Ο ρόλος του ψυγείου είναι να διατηρεί τα τρόφιμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίχως αυτά να χάνουν τη γεύση, τα θρεπτικά συστατικά και τις χαρακτηριστικές μυρωδιές τους. Αποτελεί βασική συσκευή του σύγχρονου νοικοκυριού, της οποίας ο ρόλος γίνεται ακόμα πιο δύσκολος χάρη… στον ίδιο τον άνθρωπο!

Καλά διαβάσατε! Τα μέλη της οικογένειας κάνουν άθελά τους την αποστολή του ψυγείου δυσκολότερη σε καθημερινή βάση, επηρεάζοντας τη θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό του και αλλοιώνοντας έτσι την κατάσταση των τροφίμων. Έτσι το ψυγείο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια –για να αναπληρώσει τη χαμένη ψύξη- ενώ και η αντοχή των τροφίμων στον χρόνο είναι εν τέλει μειωμένη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για περιορίσουμε τις απώλειες όμως και πως να ρυθμίσουμε σωστά τη θερμοκρασία ψυγείου;

Ρύθμιση θερμοκρασίας στα σωστά επίπεδα

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει ο καθένας, είναι να ελέγξει πως η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου του είναι ρυθμισμένη στα σωστά επίπεδα. Ποια είναι αυτά; Μεταξύ 2° και 4° C, ούτε παραπάνω (αφού τα τρόφιμα δε θα ψύχονται αρκετά προκειμένου να διατηρηθούν), ούτε παρακάτω (εν τοιαύτη περιπτώσει θα αρχίσει να δημιουργείται πάγος στις επιφάνειές τους).

Fridge Temperature Θερμοκρασία Ψυγείου 01

Όσο για το πώς θα βεβαιωθείτε για τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου σας, εξαρτάται από το μοντέλο. Τα νεότερα ψυγεία διαθέτουν ψηφιακό πάνελ ελέγχου και αισθητήρες θερμοκρασίας, οπότε πρακτικά δε χρειάζεται να κάνετε το παραμικρό: απλά εμπιστευτείτε το ψυγείο σας.

Στα παλιότερα μοντέλα, αυτά που έρχονται με αναλογικό διακόπτη επιλογής ψύξης/θερμοκρασίας, ιδανικά θα πρέπει να τοποθετήσετε στο εσωτερικό τους ένα θερμόμετρο προκειμένου να ελέγξετε με ακρίβεια τις θερμοκρασίες που επικρατούν.

Περιορισμός ανοίγματος πόρτας

Κίνηση που κάνουμε όλοι ασυναίσθητα αρκετές φορές μέσα στη βδομάδα –ακόμα και μέσα στη μέρα: ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου… θαυμάζοντας το εσωτερικό του, ψάχνοντας να βρούμε κάτι που θα μας κάνει «κλικ» και την ίδια στιγμή αδιαφορώντας για τη χαμένη ψύξη. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε ψυγείου γι’ αυτό και άπαντες οφείλουμε να αναλάβουμε δράση.

Fridge Temperature Θερμοκρασία Ψυγείου 02

Σκεφτείτε προσεκτικά πριν ανοίξετε την πόρτα του ψυγείου –χρειάζεστε πράγματι κάτι ή απλά αναζητάτε… έμπνευση; Αν πρόκειται να μαγειρέψετε, ελέγξτε προσεκτικά τα υλικά που απαιτεί η συνταγή σας ώστε να βγάλετε μεμιάς από το ψυγείο ό,τι χρειάζεται και όχι σε δόσεις.

Τοποθετείτε τα φαγητά και τα τρόφιμα σε συγκεκριμένες θέσεις στο εσωτερικό του, ώστε να τα βρίσκετε χωρίς ψάξιμο και σε λιγότερο χρόνο όταν τα χρειάζεστε.

