Τα powerlines συνιστούν μία από τις προϊοντικές κατηγορίες που είναι σε θέση να ωφελήσει κάθε σπίτι. Παρεξηγημένα σε έναν βαθμό, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να μη γνωρίζουν ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος τους, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα κάθε μέλους της οικογένειας, προσφέροντας καλύτερη κάλυψη δικτύου σε ολόκληρο το σπίτι!

Στην πράξη, για να βελτιώσετε το σήμα του δικτύου και να μεγαλώσετε την κάλυψή του, θα έπρεπε είτε να τραβήξετε καλώδια από το router σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, είτε να εγκαταστήσετε ενισχυτή σήματος (το λεγόμενο repeater), κάτι που στη σκέψη και μόνο προκαλεί πονοκέφαλο. Ε, η λειτουργία ενός powerline είναι κατά πολύ απλούστερη και απείρως πιο πρακτική από τα παραπάνω!

τι είναι το powerline

Δίκτυο όπως λέμε… ρεύμα!

Το powerline λοιπόν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επεκτείνετε το δίκτυό σας, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα καλωδίωση του ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού ή του γραφείου σας. Για τη δημιουργία ενός powerline, χρειάζονται δύο συσκευές, ένας πομπός και ένας δέκτης. Ο πρώτος πρέπει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το router/modem ενώ ο δεύτερος οπουδήποτε μέσα στο σπίτι. Αμφότεροι καταλαμβάνουν από μία πρίζα, ενώ η μοναδική προϋπόθεση που πρέπει να πληρείται, είναι οι δύο πρίζες να ανήκουν στο ίδιο ηλεκτρικό δίκτυο.

Μέσω ενός powerline μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δεύτερο δίκτυο ή να επεκτείνετε το ήδη υπάρχον σας, καλύπτοντας έτσι ακόμα και τα πλέον απομακρυσμένα σημεία του σπιτιού –ακόμα κι αν το router π.χ. βρίσκεται σε διαφορετικό όροφο. Δε θα χρειαστεί να κάνετε καμία επέμβαση στο σπίτι, ούτε να τραβήξετε επιπλέον καλώδια –είπαμε, χρησιμοποιείται το υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο. Εννοείται, τέλος ότι μπορείτε να προσθέσετε περισσότερους από έναν δέκτες, επεκτείνοντας το οικιακό ενσύρματο ή ασύρματο δίκτυό σας όπου εσείς επιθυμείτε.

τι είναι το powerline

Και τι επιλογές έχω;

Οι υπηρεσίες που προσφέρει ένα powerline είναι ανάλογες της τιμής του και εξαρτώνται από τα «θέλω» και το budget σας.

Υπάρχουν powerlines που λειτουργούν ασύρματα, αποτελώντας δηλαδή Wi-Fi hotspots, και κάποια που λειτουργούν ενσύρματα –απαιτούν δηλαδή καλώδιο για να συνδεθεί μία συσκευή επάνω τους. Τα πρώτα είναι πιο ευέλικτα και ακριβότερα, ενώ τα δεύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα σε χώρους με συσκευές που χρειάζονται πρόσβαση στο internet και δε μετακινούνται συχνά –τηλεόραση, σταθερός υπολογιστής, κονσόλες κλπ.

Επιπρόσθετα, ορισμένα powerlines δε δεσμεύουν καν πρίζα, αφού διαθέτουν και τα ίδια μία, αναπληρώνοντας στην ουσία αυτή που χρησιμοποιούν, ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο για χώρους χωρίς πολλές πρίζες.

Η βασική διαφορά των powerlines μεταξύ τους, έχει να κάνει με τη μέγιστη ταχύτητα σύνδεσης που υποστηρίζουν. Εδώ θα πρέπει να έχετε ξεκάθαρη εικόνα της σύνδεσής σας, έτσι ώστε να διαλέξετε ένα που να σας καλύψει και στο μέλλον –με το fiber to the home να διεισδύει σιγά-σιγά, το θέμα χρειάζεται προσοχή.

Τέλος, πολλά powerlines πλαισιώνονται και από ειδικό app, μέσω του οποίου θα είστε σε θέση να τα διαχειρίζεστε και να προσαρμόζετε τις διάφορες ρυθμίσεις τους –μέσα από ένα συμμαζεμένο interface και δίχως να πρέπει να καταφύγετε σώνει και ντε στον browser του υπολογιστή σας.