Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τα Windows 10, την τελευταία έκδοση του δημοφιλέστατου λειτουργικού συστήματος της Microsoft το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις.

Η παρουσία των Windows 10 δεν περιορίζεται μόνο σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές όπως στο παρελθόν, αλλά με τη διατήρηση ενός κοινού πυρήνα επεκτείνεται σε smartphones, tablets, το Xbox One και άλλες συσκευές, διατηρώντας τις περισσότερες φορές μια κοινή εμφάνιση. Φυσικά την πλήρη εμπειρία του λειτουργικού συστήματος μπορούμε να την έχουμε μόνο στα PC, με τη Microsoft να την εμπλουτίζει με νέα χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να πείσει ειδικά τους χρήστες των Windows 7 αλλά και των Windows 8, να αναβαθμιστούν στη νεότερη έκδοση. Γι’ αυτό άλλωστε το λόγο, η εταιρεία έχει σε ισχύ μια πολύ ενδιαφέρουσα προσφορά, όπου οι κάτοχοι νόμιμης άδειας των δύο προηγούμενων εκδόσεων των Windows, μπορούν να αναβαθμιστούν εντελώς δωρεάν στα Windows 10, μια προσφορά που λήγει (μέχρι νεωτέρας) στις 29 Ιουλίου 2016.

Παράλληλα το ίδιο διάστημα, και με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την κυκλοφορία του λειτουργικού, η Microsoft θα κυκλοφορήσει την πρώτη σημαντική αναβάθμιση, με ονομασία Anniversary Update, που φέρνει ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά. Ας κάνουμε όμως μια γρήγορη ξενάγηση στα Windows 10, αναδεικνύοντας τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά, τις διαφορές τους με τις προηγούμενες εκδόσεις αλλά ρίχνοντας μια πρώτη ματιά σε αυτά που έρχονται το προσεχές καλοκαίρι. Τέλος, για όσους αρέσει να «πειράζουν» τον υπολογιστή τους, ίσως βρεις ενδιαφέροντα διάφορα «κόλπα» που συγκεντρώσαμε.

Windows-10-Start-Menu

Start Menu

Μετά από ένα σύντομο διάλλειμα με την κυκλοφορία των Windows 8, το αγαπημένο μενού έναρξης, επιστρέφει με τα Windows 10, κάνοντας πολύ πιο ομαλή την αναβάθμιση για όσους προέρχονται από τα Windows 7 αλλά και τα Windows XP. Αυτή τη φορά μάλιστα, η Microsoft ενσωματώνει τις εφαρμογές που προέρχονται από το Windows Store για εύκολη πρόσβαση, ενώ οι χρήστες tablet, μπορούν να επιλέξουν μια διαφορετική εμπειρία για το μενού έναρξης που καταλαμβάνει την πλήρη οθόνη της συσκευής τους, θυμίζοντας αρκετά τα Windows 8.

Windows-10-Cortana

Cortana

Τη Cortana, τη ψηφιακή βοηθό που είναι έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, τη γνωρίσαμε αρχικά στα Windows Phone 8.1 όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο των Windows 10 Mobile αλλά και των Windows 10. Με εντολές που θα πρέπει να εκφωνηθούν στα αγγλικά, η Cortana μπορεί να αναλάβει να περάσει στο ημερολόγιο σου μια συνάντηση, να σε ενημερώσει για τον καιρό, για το σκορ ενός αγώνα, για το πόσες θερμίδες έχει ένα βραστό αυγό αλλά και για ότι άλλος έχεις στο μυαλό σου και χρειάζεσαι μία απάντηση!

Windows-10-Hello

Windows Hello

Από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες των τελευταίων ετών, το Windows Hello επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση στη συσκευή σου, απλά και μόνο με την αναγνώριση της ίριδας του ματιού σου ή του προσώπου σου, χωρίς την ανάγκη πληκτρολόγησης κωδικών. Ήδη στην αγορά κυκλοφορούν αρκετοί φορητοί υπολογιστές που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη λειτουργία, όπως είναι το Surface Book και το Surface Pro 4 της Microsoft ενώ σε ότι αφορά τα smartphones, τη συναντάμε στα Lumia 950 και Lumia 950 XL της ίδιας εταιρείας.

Windows-10-Ink

Windows Ink

Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Anniversary Update, είναι η τεχνολογία Windows Ink, η αλλιώς η προσπάθεια της Microsoft να κάνει τα Windows 10 ένα πολύ πιο φιλικό περιβάλλον για όσους διαθέτουν σύστημα με οθόνη αφής και υποστήριξη stylus όπως το Surface Book και το Surface Pro 4. Έτσι είναι δυνατή η διατήρηση σημειώσεων με το χειρόγραφο χαρακτήρα μας, όχι μόνο σε οποιοδήποτε μέρος του λειτουργικού συστήματος, αλλά και μέσα από εφαρμογές που έρχονται με τα Windows 10 όπως στους χάρτες και τον Edge browser.