Έλεγχος περιεχομένων

Όσο περισσότερα είναι τα περιεχόμενα ενός ψυγείου, τόσο μεγαλύτερη ψύξη απαιτείται για τη σωστή διατήρησή τους. Σκεφτείτε το ως εξής: για καθετί που προσθέτουμε στο ψυγείο, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυξάνεται (αφού αυτό είναι προφανώς πιο ζεστό απ’ ό,τι οτιδήποτε άλλο εκεί). Έτσι το ψυγείο καταβάλλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσει τη θερμοκρασία στα επίπεδα που έχετε ορίσει.

Κάποια στιγμή ωστόσο, το ψυγείο σας θα φτάσει στα όριά του και δε θα είναι σε θέση να ψύξει σωστά τα περιεχόμενά του. Στην πράξη αυτό δε σημαίνει ότι τα τρόφιμα δε θα είναι απλώς εξίσου κρύα αλλά τα βακτήρια που θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται ίσως αλλοιώσουν κάποια απ’ αυτά σε πολύ μικρότερο χρόνο απ’ ό,τι υπολογίζατε. Μη γεμίζετε ασφυκτικά τα ράφια και τα συρτάρια του ψυγείου σας λοιπόν.

Fridge Temperature Θερμοκρασία Ψυγείου 03

Διατήρηση τροφίμων

Εν τέλει η διατήρηση των τροφίμων δεν έχει να κάνει μόνο με το ψυγείο αλλά και με τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στα ίδια τα τρόφιμα. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής τροφίμων που διατηρούνται στο ψυγείο εκτός αυτού δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλότερη του κανονικού (π.χ. τους θερινούς μήνες), τότε το διάστημα αυτό είναι ακόμα μικρότερο –υπολογίστε μία ώρα.

Μην βάζετε και βγάζετε τα τρόφιμα από το ψυγείο –εδώ συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος που χρειάζεται να μεταφέρετε οτιδήποτε διατηρείται εντός ψυγείου ή κατεψυγμένο από το σούπερ μάρκετ, σπίτι σας. Σε περίπτωση που θέλετε να τοποθετήσετε εκεί κάτι που μαγειρέψατε, περιμένετε έως ότου αυτό κρυώσει, αφού σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να σχηματιστεί σε αυτό μούχλα –το ίδιο ισχύει φυσικά και για την κατάψυξη. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, τότε μπορείτε να τη χωρίσετε σε μερίδες, έτσι ώστε να ψυχθεί ταχύτερα.

Στα σύγχρονα ψυγεία υπάρχουν και ξεχωριστά τμήματα ανάλογα με το είδος του φαγητού που θέλετε να αποθηκεύσετε. Αν και το δικό σας ψυγείο έχει ξεχωριστές περιοχές, αποθηκεύστε τα τρόφιμα με βάση το διαχωρισμό του κατασκευαστή. Αυτό θα προσφέρει την ιδανικότερη θερμοκρασία σε όλα τα προϊόντα που θέλετε να διατηρήσετε φρέσκα για καιρό.

Fridge Temperature 04

Συντήρηση ψυγείου

Ακόμα κι αν όλα τα κάνετε σωστά, το ψυγείο σας συνεχίζει να μην ψύχει όπως παλιά. Ίσως ήρθε η ώρα για έναν πλήρη έλεγχο από έναν εξειδικευμένο τεχνικό. Μπορεί να υπάρχει κάποια βλάβη στο μοτέρ που εμποδίζει το ψυγείο να αποδώσει στο 100% ή τα λάστιχα της πόρτας να μην δημιουργούν σωστή μόνωση πια. Ό,τι κι αν ισχύει, η σωστή θερμοκρασία ψυγείου απαιτεί μία συσκευή που λειτουργεί σωστά. Εμπιστευτείτε έναν ειδικό για να ελέγξει το ψυγείο σας ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή, σε περίπτωση που η συσκευή σας καλύπτεται ακόμα από εγγύηση.