Πόσο σίγουροι αισθάνεστε για την τάση του ηλεκτρικού ρεύματος στον χώρο σας; Ένας κεραυνός, ο δυνατός αέρας, ένα βραχυκύκλωμα σε κάποιον υποσταθμό, η πρόσκρουση ενός οχήματος σε μια κολώνα της ΔΕΗ, η υπερβολική ζέστη ή η αυξημένη ζήτηση κατά τους θερινούς μήνες: όλα τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που χωρίς καμία προειδοποίηση μπορούν να προκαλέσουν διακοπή στην ηλεκτροδότηση ή ακόμα χειρότερα αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος.

Μία τέτοια στιγμιαία αυξομείωση αρκεί για να προξενήσει τεράστιες και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες –και άρα αρκετά δαπανηρές- βλάβες στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό σας εξοπλισμό, αν τουλάχιστον δεν έχετε προνοήσει να προστατευτείτε καταλλήλως. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μα με την αγορά ενός UPS φυσικά!

UPS, δηλαδή τι;

UPS! Από τις λέξεις Uninterruptible Power Supply ή ελληνιστί «αδιάκοπη παροχή ενέργειας». Αυτό είναι άλλωστε που εξασφαλίζει κατά κύριο λόγο ένα UPS: την παροχή ενέργειας ακόμα και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, έτσι ώστε εσείς αφ’ ενός να αποθηκεύσετε τη δουλειά σας και αφ’ ετέρου να απενεργοποιήσετε με ασφάλεια τις συσκευές σας.

UPS

Το UPS διαθέτει μία μπαταρία η οποία μπορεί να υποστηρίξει ορισμένο φορτίο για συγκεκριμένο χρόνο. Η λειτουργία του όμως δεν περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος αφού παίζει και τον ρόλο του σταθεροποιητή τάσης για τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό, διασφαλίζοντας έτσι ότι τυχόν αυξομειώσεις της –στιγμιαίες ή μεγαλύτερης διάρκειας- θα σταματήσουν σε αυτό και δεν θα περάσουν στις συσκευές σας.

Ποιες συσκευές χρειάζονται UPS;

Σε πρώτη φάση, θα σας προτείναμε να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι σταθεροί υπολογιστές σας (το gaming PC, το media center ή το desktop που χρησιμοποιεί η οικογένεια) είναι συνδεδεμένοι σε ένα τέτοιο.

Φέρτε στον νου σας ένα laptop: σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, μπορεί τα πάντα γύρω του να σβήσουν και να απενεργοποιηθούν, αυτό όμως θα συνεχίσει να δουλεύει χάρη στη μπαταρία του, προκειμένου εσείς να ολοκληρώσετε και να αποθηκεύσετε με ασφάλεια αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή. Ε, το ίδιο λοιπόν θέλετε και για το desktop σας.

Το UPS σας όμως μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά περισσότερες συσκευές απ’ ότι έναν απλό υπολογιστή. Το modem, ένας δικτυακός σκληρός δίσκος, το πολυμηχάνημα ή το ασύρματο τηλέφωνο είναι μερικές μόνο από τις συσκευές που θα «θωρακίσει» ένα UPS.

UPS

Δε χρειάζεται βέβαια να φτάσετε στο άλλο άκρο και να γεμίσετε το σπίτι με UPS! Προσπαθήστε να ομαδοποιήσετε τις συσκευές σας και εξετάστε και την περίπτωση του πολύπριζου ασφαλείας –θα επανέλθουμε σε αυτό παρακάτω.

Πόσο ισχυρό πρέπει να είναι το UPS μου;

Πάμε τώρα στο «ζουμί», την ισχύ που θα πρέπει να έχει το UPS που θα επιλέξετε. Ο κανόνας που θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι ο εξής:

Ισχύς (VA) = 1,6 x Ισχύς (W)

Η ισχύς του UPS (μετριέται σε volt-amperes ή VA) σας δηλαδή θα πρέπει να είναι 1,6 φορές η ισχύς (σε watts ή W) των συσκευών που πρόκειται να συνδέσετε σε αυτό.

Αν για παράδειγμα σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες του υπολογιστή σας ο οποίος διαθέτει τροφοδοτικό 450 W, οθόνη με κατανάλωση 45 W και ηχεία 75 W, τότε έχουμε συνολική ισχύ 570 W και άρα χρειαζόμαστε ένα UPS στα 900 VA τουλάχιστον για να είμαστε καλυμμένοι.

UPS

Και τι τύπος μου ταιριάζει;

Η επιλογή σας θα πρέπει να γίνει μεταξύ τριών διαφορετικών τύπων ή κατηγοριών UPS: τα standby, τα line-interactive και τα online.