Windows-10-Microsoft-Edge

Microsoft Edge

Ξέχασε τον Internet Explorer, ο νέος browser της Microsoft που τον αντικαθιστά ονομάζεται Edge και βασίζεται στα web πρότυπα που ακολουθούν όλοι οι δημοφιλείς browsers της αγοράς, ενσωματώνοντας όμως και νέες δυνατότητες. Είναι δυνατή η αποθήκευση ιστοσελίδων έτσι ώστε να μπορείς να τις διαβάσεις όποτε εσύ θέλεις χωρίς την ανάγκη ύπαρξης σύνδεσης με το διαδίκτυο, και χωρίς περιττά στοιχεία όπως διαφημίσεις κ.α, που αποσπούν την προσοχή. Ο Edge browser είναι παράλληλα ένας από τους πιο γρήγορους browsers της αγοράς, ενώ με το Anniversary Update, θα υποστηρίζει πλέον και extensions.

Windows-10-DX12

DirectX 12

Ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες που υποστηρίζουν τα Windows 10, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το DirectX 12, μια τεχνολογία που γνωρίζουν αρκετά καλά οι gamers. Με την υποστήριξη όλων των σύγχρονων καρτών γραφικών, το DirectX 12  και τα Windows 10 φέρνουν ανανεωμένα γραφικά και σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στα παιχνίδια από οποιαδήποτε παλαιότερη έκδοση.

Windows-10-Continuum

Continuum για PC και Windows 10 Mobile

Η λειτουργία Continuum, αναλαμβάνει τη μεταμόρφωση των Windows 10, ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτεις. Ειδικά στην περίπτωση των 2σε1 συστημάτων όπου από tablet μετατρέπονται σε φορητό υπολογιστή με τη σύνδεση ενός πληκτρολογίου, τα Windows 10 αναλαμβάνουν να προσαρμοστούν ανάλογα. Έτσι οι εφαρμογές του Windows Store και το μενού έναρξης εμφανίζονται σε πλήρες μέγεθος, βελτιστοποιημένες για χρήση με την αφή, ενώ γυρνάνε στην κλασσική desktop εμφάνιση μόλις το λειτουργικό σύστημα εντοπίσει τη σύνδεση πληκτρολογίου και ποντικιού.

Ίσως πιο εντυπωσιακή να είναι η λειτουργία Continuum για επιλεγμένες Windows 10 Mobile συσκευές όπως τα Lumia 950 και Lumia 950XL, μέσω της οποίας το smartphone μετατρέπεται σε έναν ικανότατο υπολογιστή, κάνοντας πολύ πιο εύκολη την ενασχόλησή με παραγωγικές εφαρμογές όπως το Word, το Excel, το PowerPoint και όχι μόνο.

XBOX One

Αν είσαι κάτοχος XBOX One, τότε τα Windows 10 παρέχουν την εφαρμογή XBOX μέσω της οποία μπορείς να δεις όλα τα στοιχεία γύρω από το λογαριασμό σου, όπως ειδήσεις, στατιστικά στοιχεία, βίντεο από gameplay φίλων σου και πολλά άλλα.

Σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί η δυνατότητα streaming που επιτρέπει σε χρήστες Windows 10 να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια στον υπολογιστή τους, χωρίς να δεσμεύουν την τηλεόραση.

Tips & Tricks

Όπως συμβαίνει με κάθε λειτουργικό σύστημα που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και τα Windows 10 κρύβουν μερικά κόλπα που επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες του λειτουργικού, αν και οποιαδήποτε σχετική αλλαγή θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.

  • Το GodMode έχει τις ρίζες του σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, και απευθύνεται σε προχωρημένουςχρήστες που ξέρουν τι κάνουν. Για την ενεργοποίηση του θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας (desktop), βάζοντας ως ονομασία το κείμενο αυτό GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
    Άμεσα ο φάκελος σας θα αποκτήσει ένα ξεχωριστό εικονίδιο, το οποίο μόλις το πατήσετε με διπλό κλικ, θα σας δώσει πρόσβαση σε ένα μενού αρκετών κρυμμένων ρυθμίσεων για τα Windows
  • Η Cortana, η ψηφιακή βοηθός των Windows 10 δεν υποστηρίζεται ακόμα στη χώρα μας όμως μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε αν δηλώσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη χώρα διαμονής μας. Η αλλαγή μπορεί να γίνει μέσα από τις ρυθμίσειςRegion & Language(Περιοχή και γλώσσας) στον πίνακα ελέγχου.
  • Αν ο διαθέσιμος χώρος στην επιφάνεια εργασίας σας φαίνεται μικρός, τα Windows 10 υποστηρίζουν τη δημιουργία εικονικών επιφανειών προκειμένου να έχεις περισσότερο χώρο για τα παράθυρα σου. Ο πιο γρήγορος τρόπος να δημιουργήσετε μια νέα εικονική επιφάνεια είναι με το συνδυασμό πληκτρολογίου Ctrl + WindowsKeyκαι D. Η εναλλαγή μεταξύ των εικονικών επιφανειών που έχεις δημιουργήσει γίνεται με το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + WindowsKeyκαι το αριστερό ή δεξί βελάκι.
  • Μέσα από το μενού των ενημερώσεων, μπορείς να βρεις την επιλογή Εύρεση της συσκευής μου που κάνει ακριβώς αυτό που αναφέρει, την εύρεση του υπολογιστή σου με εμφάνιση της θέσης του πάνω στο χάρτη.
  • Αν και η αρχική της χρήση απευθύνεται σε όσους gamers θέλουν να καταγράψουν gameplay videos με το Xbox One, είναι δυνατή η εγγραφή βίντεο των κινήσεων που κάνεις στον υπολογιστή σου, απλά με το πάτημα των πλήκτρων Windows key + G.