Το λευκό μπλουζάκι μπήκε στο πλυντήριο και βγήκε με νέο χρώμα. Το αγαπημένο φούτερ «μάζεψε» μετά το πλύσιμο και έγινε δύο νούμερα μικρότερο. Για να μη μιλήσουμε για εκείνο το πουκάμισο που καταστράφηκε τελείως με το σιδέρωμα. Εκνευριστικά ατυχήματα που λίγο πολύ όλοι κάποια στιγμή έχουμε βιώσει με απογοήτευση.

Το πλύσιμο και η περιποίηση των ρούχων είναι ασφαλής υπόθεση αρκεί να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και μερικά έξυπνα tips. Αυτές οι οδηγίες αναγράφονται στις ετικέτες των ρούχων ως σύμβολα τα οποία, ας μην κρυβόμαστε, πολλές φορές παραβλέπουμε. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν τα βασικότερα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων, για να αποφύγουμε παρόμοιες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Στις ετικέτες των ρούχων θα δούμε σίγουρα κάποια – ή όλα – από τα παρακάτω σύμβολα. Τη λεκάνη (πλύσιμο), το τετράγωνο (στέγνωμα), το τρίγωνο (λεύκανση) και το σίδερο (σιδέρωμα). Επιπλέον στοιχεία (γραμμές, αριθμοί, τελείες κ.α.) δηλώνουν το πώς ακριβώς πρέπει να πραγματοποιηθεί η κάθε διαδικασία.

Πλύσιμο

Η επιλογή της κατάλληλης θερμοκρασίας αλλά και του προγράμματος πλύσης είναι βασική προϋπόθεση για να πλένουμε τα ρούχα μας όπως πρέπει αλλά και να αποτρέψουμε πιθανές ζημιές. Ας δούμε τι σημαίνουν τα σύμβολα πλυσίματος. Το σύμβολο της λεκάνης δηλώνει ότι το ρούχο μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. Η λεκάνη με τη γραμμή σημαίνει πως το ρούχο μπορεί να πλυθεί στη ρύθμιση για ελαφρύ στύψιμο. Οι δύο γραμμές δείχνουν πως η πλύση του ρούχου θα πρέπει να γίνεται στο πρόγραμμα για ευαίσθητα ενώ η λεκάνη με το χέρι υποδεικνύει πως είναι δυνατή η πλύση στο χέρι. Το «Χ» δηλώνει ότι το ρούχο δεν επιδέχεται πλύσης.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες τώρα, συνήθως στο σύμβολο της λεκάνης αναγράφεται η θερμοκρασία σε βαθμούς κελσίου. Υπάρχει η πιθανότητα ωστόσο η κατάλληλη θερμοκρασία να δηλώνεται με τελείες. Ανάλογα τον αριθμό των τελειών που βλέπουμε μέσα στη λεκάνη πρέπει να επιλέγουμε την αντίστοιχη θερμοκρασία.

Στέγνωμα

Το σωστό στέγνωμα είναι πολύ σημαντικό για να κρατήσουμε τα ρούχα μας όμορφα και εφαρμοστά. Η κατανόηση των συμβόλων για το στέγνωμα των ρούχων θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη διάρκεια ζωής των ρούχων. Όπως προαναφέραμε, το τετράγωνο από μόνο του δηλώνει το στέγνωμα. Αν μέσα στο τετράγωνο υπάρχει ένας κύκλος, αυτό σημαίνει πως επιτρέπεται το στύψιμο και το το η χρήση του στεγνωτηρίου. Η μία τελεία υποδεικνύει στέγνωμα στο πρόγραμμα για ευαίσθητα, οι δύο τελείες κανονικό στέγνωμα και οι τρεις τελείες στέγνωμα στη ρύθμιση για υψηλή θερμοκρασία.

Σιδέρωμα

Το σιδέρωμα των ρούχων πρέπει να γίνεται με βάση το ύφασμα. Τα βαμβακερά και τα λινά φαίνονται υπέροχα μετά το σιδέρωμα ενώ από την άλλη, τα ευαίσθητα και τα ρούχα από συνθετικά υλικά μπορούν εύκολα να καταστραφούν. Οι ετικέτες κάνουν το σιδέρωμα ασφαλές και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν ανάψει το σίδερο.

Το σύμβολο του σίδερου δείχνει πως το ύφασμα είναι ασφαλές για σιδέρωμα. Αντίστοιχα το σίδερο με το «Χ» σημαίνει πως δεν επιτρέπεται ενώ το «Χ» κάτω από το σίδερο δηλώνει πως απαγορεύεται το σιδέρωμα με ατμό.

Όπως και στα σύμβολα του πλυσίματος, έτσι και εδώ οι τελείες αντιπροσωπεύουν τη θερμοκρασία με την οποία πρέπει να γίνει το σιδέρωμα. Η μία τελεία συμβολίζει πως το ρούχο πρέπει να σιδερωθεί σε χαμηλή θερμοκρασία (όχι πάνω από 110 ° C) οι δύο τελείες σε μεσαία θερμοκρασία (μέχρι 150 ° C) ενώ το σίδερο με τρεις τελείες υποδηλώνει το σιδέρωμα σε υψηλή θερμοκρασία (έως 200 ° C).

Λεύκανση

Εάν θέλεις να λευκάνεις τα ρούχα σας θα πρέπει να κοιτάξεις προσεκτικά την ετικέτα και να δεις αν υπάρχει το σύμβολο λεύκανσης. Οι οδηγίες της ετικέτας θα προστατέψουν το ρούχο ώστε να μην καταστραφεί από ένα ακατάλληλο λευκαντικό.

Το σύμβολο του τριγώνου δείχνει πως το ύφασμα είναι κατάλληλο για λεύκανση με οποιοδήποτε λευκαντικό. Το «Χ», όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, δηλώνει πως απαγορεύεται η λεύκανση ενώ αν στο τρίγωνο αναγράφονται τα γράμματα «CL», αυτό συνεπάγεται πως η λεύκανση του υφάσματος δεν πρέπει να γίνεται με προϊόντα χλωρίου. Για λεύκανση με προϊόντα χλωρίου θα πρέπει στην ετικέτα του ρούχου να αναγράφεται τρίγωνο με δύο γραμμές.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα σύμβολα που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το στεγνό καθάρισμα, το στύψιμο, το άπλωμα κ.α. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες μπορείς να απολαμβάνεις για χρόνια τα αγαπημένα σου ρούχα αλλά και να αποφύγεις καταστροφικά ατυχήματα. Για να περιποιείσαι τα ρούχα σας όπως πραγματικά τους αξίζουν, χρειάζεσαι επίσης και τις κατάλληλες συσκευές. Στη MediaMarkt θα βρεις κορυφαίες επιλογές σε πλυντήρια ρούχων, στεγνωτήρια αλλά και τα απαραίτητα αξεσουάρ για να διατηρείς τα ρούχα σας σαν καινούρια!