Σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας με προεγκατεστημένη εφαρμογή που βρίσκεται σε ορισμένα smartphones της Alcatel, εντόπισε η εταιρεία Upstream μέσω της πλατφόρμας της.

Υπεύθυνη είναι η εφαρμογή Weather Forecast – World Weather Accurate Radar που υπάρχει στα μοντέλα Pixi 4 και A3 Max της Alcatel  και η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν διαθέσιμη δωρεάν και από το Play Store της Google με περισσότερα από 10 εκατομμύρια downloads.

Όπως αναφέρει η Upstream, με τη χρήση της πλατφόρμας ψηφιακής ασφάλειας Secure-D που αναπτύσσει, ανακάλυψε ότι η εφαρμογή διέπραττε online διαφημιστική απάτη, φορτώνοντας ιστοσελίδες με διαφημίσεις και «κλικάροντας» πάνω τους, προχωρώντας επίσης σε συλλογή και διαμοιρασμό των προσωπικών δεδομένων των χρηστών σε διακομιστές (servers) στην Κίνα.

Με τον τρόπο αυτό, η συσκευή χρησιμοποιούσε πολύ μεγάλο αριθμό δεδομένων από το συνδρομητικό πακέτου του κατόχου της έως και 250MB ανά ημέρα, καθώς και την υποκλοπή του υπολοίπου χρόνου ομιλίας τους (airtime credit) αφού επιχειρούσε να τους εγγράψει, με χρέωση, σε ψηφιακές υπηρεσίες χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Με δήλωσή του, ο Guy Krief, CEO της Upstream, αναφέρει:

“Η ραγδαία διείσδυση των smartphones και η ανάπτυξη του mobile advertising, δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την διάπραξη on-line διαφημιστικής απάτης, κυρίως από κακόβουλα λογισμικά. Μόνο το 2018, καταγράφηκε on-line διαφημιστική απάτη περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία μπορεί να καταλήξει και σε χρηματική κλοπή επηρεάζοντας όχι μόνο τους διαφημιζόμενους αλλά και απευθείας».

Σε απάντησή της, η TCL, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Alcatel, δηλώνει ότι προχώρησε στην αφαίρεση της εφαρμογής Weather app απο το Google Play Store, ενώ οι ομάδες της «εργάζονται για την περαιτέρω διερεύνηση των ανησυχιών που προέκυψαν και ενώ παράλληλα πραγματοποιείται η διαδικασία επικύρωσης των συνεργατών μας».