Ενώ η πρώτη 3D περιπέτεια του Mario ξεκίνησε στην Ιαπωνία πριν από μία εβδομάδα (και όχι ιδιαίτερα δυναμικά), τώρα μπορούν και οι Ευρωπαίοι κάτοχοι Wii U να ξεκινήσουν τις εκδρομές στους πολύχρωμους και υψηλής ευκρίνειας κόσμους του jump ’n’ run. Το Super Mario 3D World ξεχωρίζει για τις κλασικές αρετές του παιχνιδιού και επιτρέπει για πρώτη φορά τον σταρ της Nintendo να κάνει άλματα σε τρισδιάστατα τοπία με ανάλυση HD.

Αρκετοί φαν του Mario ήλπιζαν σε μια συνέχεια του εξαιρετικού Super Mario Galaxy για το Wii, αλλά δεν θα πρέπει να αισθάνονται και πολύ απογοητευμένοι με το Super Mario 3D World, το οποίο ακολουθεί τα χνάρια του jump ’n’ run Super Mario 3D Land για το 3DS. Στα πλαίσια τέλειου σχεδιασμού, ως συνήθως, ο Mario χοροπηδά μέσα σε χαριτωμένους κόσμους, πηδά πάνω στους αντιπάλους του και συλλέγει νομίσματα και power-ups. Η ποικιλία είναι τεράστια στην αποκλειστική περιπέτεια για το Wii U. Ο Mario φοράει στολή ρακούν (χρησιμοποιεί ως όπλο την ουρά) ή γάτας (επιτρέπει την αναρρίχηση), αποκτά για λίγο τεράστιες διαστάσεις χάρη στο μανιτάρι μεγέθυνσης ή μεταμφιέζεται με το αντίστοιχο κοστούμι σε έναν από τους αντιπάλους Goomba.

Όπως και στα δισδιάστατα παιχνίδια Mario, στο Super Mario 3D World μπορούν να συμμετέχουν έως και τέσσερις παίκτες ταυτόχρονα. Στη λειτουργία single player ο παίκτης μπορεί να επιλέξει από μια ποικιλία ηρώων. Έτσι, μπορεί να ολοκληρώσει τις 80 πίστες όχι μόνο με τον Mario, αλλά και με τον Luigi, τον Toad, την πριγκίπισσα Peach κτλ.