Η αγορά laptop είναι μία μέτρια έως δύσκολη υπόθεση, κυρίως λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων αναβάθμισης που συνήθως έχει ο χρήστης. Ως εκ τούτου, πριν την τελική επιλογή, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μια σειρά παραγόντων, βάσει των οποίων θα πάρεις την απόφασή σου. Τι εξετάζουμε πριν την αγορά ενός φορητού υπολογιστή και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν ένα laptop καλό ή όχι;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα καλό laptop;

Ποιότητα κατασκευής – Τ0 Α και το Ω

Από εκεί ξεκινούν όλα. Το laptop σας θα σας ακολουθεί όπου βρεθείτε: στο σπίτι, τη σχολή, τη δουλειά, τις εκδρομές, τις επισκέψεις σε φίλους, τα εξωτερικά ραντεβού, παντού. Η κορυφαία ποιότητα κατασκευής, ως εκ τούτου είναι αδιαπραγμάτευτη. Βεβαιωθείτε ότι το περίβλημά του είναι ανθεκτικό (όσο λιγότερα τα μέρη από τα οποία αποτελείται, τόσο το καλύτερο), το χρώμα καλά εφαρμοσμένο και η κατασκευή του στιβαρή. Ο μηχανισμός αναδίπλωσης της οθόνης (οι μεντεσέδες – αν επιλέξετε laptop 2 σε 1) τέλος θα πρέπει να αντέχει τη χρήση και τις απότομες κινήσεις.

Οι επιδόσεις έρχονται κυρίως από τον επεξεργαστή και τη μνήμη RAM

Εδώ η επιλογή σας εξαρτάται από τις απαιτήσεις σας: ένας Intel Core i3 είναι ότι πρέπει για άνετη καθημερινή τυπική χρήση, τη στιγμή που οι Core i5 και Core i7 αποδίδουν καλύτερα σε πιο δύσκολες καταστάσεις όπως π.χ. απαιτητικές εφαρμογές και παιχνίδια. Αναφέρουμε τους επεξεργαστές της Intel και συγκεκριμένα την 8η γενιά τους, καθώς έχουν την καλύτερη θερμική και ενεργειακή συμπεριφορά και αντοχή στη χρήση. Όσο για τη RAM, υπολογίστε τουλάχιστον 4GB ή 8GB αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο όσον αφορά το multitasking. Αν έχετε το gaming κατά νου, τότε δεν θα πρέπει να κοιτάξετε μόνο την ποσότητα (με τα 16 GB είναι η βάση) αλλά και τον χρονισμό της RAM.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα καλό laptop;

Επιπλέον ταχύτητα απ΄ όπου κι αν προέρχεται

Η πρώτη σας επιλογή θα πρέπει να είναι ένα σύστημα με SSD (ή τη νεότερη γενιά τους, M.2) δίσκο. Ταχύτεροι, ενεργειακά αποδοτικότεροι, ελαφρύτεροι και σαφώς πιο αθόρυβοι, αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη λύση για έναν φορητό υπολογιστή. Ναι, ανεβάζουν το συνολικό κόστος του laptop, αλλά θα σας αποζημιώσουν πλήρως με τις υψηλότερες ταχύτητες που θα σας χαρίσουν από την εκκίνηση, μέχρι τον τερματισμό του συστήματος. Προτιμήστε λύση με SSD δίσκο ακόμα κι αν είναι μικρής χωρητικότητας και «συμπληρώστε» τον με έναν εξωτερικό HDD.

Γραφικά για τα μάτια σας και μόνο

Αν σκοπεύετε να επεξεργάζεστε βίντεο, να παίζετε videogames ή εν πάση περιπτώσει, να επιδοθείτε σε εργασίες που απαιτούν κάρτα γραφικών, τότε επενδύστε σε ένα σοβαρό μοντέλο, με την καινούρια σειρά της NVIDIA GTX 1060, 1070 και 1080 να ότι καλύτερο μπορείτε να βρείτε. Για casual χρήση οι GeForce 9XX είναι μια χαρά, αν και θα μπορούσατε να συμβιβαστείτε ακόμα και μία ενσωματωμένη στον επεξεργαστή κάρτα γραφικών που χρησιμοποιεί τη RAM του συστήματος (μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στην 8η γενιά επεξεργαστών της Intel).

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα καλό laptop;

Προστάτεψε τον υπολογιστή αλλά και τον… εαυτό σου

Κάτι που πολλοί παραβλέπουν, διότι κατά τη διάρκεια μίας αγοράς ο νους σπάνια πάει στο κακό, είναι η εγγύηση που συνοδεύει τον υπολογιστή. Συγκρίνετε τις επιλογές σας και εκτός από ένα αξιόπιστο brand name, προτιμήστε και ένα πακέτο εγγύησης που σας εμπνέει εμπιστοσύνη: παραλαβή/παράδοση στον χώρο σας, επισκευή μέσα σε συγκεκριμένο αριθμό ωρών, παροχή συσκευής αντικατάστασης και μεγαλύτερη διάρκεια κάλυψης είναι μερικές μόνο από τις παροχές που αξίζει να λάβετε υπ’ όψιν. Και βέβαια στα παραπάνω προσθέστε και την επέκταση εγγύησης G-Plus που προσφέρει η Media Markt, για να βάλεις τέλος στις ανησυχίες σου για πολλά χρόνια.

Όλα καταλήγουν στην οθόνη

Αν βασική σας επιδίωξη είναι η φορητότητα, τότε προτιμήστε ένα laptop στις 12-14 ίντσες. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι 15,6 ίντσες επαρκούν, με τα μοντέλα με μεγαλύτερη οθόνη συνήθως να είναι πιο δύσχρηστα, βαριά και δύσκολα στη μεταφορά. Η τεχνολογία αφής είναι πάντα δελεαστική όμως πριν ενδώσετε, σκεφτείτε καλά αν θα την εκμεταλλευτείτε τόσο ώστε να αξίζει η επένδυση. Η Full HD ανάλυση είναι πια η βάση για ένα καλό σύστημα, τη στιγμή που οι λάτρεις των σειρών, ταινιών και του gaming θα πρέπει να εξετάσουν μάλλον προτάσεις σε 4K.