Ένα υλικό που έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από τα τζαμάκια προστασίας smartphones, το tempered glass είναι απ’ αυτά που ονομαστικά τα γνωρίζουν μεν οι πάντες, όμως επί της ουσίας δεν ξέρουν τίποτε για εκείνα. Τι είναι το tempered glass λοιπόν; Είναι πράγματι τζάμι ή κατασκευάζεται από άλλο υλικό; Πώς κατασκευάζεται, πού χρησιμεύει και ποιες είναι οι ιδιότητές του;

Τι είναι το tempered glass

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις… συστάσεις. Το tempered ή toughened glass (το toughened μεταφράζεται ως σκληρυμένος) είναι ένας τύπος γυαλιού ασφαλείας, βασική ιδιότητα του οποίου είναι η μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με το απλό γυαλί. Ακόμα και στην περίπτωση που σπάσει, θρυμματίζεται σε μικρά ακίνδυνα κομματάκια και όχι απειλητικά για τη σωματική ακεραιότητα κρύσταλλα.

Το tempered glass μπορεί οι περισσότεροι να το μάθαμε ως έννοια από τις προστασίες των smartphones, όμως στην πραγματικότητα το συναντάμε αρκετές φορές γύρω μας κάθε μέρα –από φούρνους μικροκυμάτων και τηλεφωνικούς θαλάμους, μέχρι τζάμια αυτοκινήτων και πυρέξ. Η πρώτη μορφή tempered glass πιστώνεται στον Γάλλο Francois Barthelemy Alfred Royer de la Bastie που το 1874 «έσβησε» λιωμένο γυαλί σε λάδι, για να έρθει τρία χρόνια αργότερα ο Frederick Siemens να λιώσει υπό πίεση γυαλί σε κρύα καλούπια δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ανθεκτικό προϊόν.

Τι είναι το tempered glass

Στις μέρες μας, το tempered glass παράγεται μέσα από μια σειρά χημικών και θερμικών διεργασιών οι οποίες ενισχύουν την αντοχή του δημιουργώντας πίεση στις εξωτερικές του στρώσεις και δυνάμεις εφελκυσμού στο εσωτερικό του –αυτές οι τελευταίες είναι που το θρυμματίζουν σε μικρά κομμάτια όταν σπάσει. Ψήνεται επανειλημμένα σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 600ο C και κατόπιν ψύχεται υπό πίεση. Με το εξωτερικό του να παγώνει ταχύτερα από το εσωτερικό, τα δύο τμήματα απομακρύνονται και μέσω της δημιουργίας εφελκυσμού και συμπίεσης, το γυαλί αποκτά τη χαρακτηριστική αντοχή του.

Πέραν της θερμικής επεξεργασίας, το tempered glass παράγεται και μέσω μίας αντίστοιχης χημικής, μόνο που λόγω του μεγαλύτερου κόστους της, χρησιμοποιείται σπάνια. Για να χαρακτηριστεί ένα γυαλί ως tempered, οι συμπιεστικές τάσεις των εσωτερικών στρώσεών του, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 69 megapascals ή 10.000 psi –αν μιλάμε για γυαλί ασφαλείας, τότε οι τιμές αυτές ανεβαίνουν στα 100 megapascals ή 15.000 psi. Για να σπάσει ένα τέτοιο γυαλί, θα πρέπει του ασκηθεί πίεση γύρω στα 24.000 psi.

Τι είναι το tempered glass

Εν κατακλείδι λοιπόν, ναι, το tempered glass είναι γυαλί και όχι πλαστικό. Αποτελεί μία αξιόπιστη και απόλυτα ποιοτική μέθοδο προστασίας της οθόνης ενός smartphone, διασφαλίζοντας πως ακόμα κι αν το ίδιο καταστραφεί ολοσχερώς, απορροφώντας π.χ. τη φθορά μίας πτώσης, η οθόνη την οποία προστατεύει θα παραμείνει αλώβητη. Σαφώς ανώτερο από πλαστικά τζαμάκια και λοιπά προστατευτικά, είναι επί του παρόντος η καλύτερη λύση για το καινούριο σας smartphone.

Βρες εδώ tempered glass