Σίγουρα έχεις ακούσει τους όρους Fitness Bands/Activity Trackers, Smartwatches, και Fitness ή GPS watches. Πολύ πιθανόν μάλιστα να έχεις μια γενική ιδέα σχετικά με το τι είναι κάποιο από αυτά, ή και όλα τους, ή πολύ απλά να μαντεύεις βάσει των ονομάτων τους. Πλέον όμως η άγνοια τέλος! Καιρός να μάθεις σε τι χρησιμεύει το καθένα από αυτά, και πώς μπορεί να συμβάλλει στο να αλλάξει προς το καλύτερο το καθημερινό σου lifestyle. Γιατί τα συγκεκριμένα gadgets, χάρη στα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες τους, μπορούν να σου προσφέρουν διευκολύνσεις που ούτε καν είχες φανταστεί!

Μιας και οι ρυθμοί της ζωής είναι –στην καλύτερη περίπτωση- εξαιρετικά γρήγοροι, καλό είναι να φροντίσεις να αποκτήσεις ένα από τα ακόλουθα gadgets που θα συμβάλλουν στο να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της φυσικής σου κατάστασης, αλλά και της υγείας σου γενικότερα!

Δες λοιπόν στη συνέχεια τι ακριβώς χαρακτηριστικά έχει το καθένα από αυτά:

Αρχικά να επισημάνουμε ότι και οι 3 κατηγορίες wearables έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι έχουν τη λογική του να φοριούνται καθημερινά στον καρπό του χρήστη, όπως ακριβώς και τα συμβατικά ρολόγια, και ότι είναι διαθέσιμα σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, για να είναι σε θέση να καλύψουν κάθε αισθητικό γούστο.

– Fitness Bands/Activity Trackers:

Διαθέτουν οθόνη OLED και είναι σε θέση να καταγράψουν όλες τις καθημερινές σου δραστηριόητες, όπως τα βήματά σου, τη διάρκεια που περπατάς ή αθλείσαι, τους καρδιακούς σου παλμούς, τις θερμίδες που καις, και την απόσταση που διανύεις. Στόχος τους είναι να παρακινήσουν το χρήστη τους να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα, είτε μέσω άσκησης ή ακόμη και με το απλό περπάτημα, προκειμένου να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση αισθητά και να κάνει στην υγεία του το μεγαλύτερο «δώρο».
Διαθέτουν εσωτερική μνήμη ώστε να αποθηκεύουν τις συλλεχθείσες μετρήσεις για χρονικό διάστημα μερικών ημερών κι έτσι σου προσφέρουν πλήρη έλεγχο της fitness κατάστασής σου. Κάποια έχουν την ειδική λειτουργία «ύπνου», ώστε να καταγράφουν σωστά και αποτελεσματικά ακόμη και τους χρόνους της ξεκούρασής σου.
Καταγράφουν τα δεδομένα που συλλέγουν ανά πέντε λεπτά στο smartphone ή στο tablet με το οποίο το έχεις συνδέσει. Ακόμη δουλεύουν και ως συμβατικά ρολόγια, καλύπτοντας ακόμη και αυτή σου την ανάγκη. Επιπλέον, πολλά fitness bands επιτρέπουν ακόμη και το σχεδιασμό και τη σε βάθος ανάλυση της προπόνησής σου, ανεξαρτήτως του αν είσαι επαγγελματίας ή απλώς «ερασιτέχνης» που θέλει όμως να επιτύχει διακαώς τους στόχους του, όπως π.χ την καύση συγκεκριμένου αριθμού θερμίδων, ή τη διάνυση συγκεκριμένης χιλιομετρικής απόστασης.
Ορισμένα fitness bands διαθέτουν ειδική λειτουργία προσαρμογής των προς επίτευξη στόχων σου για την αμέσως επόμενη ημέρα έτσι ώστε να σε ωθήσουν σε ένα πιο healthy lifestyle. Με την ειδική λειτουργία, μάλιστα, απόδοσης εικονικών παρασήμων, κάνουν επίκληση στο συναίσθημα του χρήστη, με σκοπό να του δώσουν ένα είδος επιβράβευσης για τις μέχρι στιγμής επιδόσεις του, και να τον «pushάρουν» να εντείνει τις προσπάθειές του.

 

 

[sc:product article=”1159979″ ][sc:product article=”1155608″ ][sc:product article=”1157987″ ][sc:product article=”1152468″ ]

– GPS watches ή Fitness watches:

Eίτε είσαι αρχάριος, είτε επαγγελματίας αθλητής τα GPS watches είναι εξοπλισμένα με τις λειτουργίες εκείνες που θα σου επιτρέψουν να αφοσιωθείς στη προπόνησή σου, αντί στις μετρήσεις σου. Χάρη στην τεχνολογία GPS που διαθέτουν είναι σε θέση να παρέχουν στο χρήστη τους ακριβή δεδομένα απόστασης, ταχύτητας, χρόνου, ρυθμού, θερμίδων κ.α. Όλα τα δεδομένα δηλαδή που επιθυμείς να έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις ανά πάσα στιγμή.
Το γεγονός ότι μετρούν και τους καρδιακούς παλμούς τα καθιστά ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της γενικότερης φυσικής σου «εικόνας», ιδίως όταν αθλείσαι, που τότε αυτό σου είναι πιο χρήσιμο από ποτέ. Συγκεκριμένα, η προπόνηση με παράλληλη καταμέτρηση των καρδιακών σου παλμών, σου επιτρέπει να γνωρίζεις ποτε πρέπει να κάνεις διάλειμμα για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις ώστε να τους επαναφέρεις στα επιθυμητά, φυσιολογικά, επίπεδα, ή αντίστοιχα πότε πρέπει να αυξήσεις την ένταση της σωματικής άσκησης, για να τους αυξήσεις. Σου υπενθυμίζουν μάλιστα, μέσω ειδικών ειδοποιήσεων, πότε πρέπει να κινηθείς, αν τυχόν έχεις παραμείνει σε κατάσταση ακινησίας για πολύ ώρα.
Διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο ώστε, στην περίπτωση που το επιθυμείς, να μπορείς να καταχωρήσεις τα πιο σημαντικά σου δεδομένα, όπως π.χ τον χρόνο, την απόσταση και τον ρυθμό σου κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Τα GPS watches ή Fitness watches θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ρολόγια «προπόνησης», μιας και όταν τα συνδέσεις με ένα tablet ή smartphone σου θα είσαι σε θέση να έχεις μια πλήρη και εκτενή εικόνα των τάσεων της φυσικής σου κατάστασης. Ακόμη, έχουν ειδική ρύθμιση ειδοποίησης στην περίπτωση που παραμείνεις σε ακινησία για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα π.χ. μία ώρα. Άλλη μία επιπλέον ρύθμιση που διαθέτουν, είναι εκείνη της ενημέρωσης στην περίπτωση επίτευξης ατομικού ρεκόρ επιδόσεων, αλλά και εκείνη της συμμετοχής σε εικονικές προκλήσεις ώστε να δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο.
Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία με μεγάλου χρονικού διαστήματος αυτονομία (τύπου διάρκειας μερικών εβδομάδων) όταν πρόκειται για την απλή λειτουργία ρολογιού/καταγραφής δραστηριότητας και αρκετών ωρών για τη λειτουργία GPS.
Επιπλέον είναι αδιάβροχα, ώστε ο χρήστης τους να μην έχει το φόβο φθοράς τους, είτε λόγω ιδρώτα, είτε λόγω πιθανής βροχής, ή σε περίπτωση που το φορά ακόμη και στο ντους.

 

[sc:product article=”1149409″ ][sc:product article=”1152467″ ][sc:product article=”1149399″ ][sc:product article=”1149408″ ]

 

– Smartwatches:

Ή αλλιώς τα «έξυπνα» ρολόγια. Και δεν ονομάστηκαν έτσι τυχαία, καθώς διαθέτουν εξελιγμένες λειτουργίες τις οποίες δεν είναι σε θέση να σου προσφέρει οποιοδήποτε άλλο gadget. Η λειτουργία τους, για την ακρίβεια, βασίζεται στη σύνδεσή τους με κάποιο συμβατό Smartphone, προσφέροντας έτσι στον χρήστη την απόλυτη ελευθερία, καθώς είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στο «έξυπνο» τηλέφωνό του, χωρίς να το κρατά στο χέρι του, αλλά από το «έξυπνο» ρολόι του.
Για την ακρίβεια, χάρη στο σύστημα πρόσβασης τους σε συνεχείς ενημερώσεις και υπενθυμίσεις για όλα όσα σε αφορούν, μπορούν να σου κάνουν την καθημερινότητα «παιχνιδάκι». Μπορείς για παράδειγμα να ενημερωθείς μέσω τους, για τον καιρό, την κίνηση ή ακόμη και για προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις.
Μια ακόμη παρεχόμενη λειτουργία τους είναι εκείνη της ηχογράφησης φωνής μέσω ενσωματωμένου μικροφώνου, ώστε να καθίστανται ακόμη πιο εύχρηστα. Τα περισσότερα μοντέλα smartwatches έχουν και δυνατότητα σύνδεσης 3G, Wi-Fi και Bluetooth προκειμένου να μπορείς να καλείς, ή να λαμβάνεις κλήσεις και μηνύματα από την οθόνη του, ακόμη κι όταν είσαι μακριά από το smartphone σου. Μπορείς έτσι να στείλεις άμεσα μηνύματα χάρη στο πληκτρολόγιο αφής της οθόνης. Επιπλέον, μέσω της πρόσβασης σε ειδική –αναλόγως του μοντέλου- fitness εφαρμογή είναι σε θέση να σε βοηθήσουν να επιτύχεις όλους τους health & fitness στόχους σου με τη βοήθεια των ενσωματωμένων πολυ-αισθητήρων, και του συστήματος GPS. Έτσι είναι σε θέση να αναλάβουν χρέη «personal trainer», παρέχοντας μάλιστα και κίνητρα ενθάρρυνσης ώστε να μην τα παρατάς.

 

[sc:product article=”1161901″ ][sc:product article=”1154899″ ][sc:product article=”1150815″ ][sc:product article=”1159167″ ]