταση μας οδηγεί στο μέλλον, με τις ψηφιακές κάμερες, τα smartphone αλλά και τα tablet να είναι αυτά που φροντίζουν να φωτογραφίζουμε τις αγαπημένες μας στιγμές. Καλά όλα αυτά, αλλά…πως τις τυπώνουμε σε χαρτί;

Η πληθώρα των ψηφιακών gallery σε κάθε smartphone ενός μέσου χρήστη είναι πλέον μεγάλη. Θα μου πεις αξίζουν όλες αυτές οι φωτογραφίες για να τις τυπώσεις; Προφανώς όχι, αλλά έχεις να διαλέξεις μέσα από μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία εικόνων, καθώς όλοι τραβούν αδιακρίτως σχεδόν ότι βλέπουν, με στόχο να πετύχουν το πιο χαρακτηριστικό καρέ, την πιο αστεία στιγμή, την πιο όμορφη εικόνα. Ειδικά στην περίοδο των γιορτών, αυτή η ανάγκη για να κρατήσουμε τις πιο όμορφες στιγμές μας και να τις μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μεγαλώνει. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις λοιπόν είναι να έχεις πάντα μαζί σου μια συσκευή που τραβάει φωτογραφίες, να μάθεις να τη χειρίζεσαι σωστά και να αξιοποιείς τις έξυπνες εφαρμογές που κυκλοφορούν. Αμέσως μετά καλό θα ήταν να:

  • ξεσκαρτάρεις τις συλλογές σου: ο καλύτερος τρόπος είναι συνδέοντας τη συσκευή σου με την τηλεόραση στο σαλόνι σου. Έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθρο πως θα το κάνεις αυτό και είναι μια εξαιρετική λύση για να δεις σε μια μεγάλη οθόνη την ποιότητα της κάθε μίας φωτογραφίας ξεχωριστά και να αποφασίσεις ποιες θέλεις να κρατήσεις τελικά.
  • επιλέξεις τον κατάλληλο εκτυπωτή: υπάρχουν πραγματικά δεκάδες επιλογές: απλοί εκτυπωτές και πολυμηχανήματα μπορούν  – με τη χρήση του σωστού κατάλληλου χαρτιού – να παράγουν καλά αποτελέσματα, με φωτογραφίες έτοιμες για να μπουν στην κορνίζα.

Έχοντας πλέον στα χέρια σου τις επιλεγμένες προς εκτύπωση φωτογραφίες και έχοντας διαλέξει τον κατάλληλο για τις ανάγκες σου εκτυπωτή, ακολούθησε μια από τις παρακάτω διαδικασίες για να αρχίσεις το τύπωμα:

  • Σύνδεση μέσω καλωδίου με τον εκτυπωτή: ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με ένα USB καλώδιο. Η συσκευή σου (φωτογραφική μηχανή, smartphone ή tablet), την οποία έχεις συνδέσει σε ένα υπολογιστή (αν χρειάζεται),  αναγνωρίζεται από τον εκτυπωτή και μέσω κάποιου λογισμικού που θα εγκατασταθεί από τον εκτυπωτή, θα αρχίσεις βήμα βήμα να τυπώνεις τις φωτογραφίες σου.
  • Μπαίνοντας στο δίκτυο Ethernet που υπάρχει και εκτυπωτής: για παράδειγμα, στο σπίτι, στο γραφείο σου ή σε κάποιο φίλο, θα μπεις σε έναν από τους υπολογιστές του δικτύου, θα συνδέσεις σε αυτόν τη συσκευή σου και θα κάνεις τις εκτυπώσεις σου. Χρειάζεται στην ουσία να έχεις μαζί σου μόνο τις φωτογραφίες μέσα σε ένα usb stick ή έναν εξωτερικό δίσκο και να τον συνδέσεις με έναν υπολογιστή. Εάν θες να κάνεις κάποια επεξεργασία στις εικόνες, χρησιμοποίησε είτε το αντίστοιχο λογισμικό που έχουν αρκετά smartphone πλέον ή αν δεν έχεις κάποιο από τα γνωστά προγράμματα επεξεργασίας στον υπολογιστή σου, κατέβασε μια από τις πιο διαδεδομένες τέτοιου τύπου εφαρμογές (όπως είναι οι Camera+, Photoshop Touch, Snapseed,  iPhoto,  Cinemagram, το Gimp κτλ.)

Δοκίμασε να τυπώσεις τις φωτογραφίες σου συνδέοντας ασύρματα το smartphone σου με τον εκτυπωτή σου!

Ασύρματη εκτύπωση: αρκετές εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει μοντέλα στην αγορά (όπως για παράδειγμα ο SLM2070W της Samsung), τα οποία έχουν ρύθμιση wi – fi για να συνδέονται με το internet. Aυτή είναι ίσως και η πιο εύκολη διαδικασία, καθώς δεν χρειάζεται να μπερδεύεσαι με καλώδια κτλ. Επίσης υπάρχουν και ειδικές εφαρμογές, όπως η ΜοbilePrint της Samsung, η οποία απευθύνεται σε κατόχους συσκευών Android και iOS και σου δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώνεις γρήγορα τις φωτογραφίες σου.