Ένας από τους όρους που χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας σε ό,τι έχει να κάνει με smartphones, tablets και δίκτυα γενικότερα, είναι το 4G. Για χρόνια το ακούγαμε σαν concept, ωστόσο τώρα είναι εδώ και βρίσκεται ανάμεσά μας. Τι ακριβώς είναι όμως;

Τι ακριβώς σημαίνει 4G

Το 4G αποτελεί την τέταρτη γενιά τεχνολογίας ευρυζωνικών κυψελοειδών δικτύων και διάδοχο του 3G. Στην ουσία πρόκειται για ένα πρότυπο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU-R) βάσει του οποίου προκύπτει ένας τύπος ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου που προσφέρει μεταφορά δεδομένων με υψηλές ταχύτητες.

Τι είναι το 4G

Το LTE (από το Long Term Evolution) που ίσως θα έχετε διαβάσει/ακούσει κάπου, είναι ένα πρώτης έκδοσης 4G. Ξεκίνησε να διατίθεται εμπορικά στο Όσλο και τη Στοκχόλμη το 2009 και μολονότι οι ταχύτητές του δεν είναι επιπέδου 4G, η ανωτερότητά του σε σχέση με εκείνες του 3G το κατατάσσουν κάπου στη μέση –με μια ροπή προς την πλευρά του 4G.

Ποια η μέγιστη ταχύτητα του 4G

Οι ταχύτητες του 4G ποικίλουν και ο λόγος είναι οι διαφορετικοί τύποι δικτύων. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε απλά ως 4G, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι LTE ή LTE-Α, με ό,τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στις ταχύτητες σύνδεσης –που σε κάθε περίπτωση πάντως θα είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με εκείνες ενός 3G δικτύου.

Έτσι λοιπόν, όταν μέσω 4G οι ταχύτητες download που θα είχατε δεν θα ξεπερνούσαν τα 7,2 Mbps, με το 4G LTE ανεβαίνουν στα 150 Mbps ενώ με το 4G LTE-A (ή 4G+ όπως το διαφημίζουν ορισμένες εταιρείες) προσεγγίζουν ακόμα και τα 300 Mbps. Αυτά βέβαια στη θεωρία. Στην πράξη, οι ταχύτητες που θα δείτε εξαρτώνται από τις δυνατότητες του εκάστοτε δικτύου και συνήθως είναι πολύ χαμηλότερες.

Ακόμα κι έτσι πάντως, με το 4G να είστε σίγουροι πως θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε απρόσκοπτα ό,τι θέλετε online: από πλοήγηση με τη βοήθεια χαρτών, browising και streaming σε υψηλή ανάλυση, μέχρι gaming, κλήσεις με βίντεο και μεγάλου μεγέθους downloads. Με τις ταχύτητες των 4G δικτύων να αυξάνονται σταθερά μάλιστα, εργασίες όπως η ανάγνωση των emails και η χρήση χαρτών γίνονται ταχύτερα απ’ ότι μέσω Wi-Fi!

Τι είναι το 4G

Και το VoLTE, τι ακριβώς είναι;

Το Voice over LTE ή εν συντομία VoLTE, είναι μία τεχνολογία που εκμεταλλεύεται τα δίκτυα LTE για να προσφέρει ταχύτερες κλήσεις κινητής με καλύτερο ήχο, καταναλώνοντας λιγότερους πόρους σε ό,τι αφορά τη συσκευή και επιτρέποντας παράλληλα την αποστολή και τη λήψη δεδομένων σε ταχύτητες 4G.

Στην πράξη, το 4G σε συνδυασμό με το VoLTE ακυρώνουν τον διαχωρισμό των υπηρεσιών ενός δικτύου κινητής σε υπηρεσίες φωνής και δεδομένων –όπως συνέβαινε μέχρι και την εποχή του 3G- αφού πλέον τα πάντα μεταφέρονται ως δεδομένα. Οι δυνατότητες του VoLTE είναι τρεις φορές πάνω σε σχέση με εκείνες του 3G UMTS και έξι φορές συγκριτικά με το 2G GSM.

Ποια η κάλυψη του 4G στην Ελλάδα

Αναφορικά με την κάλυψη 4G στην ελληνική Επικράτεια, βρίσκεται στο 59,79%, ποσοστό που δίνει στη χώρα μας την 50η θέση στην κατάταξη του OpenSignal.com –πρώτη είναι η Νότιος Κορέα με κάλυψη 95,71%. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από πλευράς ταχύτητας, καθώς βρισκόμαστε στην 23η θέση με μέση ταχύτητα σύνδεσης (download) τα 26,46 Mbps, επίδοση που δεν είναι καθόλου κακή –την πρωτιά εδώ έχει η Σιγκαπούρη με 45,86 Mbps.

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι παρ’ όλο που και οι τρεις πάροχοι υπηρεσιών κινητής (Wind, Vodafone, Cosmote) διαθέτουν 4G δίκτυα, μόνο η Cosmote υποστηρίζει τεχνολογία VoLTE.

Τι είναι το 4G

Μια ματιά στο μέλλον

Αν και το 4G αποτελεί το πλέον διαδεδομένο πρότυπο ασύρματης ευρυζωνικής δικτύωσης επί του παρόντος, δε θα είναι στην ίδια θέση για πολύ. Όπως συνέβη με τον προκάτοχό του, το 3G, έτσι και το 4G θα έρθει η ώρα που θα αντικατασταθεί από κάτι ακόμα πιο γρήγορο και αξιόπιστο.

Ο λόγος για το 5G, την πέμπτη γενιά ασύρματων συστημάτων που θα έχει απόδοση έως και δέκα φορές ανώτερη του 4G, φέρνοντας έτσι την επανάσταση στην κίνηση δεδομένων και αλλάζοντας άρδην την καθημερινότητα των ανθρώπων μέσω όλων εκείνων των τεχνολογιών που θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των λεγόμενων big data.

Όσο για το πότε αναμένεται να διατεθεί εμπορικά το 5G; Στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως το 2020.