Είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ανθρώπινη συνήθεια, την οποία έχουμε συνδέσει με πολλές πτυχές της ζωής μας. Η διαδικασία της παρασκευής του καφέ και η απόλαυσή του είναι σημαντικές στην καθημερινότητά μας και γι αυτό δίνουμε τόσο μεγάλο βάρος στην επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας και της συσκευής στην οποία τον ετοιμάζουμε.

Η ημέρα για πολλούς ανθρώπους, ξεκινάει πίνοντας έναν καλό καφέ, καθώς η καφεΐνη που περιέχει έχει αποδεδειγμένα αναζωογονητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι οι οποίοι πίνουν αρκετούς καφέδες μέσα στην ημέρα για να μείνουν σε εγρήγορση και να καταπολεμήσουν την υπνηλία από το αναγκαστικό πρωινό ξύπνημα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στους μαθητές και στους φοιτητές. Επιπλέον, είναι το ρόφημα που συντροφεύει τους περισσότερους από εμάς στις δουλειές μας αλλά και στη διασκέδαση με φίλους.

Ξεκίνησε από την Αφρική και κατέκτησε τον κόσμο

Τα πρώτα καφεόδεντρα έδωσαν τους καρπούς τους στους ντόπιους της Αιθιοπίας ενώ σύντομα πέρασαν στην Αραβική χερσόνησο, όπου για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς εξελίχθηκαν ως ένα βασικό υποκατάστατο του αλκόολ. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Βενετία φθάνει στα τέλη του 16ου αιώνα και κάπως έτσι ξεκινάει η εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι βασικές ποικιλίες του καφέ

Η ποικιλία arabica, η οποία είναι η αρχαιότερη από τις δύο ποικιλίες, καλύπτει το 78% της παγκόσμιας παραγωγής και είναι γνωστή για την έντονη αρωματική γεύση που δίνει στον καφέ.

Ένα φλιτζάνι ποιοτικού καφέ μπορεί να σε συντροφεύσει καθ’ όλη τη διάρκεια μιας ημέρας.

Η ποικιλία robusta  αποτελεί το υπόλοιπο 22% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει περισσότερο ουδέτερη γεύση σε σχέση με την arabica, αλλά είναι επίσης αρκετά δημοφιλής.

Με στόχο να επιτευχθεί η γεύση με τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά, τα περισσότερα προϊόντα που απολαμβάνουμε σήμερα στο φλιτζάνι μας, προέρχονται από προσμείξεις των 2 αυτών ποικιλιών.

[justified_image_grid exclude=1287,1306,1307,1308,1309,1310]

Η πρωτοκαθεδρία των Ιταλών στον espresso και βασικά tip για την παρασκευή του

Ο espresso είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται με την μέθοδο της απόσταξης, με ζεστό νερό υπό πίεση. Πρώτοι οι Ιταλοί καθιέρωσαν τον καφέ αυτό και την τελευταία δεκαετία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας σε όλες τις παραλλαγές του (cappucino, freddo κτλ.). Ρωτήσαμε έμπειρους barista (ειδικά εκπαιδευμένα άτομα για την παρασκευή espresso) και μας έδωσαν μερικές βασικές συμβουλές για την προετοιμασία του:

Σωστά ρυθμισμένη μηχανή καφέ σε θερμοκρασία και πίεση
Σωστό κόψιμο του κόκκου
Προσεγμένο αφρόγαλα (για cappuccino)
Προσεκτικό και καλό καθάρισμα της μηχανής
Καλό είναι να προτιμώνται οι μηχανές, οι οποίες έχουν πίεση περίπου στα 15bar, καθώς αυτή η πίεση κρίνεται ως μέσος όρος.

Καθώς η θερμοκρασία δεν ρυθμίζεται στις περισσότερες οικιακές μηχανές, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στο ζέσταμα τους.

Τύποι Συσκευών

Ανάλογα με τον καφέ που προτιμά ο καθένας, υπάρχουν και οι ανάλογες συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο βασικές κατηγορίες τους:

Καφετιέρες για καφέ «φίλτρου»

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τον λέμε και «γαλλικό». Η απλή κατασκευή μιας συσκευής αυτού του τύπου, διαθέτει έναν δοχείο όπου ζεσταίνεται το νερό, το χώρο όπου τοποθετείται το χάρτινο φίλτρο καθώς και μια (ανάλογα το μοντέλο της μηχανής) γυάλινη, πλαστική ή ανοξείδωτη κανάτα του καφέ.

