Τα drones αποτελούν το πιο διαδεδομένο gadget των τελευταίων ετών. Έχοντας δώσει πνοή στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο με λήψεις που μέχρι πρότινος ήταν αδύνατον να επιτευχθούν με άλλα μέσα, θυμίζουν στους μεγαλύτερους τα τηλεκατευθυνόμενα που τους ψυχαγωγούσαν στα νιάτα τους, παρουσιάζοντας παράλληλα στους νεότερους μία διαφορετική έκφανση της τεχνολογίας. Με την αγορά τους δε να έχει ωριμάσει, είναι η καλύτερη εποχή για να επενδύσετε κι εσείς σε ένα drone!

Τι θα πρέπει να προσέξετε όμως και ποια είναι τα μοντέλα που θα πρέπει να εξετάσετε οπωσδήποτε;

Τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις drone

Με ποια κριτήρια θα αποφασίσετε;

Πριν καταλήξετε στο μοντέλο που θα προτιμήσετε, θα πρέπει να εξετάσετε σε πρώτη φάση τέσσερις τομείς. Όχι, τα drones είναι περισσότερο πολύπλοκα απ’ αυτό,  απλά δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη σας αγορά, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από κάτι απλό για να «πάρετε το κολάι». Η απόφασή σας λοιπόν θα πρέπει να βασιστεί στα κάτωθι:

Σκοπός αγοράς: Θα αντιμετωπίζετε το drone σας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ως ένα sci-fi τηλεκατευθυνόμενο ή σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε στη δουλειά σας (π.χ. φωτογράφοι, διακοσμητές, αρχιτέκτονες, μεσίτες κλπ); Ανάλογα με τη χρήση που θα κάνετε, θα καθοριστούν οι ανάγκες και το budget σας, γι’ αυτό δώστε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα αυτό.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις drone

Κάμερα: Τα περισσότερα drones έρχονται με ενσωματωμένη κάμερα –κάποια έχουν υποδοχή ώστε να τοποθετήσετε εκείνη της αρεσκείας σας. Εξετάστε προσεκτικά τις επιλογές σας και προτιμήστε ένα μοντέλο που να σας καλύπτει –αποφύγετε τόσο τις υπερβολές, όσο και τις λύσεις αμφιβόλων αποτελεσμάτων.

Μοτέρ: Εδώ καλό θα ήταν να προτιμήσετε drone με “brushless” μοτέρ –η άλλη σας επιλογή θα είναι ένα αντίστοιχο “brushed”. Η εν λόγω κατηγορία προσφέρει αθόρυβη λειτουργία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Είναι κομματάκι ακριβότερη σε σχέση με τη “brushed” αλλά θα δείτε πως η επένδυσή σας θα αξίζει τον κόπο.

Μπαταρία: Θα αγοράζατε ποτέ smartphone με αδύναμη μπαταρία; Γιατί να το κάνετε με το drone σας; Προσέξτε λοιπόν το μοντέλο στο οποίο θα καταλήξετε να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία, έτσι ώστε να χρειαστεί να διακόψετε τις πτήσεις σας για αλλαγή μπαταρίας όσο το δυνατόν σπανιότερα.

Τι πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις drone

Και τώρα;

Τα παραπάνω δεν είναι παρά οι βασικότεροι των παραγόντων που οφείλετε να έχετε κατά νου κατά την αγορά ενός drone. Ανάλογα με το πόσο εξοικειωμένοι είστε με την εν λόγω προϊοντική κατηγορία, μπορείτε εξετάσετε πολλά περισσότερα κατά την έρευνα αγοράς σας όπως επί παραδείγματι τα επιπλέον modes (follow-me, headless κ.α.), το ενσωματωμένο GPS, την αυτόματη ασφαλή προσγείωση, την αποφυγή εμποδίων, την εμβέλεια και πολλά άλλα ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να εντρυφήσετε ακόμα περισσότερο στο θέμα, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον αναλυτικό οδηγό μας –να είστε σίγουροι πως θα σας λύσει κάθε απορία!

Όσο για τα μοντέλα που θα πρέπει να ελέγξετε οπωσδήποτε πριν αποφασίσετε, τα DJI Spark έχουν μία από τις καλύτερες σχέσεις τιμής/απόδοσης που θα βρείτε στην αγορά –η δε σφραγίδα ποιότητας της DJI, της μεγαλύτερης ίσως εταιρείας στην αγορά των drones αποτελεί εγγύηση. Από τον ίδιο κατασκευαστή προέρχονται τα ακριβότερα Phantom και Mavic Pro, η εμπειρία χρήσης των οποίων όμως δεν συγκρίνεται με καμία άλλη.

Για τους φίλους της GoPro, η αμερικανική εταιρεία έχει λανσάρει τη δική της σειρά drones, ονόματι GoPro Karma, τα μοντέλα της οποίας έρχονται εφοδιασμένα με κάμερες GoPro Hero. Αν ξεκινάτε τώρα την ενασχόληση σας με το σπορ, μην αμελήσετε να ρίξετε μια ματιά στις προτάσεις της Parrot οι οποίες είναι αρκετά προσιτές από πλευράς τιμής, ενώ έρχονται πλαισιωμένες από πλήθος εύχρηστων λειτουργιών.