Ο καιρός που στα smartphones μας βρίσκονταν απλά μια λίστα ονομάτων και αριθμών και μια χούφτα ακίνδυνων γραπτών μηνυμάτων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα δεδομένα που έχουμε αποθηκευμένα πια στα smartphones μας ανά πάσα στιγμή είναι πολλά και ευαίσθητα: από κωδικούς πρόσβασης σε emails, social δίκτυα και e-banking, μέχρι φωτογραφίες, διευθύνσεις και απόρρητες συνομιλίες. Φανταστείτε λοιπόν να τα χάσετε!

Τι επιλογές έχω για να κάνω backup σε smartphone;

Το γνωρίζουμε πως είστε προσεκτικοί με το smartphone σας, όμως η ασφάλεια και η καλή λειτουργία του, ξέρετε, δεν βρίσκονται πάντα στο χέρι σας. Παρ’ ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, το γνωστό μας backup δηλαδή, αποτελεί το καλύτερο προληπτικό μέτρο, θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να… ζουν επικίνδυνα, αναβάλλοντας διαρκώς το backup των δεδομένων τους.

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας είναι πλέον πανεύκολη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ο χρήστης δεν ασχολείται καθόλου –γίνεται αυτόματα με τη σύνδεση του smartphone σε υπολογιστή ή ασύρματο τοπικό δίκτυο. Όσο για τις διαθέσιμες επιλογές, είναι αρκετές, καλύπτοντας κάθε χρήστη, ανάγκη αλλά και budget.

Πάμε να τις δούμε:

Google Cloud

Η Νο 1 επιλογή για τους κατόχους Android συσκευής –στο iOS θα πρέπει να κατεβάσετε το Google Drive. Θα σας επιτρέψει να πάρετε backup από τις επαφές, τις εφαρμογές, τον browser (Chrome), το ημερολόγιο και τα αρχεία σας. Η όλη διαδικασία γίνεται κάνοντας χρήση του λογαριασμού σας στη Google ενώ μπορείτε να προγραμματίσετε το Google Cloud ώστε να την επαναλαμβάνει τακτικά. Υποστηρίζει δε και συγχρονισμό, έτσι ώστε ακόμα κι αν επεξεργαστείτε δεδομένα από αλλού, όπως π.χ. τον υπολογιστή σας, αυτά να ενημερωθούν αυτόματα και στο κινητό σας. Την ίδια δουλειά θα κάνετε και για τις φωτογραφίες σας μέσω του Google Photos ενώ τις επαφές χειρίζεται το Google Contacts.

Τι επιλογές έχω για να κάνω backup σε smartphone;

Microsoft OneDrive

Η πρόταση της Microsoft είναι συμβατή με κάθε συσκευή: κατεβάζετε το σχετικό app, το ρυθμίζετε έτσι ώστε να κρατά αντίγραφα των φωτογραφιών και των λοιπών αρχείων σας και είστε πανέτοιμοι. Θα χρειαστεί λογαριασμός Microsoft, όμως να είστε βέβαιοι πως θα έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας από όλες σας τις συσκευές –είτε μέσω app, είτε μέσω browser. Στα πλεονεκτήματά του προσμετρείται το εύχρηστο και άνετο περιβάλλον χρήστη, ενώ αν κρίνετε ότι ο δωρεάν χώρος δεν καλύπτει τις ανάγκες σας, τον επεκτείνετε αγοράζοντας το αντίστοιχο πακέτο.

Apple iCloud

Η πρόταση της Apple αφορά αποκλειστικά τους χρήστες iOS συσκευών, προσφέροντας λειτουργίες αυτόματου συγχρονισμού και δημιουργίας αντιγράφου ασφαλείας άπαξ και το iPhone/iPad σας συνδεθεί σε υπολογιστή ή Wi-Fi, ώστε πρακτικά να μη χρειαστεί να ασχοληθείτε ποτέ ξανά με το backup! Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του iCloud είναι η διαμόρφωση μίας νέας iΣυσκευής που γίνεται με το πάτημα ενός πλήκτρου –χωρίς να πρέπει να εμπλακείτε καθόλου! Και εδώ η αρχή γίνεται με ένα δωρεάν πακέτο το οποίο δύναται πάντως να επεκταθεί με την αγορά του κατάλληλου προγράμματος.

Τι επιλογές έχω για να κάνω backup σε smartphone;

Διαδικασία ανάκτησης

Αν λοιπόν για τον οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί να ανακτήσετε τα δεδομένα σας από την υπηρεσία που χρησιμοποιείτε, δεν έχετε παρά να συνδεθείτε σε αυτή από τη συσκευή που θέλετε να περαστούν. Φροντίστε να έχετε πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi, επιλέξτε τι θέλετε να κατεβάσετε/συγχρονίσετε και… αυτό ήταν!

Καλό είναι να ενεργοποιήσετε, όπου έχετε φυσικά αυτή τη δυνατότητα, τη λειτουργία αυτόματου συγχρονισμού και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ενώ αν δείτε ότι ο χώρος που σας προσφέρει η cloud υπηρεσία αρχίζει σιγά-σιγά και εξαντλείται, αρχίστε να εξετάζετε την αγορά κάποιου πακέτου επέκτασης. Το κόστος τους ξεκινά από μερικά ευρώ, ποσό που αφ’ ενός είναι διαχειρίσιμο και αφ’ ετέρου θα αποσβεσθεί με την πρώτη ευκαιρία.