Η τηλεόραση είναι η «βασίλισσα» σε κάθε ελληνικό σαλόνι. Από την «ασπρόμαυρη» στην «έγχρωμη» και από κει στις plasma και στις LCD.
Eίναι η δημοφιλέστερη συσκευή σε ένα σπίτι, με την εξέλιξη της τεχνολογίας πλέον να την καθιστά ακόμη πιο «έξυπνη» και πολυδιάστατη.
Κάποιοι τις λατρεύουν σε σημείο να λένε ότι είναι το κέντρο κάθε κοινωνικής έκφρασης της σύγχρονης κοινωνίας. Άλλοι φθάνουν να τη συγκρίνουν με την «εστία» που υπήρχε στα αρχαία ελληνικά σπίτια, εκεί που συγκεντρωνόταν η οικογένεια για να φάει, να ζεσταθεί, να μιλήσει μετά από μία ημέρα κοπιαστικής εργασίας. Άλλοι πάλι λατρεύουν να την…μισούν, απαριθμώντας τα μύρια όσα προβλήματα έχει προκαλέσει με την εμφάνισή της, κατακεραυνώνοντας τη χρήση της εμφανιζόμενοι σε αυτήν!
Το βέβαιο είναι ότι αποτελεί μια τεράστιας σημασίας εφεύρεση, μια καινοτομία η οποία άλλαξε εκ βάθρων την ενημέρωση, τη ψυχαγωγία ακόμη και τον τρόπο που ασκείται η εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια «συσκευή» δεν θα μπορούσε παρά μη σταματάει να εξελίσσεται από τους μεγάλους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι σταδιακά την εφοδιάζουν με όλο και πιο εντυπωσιακές δυνατότητες.
Τηλεόραση και internet: ένας αναπόφευκτος «γάμος»
Από τη στιγμή που η διείσδυση της τηλεόρασης στα σπίτια και η απόλυτη επικράτησή της ως το κορυφαίο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του μέσου ανθρώπου, δεν θα μπορούσε παρά κάποια στιγμή να «συνεργαστεί» με την ίσως μεγαλύτερη καινοτομία όλων των εποχών όπως είναι το internet. Σε πρακτικό επίπεδο, κάτι τέτοιο ήταν φανερό ότι θα γίνει, καθώς έχουμε να κάνουμε για μια (μεγάλη, ευρεία συνήθως) οθόνη, η οποία βρίσκεται σε χώρο που περνούν το περισσότερο χρόνο τους τα μέλη μιας οικογένειας.
Ήταν ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν τα μοντέλα εκείνα που ονομάστηκαν smart tv και αξιοποίησαν τις δυνατότητες αυτής της υψηλής ευκρίνειας. Η σύνδεση με το internet έφερε τη δυνατότητα για εύκολο και κυρίως, ευχάριστο σερφάρισμα στο διαδίκτυο, από τον καναπέ του κάθε σπιτιού. Πασίγνωστες σελίδες / υπηρεσίες, όπως το Youtube για παράδειγμα, βρήκαν ένα «φιλόξενο» περιβάλλον, με ειδική εφαρμογή όπου τα βίντεο να αναπαράγονται με καλό ήχο και εικόνα και να τα απολαμβάνουν παραπάνω άτομα από τον έναν που συνήθως βρίσκεται μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή.
Τι καλύτερο από το να σερφάρεις στο internet, καθισμένος απέναντι από την 32 – 40 ιντσών τηλεόρασή σου!
[justified_image_grid exclude=818]
Οι smart tv επιπλέον, δίνουν την ευκαιρία της εύκολης διασύνδεσης και με πληθώρα άλλων συσκευών, όπως το Smartphone, το Tablet και οι σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη περισσότερες ώρες ποιοτικής ψυχαγωγίας μπροστά στην τηλεόραση, με τη διαφορά σε αυτήν την περίπτωση ότι μπορεί για παράδειγμα, να απολαμβάνεις σε αυτή τη μεγάλη οθόνη, ένα παιχνίδι που κατέβασες στο smartphone, στο tablet, στο laptop, ακόμη και στο iPod σου. Επίσης, μπορείς εύκολα να μοιραστείς – και αυτή είναι η «μαγική» λέξη με τις smart tv – με τους δικούς σου ανθρώπους, βίντεο, εφαρμογές, φωτογραφίες κτλ., τα οποία έχεις αποθηκευμένα σε μία από τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σου. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι smart tv ξεχωρίζουν γιατί:
- Συνδέονται στο internet: είτε ενσύρματα είτε με wi – fi, δηλαδή ασύρματα
- Μπορείς να περιηγηθείς σε ιστοσελίδες που σε ενδιαφέρουν όπως θα έκανες με έναν υπολογιστή.
- Σου δίνεται η δυνατότητα να δεις ταινίες, οι οποίες διατίθενται on line (υπηρεσίες video on demand)
- Μπορούν να συνδεθούν πιο εύκολα με άλλες συσκευές
Με μια φράση λοιπόν, θα λέγαμε ότι οι smart tv είναι οι πιο ολοκληρωμένες τηλεοράσεις που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.
Η παρακολούθηση μιας 3D ταινίας είναι πραγματικά μια απολαυστική εμπειρία.
3D και η τηλεόραση σε άλλη…διάσταση!
Η τεχνολογία αυτή υπήρχε από παλιά στον κινηματογράφο, και πλέον τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή της με επιτυχία και στο χώρο των τηλεοράσεων. Πρόκειται στην ουσία για μια συσκευή, στην οποία με τη χρήση των κατάλληλων γυαλιών, μπορείς να παρακολουθείς τηλεοπτικό υλικό σε τρεις διαστάσεις. Είναι σίγουρα μια πιο «ζωντανή» εμπειρία, αφού νοιώθεις ότι είσαι «μέσα» στην ταινία, ότι είσαι μέρος του περιβάλλοντός της, με στοιχεία της εικόνας να φαίνεται ότι κινούνται δίπλα και όχι απέναντί σου ή να έρχονται…καταπάνω σου! Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι νέες τηλεοράσεις 3D διαθέτουν ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο μετατρέπει ακόμη και τις δισδιάστατες εικόνες σε εικόνες τριών διαστάσεων, αν και η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος δεν είναι η ίδια με μια αυθεντική 3D ταινία.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν διαθέτουν προς το παρόν αρκετό υλικό, το οποίο να έχει γυριστεί με 3D δυνατότητες. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, όπου έχουμε χρήση 3D, με σχετικά μεγάλη επιτυχία.
Υπάρχουν πολλές αναφορές πως τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, ετοιμάζουν ειδικές παραγωγές όπου θα έχουμε τηλεοπτικές σειρές, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ αλλά και εκπομπές σε 3D.
Πάντως, οι εξελίξεις αυτές στο χώρο των τηλεοπτικών δεκτών έχει συνδυαστεί με την σχεδίαση και την κυκλοφορία και άλλων συσκευών, που υποστηρίζουν 3D περιεχόμενο, όπως είναι τα Blu-Ray Players αλλά και κονσόλες παιχνιδιών που θα διαθέτουν 3D δυνατότητες,