Τα standby UPS διαθέτουν μια μπαταρία που βρίσκεται σε αναμονή ούσα φορτισμένη. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ενεργοποιείται –σε χρόνο που συνήθως δεν υπερβαίνει τα 0,1 δευτερόλεπτα- δίνοντας στις συνδεδεμένες συσκευές «παράταση ζωής».
Τα line-interactive είναι σαν τα standby, μόνο που είναι σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τις μεταπτώσεις στην τάση του ρεύματος. Αν η περιοχή στην οποία μένετε ή εργάζεστε δε φημίζεται για τη σταθερότητα του δικτύου ηλεκτροδότησής της, τότε η αγορά ενός τέτοιου UPS είναι επιβεβλημένη.
Τα online UPS, τέλος, είναι και τα ακριβότερα όλων και υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό. Στην περίπτωσή τους, βλέπετε, το ρεύμα περνάει σταθερά μέσα από τη μπαταρία τους, οπότε φιλτράρεται ανά πάσα στιγμή. Το UPS παίζει τον ρόλο ενός –ας πούμε- firewall ανάμεσα στις συσκευές σας και την πρίζα εξασφαλίζοντας σταθερή ροή ρεύματος χωρίς καμία απολύτως διακοπή.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξετε;

Συμβατότητα με υπολογιστή
Θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να δείτε μέσα από τον υπολογιστή σας την αυτονομία και τα επίπεδα μπαταρίας του UPS –η σύνδεση γίνεται συνήθως μέσω USB. Φροντίστε λοιπόν να υποστηρίζεται το λειτουργικό σας (ιδίως στην περίπτωση macOS και Linux) ιδανικά μέσα από μία καλαίσθητη και εύχρηστη εφαρμογή.
Αριθμός πριζών
Ένα UPS οφείλει να είναι σε θέση να καλύψει όλες σας τις ανάγκες. Πριν την αγορά του λοιπόν, ελέγξτε με προσοχή πόσες συσκευές θα πρέπει να εξυπηρετήσει και προμηθευτείτε ένα μοντέλο με αρκετές πρίζες.
Προστασία καλωδίων
Στην περίπτωση που συνδέσετε στο καινούριο σας UPS το modem ή το router σας, θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα τη δυνατότητα σύνδεσης Ethernet/Coax καλωδίων αφού έτσι αφ’ ενός θα αποφύγετε τους θορύβους και αφ’ ετέρου θα εξασφαλίσετε πλήρη προστασία στο δίκτυό σας.
Εναλλάξιμες μπαταρίες
Και τι γίνεται όταν η μπαταρία/ες του USP παλιώσει και δεν αποδίδει όπως παλιά; Καλό θα ήταν λοιπόν να σας προσφέρει δυνατότητα αλλαγής μπαταρίας έτσι ώστε να προσθέσετε ανά πάσα στιγμή εκείνη της επιλογής σας.
Larger-than-life” λειτουργίες
Πρέπει σώνει και ντε το UPS σας να διαθέτει οθόνη; Όχι. Αν όμως έχει, δεν υπάρχει θέμα, ίσα-ίσα που ο έλεγχός του θα είναι ακόμα ευκολότερος. Προετοιμαστείτε βέβαια για μία κομματάκι υψηλότερη τιμή. Αν τώρα επιλέξετε μοντέλο που για κάποιο λόγο έχει ανεμιστήρες (σπάνιο αλλά υπάρχουν), φροντίστε να είστε απόλυτα βέβαιοι για τα επίπεδα θορύβου τους. Δεν θέλετε να επιβαρύνετε τα αυτιά σας με ένα ατελείωτο βουητό, έτσι δεν είναι;

Κάτι αναφέρατε για πολύπριζο ασφαλείας όμως, ε;

Σε περίπτωση που είτε για πρακτικούς, είτε για οικονομικούς λόγους δεν θέλετε να προχωρήσετε στην αγορά ενός UPS, ένα πολύπριζο ασφαλείας μπορεί να είναι η ιδανική πρόταση για εσάς και τις ανάγκες σας.

UPS

Δουλειά του είναι να προστατεύει τις συσκευές που θα συνδέσετε επάνω του από αυξομειώσεις της τάσης, οπότε στον τομέα της προστασίας τα καταφέρνει περίφημα. Τα πολύπριζα ασφαλείας είναι οικονομικότερα από τα UPS ενώ μπορούν να τοποθετηθούν με άνεση σε κάθε χώρο και δωμάτιο, αντικαθιστώντας κάποιο ήδη υπάρχον.

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν μάλιστα και επιπλέον θύρες (Ethernet, USB) έτσι ώστε να σας προσφέρουν ακόμα πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Φροντίστε φυσικά να επαρκούν οι πρίζες και να μην το… φορτώσετε παραπάνω απ’ ό,τι αντέχει.