Η εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο της εικόνας, μας έχει οδηγήσει στη νέα εποχή των τηλεοράσεων. Μικρές λεπτομέρειες που μας διαφεύγουν όμως, είναι ικανές να μας στερήσουν πολλές από τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι σύγχρονες μεγάλες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η λάθος απόσταση που τοποθετούμε την τηλεόραση από το κεντρικό σημείο θέασης, όπως επίσης και η εσφαλμένη εντύπωση ότι η υψηλής ποιότητας εικόνα σημαίνει απαραίτητα, υψηλό κόστος και… μεγάλο σαλόνι!

Πάμε αρχικά να δούμε τα είδη των τηλεοράσεων που υπάρχουν, με κριτήριο την ανάλυση της εικόνας

HD Ready (720p): HD Ready τηλεοράσεις χαρακτηρίζονται όσες κυμαίνονται μεταξύ της ανάλυσης 1366×768 pixels και δε ξεπερνούν την 1920×1080 pixels.

Full HD (1080p): Οι τηλεοράσεις που παρουσιάζουν ανάλυση μεγαλύτερη ή ίση από 1920×1080 pixels, είναι αυτές που χαρακτηρίζονται ως Full HD. Αυτά τα επίπεδα αναλύσεων, είναι ικανά να σου προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας, ειδικότερα στις τηλεοράσεις με περισσότερες από 32 ίντσες!

Ultra HD (4K) : Με 4 φορές μεγαλύτερη ανάλυση από την Full HD, οι 4K τηλεοράσεις δημιουργήθηκαν για να καθιερώσουν το μέλλον των τηλεοράσεων… σήμερα! Η ανάλυση της ανέρχεται στα 3840×2160 pixels!

Ποιά είναι η σωστή απόσταση που πρέπει να κρατήσω από την τηλεόραση;

Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σημαντικό, αφού η λάθος απόσταση από την τηλεόραση υποβαθμίζει την ποιότητα της εικόνας που θα μπορούσατε να απολαμβάνετε.

Οι επιστήμονες συσχετίζουν το μέγεθος μιας τηλεόρασης (τον αριθμό των ιντσών τους και την απόσταση της διαγωνίου από τη μία άκρη στην άλλη σε εκατοστά) με την ιδανική απόσταση που θα πρέπει να κάθεται κάποιος που βλέπει τηλεόραση.

Έτσι, σε τηλεοράσεις π.χ. 32 ιντσών το σωστό είναι να κοιτάς την οθόνη από απόσταση 1 έως 2 μέτρα. Κατ’ αντιστοιχία, σε μεγαλύτερες τηλεοράσεις, αυτό το νούμερο ανεβαίνει: σε οθόνες έως 42 ιντσών – 1,5 με 2,3 μέτρα, σε ακόμη μεγαλύτερη 46 ιντσών, από το 1,7 έως τα 2,9 μέτρα. Ως ένας μέσος όρος ή κάτι σαν «κανόνας» μπορεί να θεωρηθεί η απόσταση 1,5 (ελάχιστη) έως 2,5 μέτρα.

Αυτό βέβαια που ισχύει ως κανόνας είναι πως δεν πρέπει να βρίσκεσαι  πολύ κοντά σε μία οθόνη παρακολουθώντας π.χ. μια ταινία, καθώς τα μάτια δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την εναλλαγή των εικόνων, οι μύες κουράζονται και αρχίζετε να νοιώθετε δυσάρεστα μετά από μερικά λεπτά. Είναι μια κατάσταση παρόμοια με κάποιον που κάθεται στην πρώτη σειρά στον κινηματογράφο.

Μπορείς να βρεις την τέλεια απόσταση από τη σύγχρονη τηλεόρασή σου στον οδηγό μας (μπορείς να επιλέξεις είτε την απόσταση που θέλεις να είναι η τηλεόραση, είτε το μέγεθός της).

OtimalViewingDistance

Ποιά είναι λοιπόν η σωστή απόσταση για να απολαύσετε στο έπακρο τις δυνατότητες μίας Full HD τηλεόρασης 55 ιντσών;

Με δεδομένη την μέση απόσταση θέασης των 2.7 μέτρων που βλέπουμε οι περισσότεροι και θέτοντας στην εξίσωση την ανάλυση των 1366×768 pixels μιας HD τηλεόρασης προκύπτει ότι η διαγώνιος της οθόνης θα πρέπει να είναι 45.3 ίντσες.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε απόσταση 2.7 μέτρα και μέχρι τις 45.3 ίντσες ή όραση μας δεν θα αντιληφθεί τίποτα διαφορετικό από μια τηλεόραση Full HD.

Για να λάβει η όραση μας τα πλεονεκτήματα του Full HD  καθώς και την απόλαυση που μας προσφέρει αυτό το τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα θα πρέπει ή  η απόσταση θέασης να είναι μικρότερη των 2.7 μέτρων ή η τηλεόραση να είναι μεγαλύτερη των 46 ιντσών.

Για παράδειγμα σε 55 άρα Full HD η ιδανική απόσταση είναι 2.5 μέτρα, αλλιώς αν η απόσταση ξεπερνάει τα 3 μέτρα τότε είναι σαν να βλέπεις από οποιαδήποτε συμβατική τηλεόραση, καθώς οι διαφορές στην ποιότητα της εικόνας δεν γίνονται αντιληπτές.

Συμπέρασμα;

Γιατί να το κάνεις αυτό; Και ναι,με τις μεγαλύτερες τηλεόρασεις απολαμβάνεις καλύτερα την εικόνα αλλά όχι δεν απαιτείται τεράστιο σαλόνι για να μπορέσεις να απολαύσεις μίας τελευταίας τεχνολογίας τηλεόραση με εικόνα που θα σε συναρπάσει. Αρκεί να κρατάς τη σωστή… απόσταση και να έχεις τα μάτια σου ανοικτά για καλύτερη λύση!