Με το smartphone σου να έχει γίνει πλέον ο απόλυτος προσωπικός σου βοηθός στην καθημερινότητα, η αδιάκοπη και σωστή λειτουργία του πρέπει να είναι εξασφαλισμένη. Όμως ίσως μηχανικά έχεις υιοθετήσει συνήθειες που είναι κακές για ένα κινητό, μειώνοντας με αυτές όχι μόνο τη διάρκεια ζωής του, αλλά και την αποδοτικότητά του. Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές πριν ξαναρωτηθείς γιατί χαλάει το κινητό σου και καταλήξεις να σκέφτεσαι την αγορά ενός νέου smartphone.

1.     Μη χρήση θήκης ή σωστής θήκης για την προστασία του

Μία θήκη δεν προστατεύει μόνο την εξωτερική εμφάνιση του smartphone σου, αλλά και ό,τι βρίσκεται μέσα σε αυτό. Μπορεί να πιστεύεις πως εσύ προσέχεις και δεν θα τύχει σε εσένα, όμως μία φορά αρκεί για να γίνει μία ζημία. Μία μικρή ρωγμή μπορεί να μην είναι ανησυχητική, όμως αν το smartphone σου έχει πλάτη από γυαλί, η ρωγμή σε λίγους μήνες θα έχει μεγαλώσει ανησυχητικά. Μία σωστή θήκη για smartphone, από αξιόπιστο κατασκευαστή είναι απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε κινητό. Καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα επιλέξεις θήκη να μη σταθείς μόνο στην cool εμφάνιση της, αλλά να δεις πως, και αν, αυτή προστατεύει πλήρως την οθόνη και τα υπόλοιπα τμήματα της συσκευής σου. Παράλληλα, ποτέ δεν είναι λάθος να επενδύσεις και σε ένα καλό προστατευτικό οθόνης.

2.     Καθαρισμός smartphone με μη σωστά προϊόντα

Αν είσαι από τα άτομα που προσέχουν πολύ το κινητό τους, τότε πιθανώς το καθαρίζεις συχνά και ίσως χρησιμοποιείς και κάποιο καθαριστικό. Για τη σωστή φροντίδα του smartphone σου είναι απαραίτητο ένα εξειδικευμένο καθαριστικό ή ένα νωπό πανάκι με μικροϊνες. Ισχυρά καθαριστικά για άλλες χρήσεις (π.χ. για Τζάμια) ή σκέτο οινόπνευμα, ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εμφάνιση της συσκευής, καταστρέφοντας ακόμη και την επίστρωση της οθόνης αφής.

3.     Αγορά φθηνών καλωδίων και φορτιστών άγνωστης προέλευσης

Μία αρκετά κακή συνήθεια σου ίσως είναι η χρήση «ανώνυμων» καλωδίων φόρτισης αλλά και φορτιστών. Στην αγορά υπάρχει ένα τεράστιο εύρος καλωδίων, τα οποία όμως μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνα και να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μπαταρία της συσκευής μας. Καλό θα ήταν να εμπιστεύεσαι επώνυμα καλώδια φόρτισης και φορτιστές, που προέρχονται από αξιόπιστες εταιρίες του χώρου, ή αν θες να είσαι απόλυτα σίγουρος μπορείς να προτιμήσεις την επίσημη λύση του κατασκευαστή του smartphone σου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφύγεις πλανόδιους μικροπωλητές και καλώδια άγνωστης προέλευσης.

4.     Χρήση του κινητού στο μπάνιο

Ίσως η πιο συχνή κακή smartphone συνήθεια που θα βρεις στη λίστα μας. Αν χρησιμοποιείς το κινητό σου στο μπάνιο, την ώρα που κάνεις ντουζ, για να ακούς μουσική ή κάποιο podcast δεν είσαι ο μόνος. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι επικίνδυνο, αφού οι υδρατμοί εισχωρούν μέσα στο κινητό σου και σίγουρα γνωρίζεις πως υγρασία και ηλεκτρονικές συσκευές δεν είναι καλοί φίλοι. Ευτυχώς, η λύση είναι απλή, αφού ένα αδιάβροχο wireless speaker όχι μόνο θα προστατεύσει το κινητό σου, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο, αλλά ταυτόχρονα θα σου προσφέρει και καλύτερο ήχο.

5.     Χρήση κακόβουλων εφαρμογών και επίσκεψη σε επικίνδυνες ιστοσελίδες

Αν στο μυαλό σου έχεις συνδέσει τους ιούς μόνο με τους υπολογιστές, τότε μάλλον έχεις τη κακή συνήθεια να θεωρείς πως τα πάντα είναι ασφαλή στο κινητό σου. Αν είσαι νέος ή μη καλά εξοικειωμένος χρήστης, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι και να εγκαθιστάς εφαρμογές με καλές κριτικές και πολλά downloads, μέσα από το επίσημο ψηφιακό κατάστημα του λειτουργικού που χρησιμοποιείς. Παράλληλα, συνίσταται να εγκαθιστάς συχνά τις διαθέσιμες ενημερώσεις ασφαλείας για το smartphone σου, και αν η υποστήριξή του έχει σταματήσει, ίσως ήρθε η ώρα να ψάξεις για ένα καινούριο.

Για ακόμα περισσότερα έξυπνα tips και πρακτικούς οδηγούς μείνε συντονισμένος στο blog της MediaMarkt!