Αλήθεια, τι είναι ο ιονιστής και ποια η βασική λειτουργία του, που θα συνεισφέρει σημαντικά σε μία καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι; Ο ιονιστής αέρα αποτελεί μία συσκευή που συναντά κανείς σε ολοένα και περισσότερα σπίτια. Δουλειά του είναι να καθαρίζει τον αέρα από έναν χώρο (π.χ. δωμάτιο) και το καταφέρνει φορτίζοντας ηλεκτρικά τα μόριά του και δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό αρνητικά ιόντα ή ανιόντα.

Αυτά, με τη σειρά τους, προσελκύουν τα θετικά φορτισμένα ιόντα (τα λεγόμενα κατιόντα), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα διάφορα βακτήρια, τα μικρόβια, ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη και τα λοιπά αλλεργιογόνα.

Τι είναι ο ιονιστής

Χάρη στον ιονιστή, τα βλαβερά μόρια απομακρύνονται από τον αέρα –πέφτοντας στο έδαφος ή άλλες επιφάνειες του δωματίου- κάνοντας την ατμόσφαιρα καθαρότερη και κατ’ επέκταση καταλληλότερη για τις πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα άτομα με άσθμα και όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ηλικιωμένους, ακόμα και μικρά παιδιά.

Τι μπορεί και καθαρίζει ο ιονιστής;

Πρακτικά, ένας ιονιστής είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα από κάθε είδους βλαβερό σωμάτιο. Αλλεργιογόνα όπως η γύρη φυτών και δέντρων, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα επιθήλια των ζώων έχουν την τιμητική τους, με τη λίστα να περιλαμβάνει ενδεικτικά τα διάφορα βακτήρια, τον καπνό του τσιγάρου, την αιθάλη και τη μούχλα. Με τη χρήση ενός ιονιστή, η διαφορά στην ποιότητα του αέρα ενός δωματίου είναι σημαντική, ιδίως για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες και αναπνευστικές παθήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει πως ένας ιονιστής είναι σε θέση να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των εν λόγω ομάδων πληθυσμού, διευκολύνοντάς τις κατά την αναπνοή και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, κάτι που κατ’ επέκταση επηρεάζει θετικά τον ύπνο τους με τα αποτελέσματα να περιλαμβάνουν συν τοις άλλοις πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος, χαμηλότερη πίεση αίματος και αυξημένη αντίσταση στις μολύνσεις.

Τι είναι ο ιονιστής

Ιονιστές σε άλλες συσκευές

Αν και οι ιονιστές διατίθενται και αυτόνομα, οι καταναλωτές μπορούν να ωφεληθούν από την παρουσία τους σε άλλου τύπου συσκευές όπως π.χ. κλιματιστικά και αφυγραντήρες. Τα πρώτα συνηθίζεται να εξοπλίζονται με συστήματα ιονισμού προκειμένου να απομακρύνονται οι ρύποι του αέρα από τα διάφορα μέρη τους όπως π.χ. τα φίλτρα και τα πτερύγια. Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση των αφυγραντήρων, στο πλαίσιο του εξ ολοκλήρου καθαρισμού του αέρα από την υγρασία και τους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Σημείωσε ότι η λειτουργία ιονισμού σε κλιματιστικά και αφυγραντήρες είναι καθαρά προαιρετική και θα πρέπει να ελέγξεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι αυτή είναι σε θέση να λειτουργήσει και ως ιονιστής.