Το χειμώνα το στέγνωμα των ρούχων είναι μια δύσκολη υπόθεση, η οποία πλέον γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη με την τεράστια αύξηση στη χρήση ξύλων για θέρμανση, κάτι που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και κατ’επέκταση τα ρούχα μας

Η έντονη μυρωδιά του καμένου ξύλου κάποτε μας θύμιζε…χωριό και ότι έρχονται Χριστούγεννα. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, αφού με τη συστηματική χρήση του ξύλου για τη θέρμανση των σπιτιών, βλέπουμε τα βράδια να σχηματίζονται νέφη καπνού πάνω από πολλές περιοχές. Η έντονη οσμή, o καπνός αλλά και οι στάχτες που ορισμένες φορές κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, είναι πραγματικά «άσχημα νέα», όταν προσπαθούμε να στεγνώσουμε τη μπουγάδα μας στη βεράντα ή στην ταράτσα του σπιτιού. Έτσι, τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μας μυρίζουν άσχημα, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι οι ρύποι της βεβαρημένης ατμόσφαιρας μεταφέρονται πάνω τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η υγεία ανθρώπων – και κυρίως παιδιών –  που πάσχουν από  αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.

Από την άλλη, η λύση του απλώματος των ρούχων μέσα στο σπίτι δεν αποδεικνύεται  αποτελεσματική αφού σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο να έχεις απλωμένα ρούχα στο σαλόνι σου ενώ και ο χρόνος που χρειάζεται για να στεγνώσουν τα ρούχα μέσα στο σπίτι είναι σαφώς μεγαλύτερος, από το να τα είχες κρεμασμένα έξω. Η χειρότερη των συνεπειών σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η υγρασία των βρεμένων ρούχων διαχέεται μέσα στα δωμάτια του σπιτιού, κάτι που είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και ανθυγιεινό και θέλεις σίγουρα να το αποφύγεις όταν έχεις παιδιά.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει τη λύση

Η λύση αυτή έχει όνομα: στεγνωτήριο ρούχων. Τα πρώτα μοντέλα ήταν ογκώδη, αργούσαν πολύ και έκαιγαν πολύ περισσότερο ρεύμα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Μια τέτοια συσκευή μπορεί να γίνει ένα από τα αποτελεσματικότερα «όπλα» ενός νοικοκυριού απέναντι στο θέμα του στεγνώματος των ρούχων, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Πως λειτουργεί: Tο στεγνωτήριο ρούχων, που έχει μέγεθος όσο περίπου ένα πλυντήριο, τα υγρά ρούχα μπαίνουν μέσα σε ένα κάδο, είτε από καπάκι που υπάρχει στο πάνω μέρος τους ή από μπροστά (ακριβώς όπως και στα πλυντήρια). Ο κάδος  περιστρέφει τα ρούχα ενώ ταυτόχρονα διοχετεύεται θερμός αέρας. Οι υδρατμοί από τα ρούχα υγροποιούνται και καταλήγουν σε ειδικό δοχείο.

Τύποι στεγνωτηρίων:

1. Στεγνωτήριο με συμπύκνωση υδρατμών.

Σε αυτόν τον τύπο, συλλέγεται ο υγρός αέρας σε ένα δοχείο που υπάρχει μέσα στη συσκευή, κατόπιν θερμαίνεται και έπειτα κυκλοφορεί μέσα στον κάδο μαζί με τα ρούχα. Με αυτόν τον τρόπο  απορροφά την υγρασία των ρούχων. Ο συμπυκνωτής κάτω από τον κάδο ψύχει ξανά τον υγρό και θερμό αέρα, ο οποίος ξηραίνεται και οδηγείται ξανά στον κάδο όπου θερμαίνεται και συλλέγει την υγρασία. Ένα πλεονέκτημα του στεγνωτηρίου με συμπύκνωση υδρατμών είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε χώρο, γιατί δεν δημιουργεί υγρασία όπως το στεγνωτήριο με εξαγωγή αέρα.

2. Στεγνωτήριο με αντλία θερμότητας.

Η αντλία θερμότητας που διαθέτει, θερμαίνει τον αέρα, ο οποίος διοχετεύεται στο στεγνωτήριο. Ο υγρός εξερχόμενος αέρας συμπυκνώνεται στο ψυχρό τμήμα της αντλίας. Τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας έχουν πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση. Κοστίζουν μεν περισσότερο, εξοικονομούν όμως ενέργεια που φτάνει έως και το 50%!

stegnotiria2

Δείγμα από τον κάδο που υπάρχει μέσα στα στεγνωτήρια

Τα στεγνωτήρια ρούχων είναι αυτό που λέμε ενεργοβόρες συσκευές. Με απλά λόγια, καίνε το περισσότερο ρεύμα από όλες τις άλλες οικιακές συσκευές. Οι δυνατότητές τους όμως τα καθιστούν απαραίτητα ενώ πλέον έχουν γίνει άλματα και στο θέμα της κατανάλωσης ρεύματος, γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν πάτε να το αγοράσετε. Δώστε λοιπόν μεγάλη προσοχή στις ετικέτες που έχουν πάνω τους:

  • η κατανάλωση ενέργειας δηλώνεται με γράμματα, όπου «A» σημαίνει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενώ υπάρχουν και ανάλογες υποκατηγορίες, για παράδειγμα οι Α+ (-20%) και Α+++ (έως -50%), που σημαίνουν ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση κατά 20% έως και 50% αντίστοιχα.
  • τα ενδιάμεσα γράμματα (Β, C κτλ.) φανερώνουν μια κλιμακωτή αύξηση της κατανάλωσης ανάλογα με το γράμμα και την «απόστασή» του από το «Α»
  • το γράμμα «G»  δηλώνει τη μέγιστη κατανάλωση.

Ας δώσουμε σε αυτό το σημείο ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι σημαίνει και για την τσέπη μας η διαφορά στην κατανάλωση: ένα στεγνωτήριο χωρητικότητας 8 κιλών ενεργητικής κατηγορίας «Β», καταναλώνει περίπου 561kw ρεύματος/έτος. Αντίστοιχα, ένα ίδιας χωρητικότητας στεγνωτήριο, ενεργητικής κατηγορίας «Α++», καταναλώνει 225 kw/έτος, δηλαδή σχεδόν το 1/3  του ρεύματος που «καίει» το πρώτο στεγνωτήριο του παραδείγματός μας!

Κατά συνέπεια βλέπουμε, ότι η διαφορά στην κατανάλωση από στεγνωτήριο σε στεγνωτήριο διαφέρει και γι αυτό πρέπει να επιλέξουμε το σωστότερο για τις ανάγκες μας, επιλέγοντας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων

Επιλέγοντας ένα ακριβότερο σε τιμή αλλά με μικρότερη κατανάλωση σε ρεύμα, θα βγούμε κερδισμένοι σε βάθος χρόνου, ειδικά αν η χρήση του στεγνωτηρίου είναι συχνή, όπως συμβαίνει δηλαδή σε μία τυπική τετραμελή οικογένεια.