Αν ο υπολογιστής σας για οποιονδήποτε λόγο σταματούσε να τρέχει ικανοποιητικά και να αποκρίνεται όπως πριν στις εντολές σας, η λύση ήταν μία και συνήθως αρκετά «επίπονη»: η διαμόρφωση του σκληρού δίσκου του συστήματος, το περιβόητο “format” προκειμένου να εγκατασταθούν εκ νέου, «καθαρά» τα Windows, ήταν μεν αποτελεσματική στις περισσότερες περιπτώσεις, πλην όμως απαιτούσε από τον χρήστη αρκετή προεργασία και κάμποσο χρόνο –συνήθως ήταν διαδικασία… Σαββατοκύριακου.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και ευτυχώς για όλους εμάς, στις διάφορες λειτουργίες των Windows που εκμοντερνίστηκαν συμπεριλαμβάνεται και η επανεγκατάστασή τους. Η τελευταία πλέον γίνεται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι στο παρελθόν, απαιτώντας λιγότερο χρόνο και γνώσεις και διασφαλίζοντας πως –εφ’ όσον το επιλέξετε- τα αρχεία σας θα παραμείνουν στη θέση τους –ω ναι, τέρμα τα ατελείωτα backups!

Αν λοιπόν παρατηρείτε πως η απόδοση του συστήματός σας έχει πέσει, τότε η επαναφορά των Windows 10 είναι αυτό που χρειάζεστε! Πώς θα την κάνετε όμως; Μην ανησυχείτε: η διαδικασία είναι πανεύκολη και δε θα χρειαστούν παρά μερικά «κλικ». Πάμε να δούμε τα βήματα αναλυτικά:

Reset Windows 10

Από το μενού της Έναρξης επιλέξτε τις Ρυθμίσεις (Settings). Αν δε βλέπετε τη σχετική επιλογή, πληκτρολογήστε τη και θα εμφανιστεί. Εκεί, πηγαίνετε στο γκρουπ Ενημέρωση και ασφάλεια (Update & security) και κατόπιν από το μενού στα αριστερά, διαλέξτε την επιλογή Αποκατάσταση (Recovery).

Reset Windows 10

Μπροστά σας θα πρέπει τώρα να έχετε τρεις επιλογές. Η Επαναφορά αυτού του υπολογιστή (Reset this PC) που είναι και πρώτη στη λίστα, είναι και εκείνη που θέλετε.

Reset Windows 10

Το παράθυρο που θα ανοίξει αμέσως μετά θα σας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσετε με την όλη διαδικασία φροντίζοντας να διατηρηθούν τα αρχεία σας –φτάνει να κάνετε τη σχετική επιλογή. Αν πάλι θέλετε να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας (προκειμένου π.χ. να τον δώσετε σε κάποιον άλλο) τότε καλό θα ήταν να διαλέξετε την αντίστοιχη ρύθμιση.

Reset Windows 10

Έχοντας επιλέξει να διατηρηθούν τα δεδομένα σας (αυτό δεν είναι το ζητούμενο άλλωστε;) πατήστε Επόμενο στην επόμενη οθόνη που σας πληροφορεί για τη μοίρα των εφαρμογών σας οι οποίες, εν αντιθέσει με τα αρχεία σας, θα χαθούν. Μικρό το κακό όμως, αφού στη διάθεσή σας θα βρίσκεται μια λίστα με όλες αυτές, προκειμένου να τις κατεβάσετε και να τις εγκαταστήσετε σε χρόνο-μηδέν.

Reset Windows 10

Στην τελευταία οθόνη που θα εμφανιστεί μπροστά σας, κάντε έναν τελευταίο έλεγχο προκειμένου να βεβαιωθείτε πως όλα είναι όπως τα θέλετε και πατήστε το πλήκτρο Επαναφορά.

Reset Windows 10

Θα χρειαστεί λίγη ώρα προκειμένου να επανέλθουν τα Windows 10 στην αρχική τους κατάσταση, γι’ αυτό υπομονή. Όταν το κάνουν όμως, το σύστημά σας θα είναι σαν καινούριο, τρέχοντας με την ταχύτητα που διέθετε τη μέρα που το πήρατε. Καλορίζικο!