Είναι πολύ απλές στη λειτουργία τους ενώ το προϊόν που παράγεται δεν περιέχει καθόλου στέρεα κατάλοιπα, αφού οι κόκκοι του καφέ παραμένουν στο φίλτρο.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο καφές «φίλτρου» θεωρείται πιο «ελαφρύς» σε σχέση με άλλους (όπως για παράδειγμα τον στιγμιαίο καφέ)

Καφετιέρες espresso, αλουμινίου «ιταλικού τύπου»
(για παράδειγμα η Iris IR/KAF/2526)

Η χαρακτηριστική μορφή τους είναι γνωστή σε όλους τους λάτρεις του καλού καφέ. Οι Ιταλοί την χρησιμοποιούν πάρα πολύ, καθώς εμπιστεύονται το γευστικό αποτέλεσμα που παράγει. Είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο και ζεσταίνονται πάνω σε «γκαζάκι» αλλά και σε ηλεκτρική εστία. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι μικρές σε μέγεθος και μπορείς να τις πάρεις μαζί σου στις διακοπές, σε ένα ταξίδι αλλά και στη δουλειά. Το κόστος τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς – ανάλογα με το μέγεθος – ξεκινά από τα 15 € περίπου.

Η παρασκευή του καφέ είναι για πολλούς πραγματική ιεροτελεστία και γι αυτό θα πρέπει να δώσετε μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες της καφετιέρας που θα αγοράσετε.

Μηχανές espresso
(για παράδειγμα η Izzy CM 6626 A SPICY)

Η συγκεκριμένη συσκευή θερμαίνει το νερό περίπου στους 90 βαθμούς Κελσίου. Αυτό διοχετεύεται με πίεση στον αλεσμένο καφέ,  η οποία δημιουργείται είτε ηλεκτρικά μέσω μιας αντλίας, είτε μέσω ενός μοχλού. Στον εξοπλισμό τους οι μηχανές espresso διαθέτουν πλάκα προθέρμανσης των φλιτζανιών, αποσπώμενο δίσκο συλλογή υγρών αλλά και ειδικό «φυσητήρα», στον οποίο με την απελευθέρωση ατμού υπό πίεση μπορεί να γίνει το αφρόγαλα.
Κάποια πιο εξελιγμένα μοντέλα (όπως για παράδειγμα η HOTPOINT-ARISTON MCK 103 X/HA S), διαθέτουν και πάνελ ρυθμίσεων με πλήκτρα αφής αλλά και ενσωματωμένους μύλους, προκειμένου να μπορείς να αλέσεις εκείνη τη στιγμή τον καφέ που έχεις προμηθευτεί σε ατόφιους κόκκους.

[justified_image_grid exclude=1287,1294,1295,1296,1297,1298]

Μηχανή Espresso / ροφημάτων με χρήση κάψουλας
(για παράδειγμα η KRUPS Nespresso Essenza Auto XN2140S ή η BOSCH TAS1202 Vivy)

Tα τελευταία χρόνια αυτές οι συσκευές έχουν δημιουργήσει μία τάση εξαιρετικά δημοφιλή και στην Ελλάδα. Η χρήση κάψουλας που περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα καφέ, είναι η βασική διαφορά της με τις άλλες. Ο κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει από μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων, να τοποθετήσει την κάψουλα στο σημείο που βρίσκεται το φίλτρο και απλά να πατήσει το κουμπί. Αυτό που συμβαίνει στην συνέχεια, στο εσωτερικό της μηχανής, είναι πως σπάει η κάψουλα και μια αντλία υψηλής πίεσης προωθεί το νερό. Μετά το τέλος της διαδικασίας, η κάψουλα πάει στα σκουπίδια και η ίδια η μηχανή δεν χρειάζεται ιδιαίτερο καθάρισμα. Υπάρχει επιλογή για την ποσότητα (ένα ή δύο φλιτζάνια) του νερού που θα χρησιμοποιηθεί και το οποίο αντλείται από ειδικό δοχείο στο πίσω μέρος της συσκευής. Αξίζει να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο, ότι με την προσθήκη μιας ειδικής συσκευής, μπορείς να φτιάξεις αφρόγαλα (ζεστό και κρύο) για να μπορείς να έχεις επίσης cappuccino και freddo.

Πολυκαφετιέρες
(για παράδειγμα η ROHNSON R 970)

Πρόκειται για συσκευές, οι οποίες μπορούν να ετοιμάσουν πάνω από ένα είδος καφέ. Για παράδειγμα, μια τέτοια μηχανή μπορεί να συνδυάσει τις λειτουργίες μιας μηχανής espresso και μία καφετιέρας φίλτρου. Είναι μία πρόταση αρκετά πρακτική αλλά και οικονομική, αφού θα τις βρεις σε αρκετά προσιτές τιμές σε σχέση με χρήσεις που μπορούν να προσφέρουν.