Θα ήθελες να είσαι ακούραστος σαν ένα ρομπότ ; Να σκύβεις και να μεταφέρεις δύσκολα αντικείμενα χωρίς να φοβάσαι για πόνους στη μέση ; Η Panasonic με τον ρομποτικό της εξωσκελετό βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό. Βοηθάει τους εργάτες αλλά και ηλικιωμένους στις καθημερινές εργασίες.

Ειδικά αυτοί που εργάζονται σε εργοστάσια κατασκευής μεγάλων και βαρέων αντικειμένων, με τον εξωσκελετό της Panasonic θα έχουν την αίσθηση ότι ενώ κάνουν τη δουλειά τους, κάποιος ή καλύτερα κάτι, τους κρατάει, αποτρέποντας πόνους στη μέση και στα πόδια. Ο εξωσκελετός AWN-03, που έχει σχεδιαστεί ακριβώς γι’αυτό, θα μπορεί να μειώσει την πίεση στη περιοχή της μέσης έως και 15kg.

Self-Reliance_Support_Robot

Η ιδιαίτερη αυτή στολή μπορεί να διαβάσει τις κινήσεις του σώματος ενώ σηκώνεις κάποιο αντικείμενο και δίνει εντολή στους ενσωματωμένους mini κινητήρες να λειτουργήσουν. Για να μειωθεί η πίεση στη μέση, ο ρομποτικός εξωσκελετός, ανεβάζει το πάνω μέρος του σώματος ενώ ταυτόχρονα πιέζει ελαφρά τους οπίσθιους μηρούς. Μία δεύτερη ρομποτική στολή, PLN-01, μπορεί να σε βοηθήσει στο περπάτημα αλλά και στο τρέξιμο για να κινείσαι πιο εύκολα και άνετα.

Επίσης η Panasonic εργάζεται και σε εξωσκελετούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική. Στολές που θα μπορούν να βοηθούν τους ηλικιωμένους να σηκώνονται από το κρεβάτι και να κάνουν όλες τις καθημερινές τους εργασίες  χωρίς κόπο. Αν και για την ώρα είναι νωρίς να μιλάμε για μαζική παραγωγή, μια που οι συγκεκριμένες στολές βρίσκονται σε ανάπτυξη εδώ και αρκετό καιρό, το σίγουρο είναι ότι το μέλλον προβλέπεται πολύ ενδιαφέρον.