Οι smart voice assistants είναι το νέο μεγάλο “thing” στον τομέα της Τεχνολογίας. Εν αντιθέσει με άλλες τάσεις που αφορούν συγκεκριμένες αγορές, οι συγκεκριμένοι έχουν αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού τα πάντα μοιάζουν να περιστρέφονται σχεδόν αποκλειστικά γύρω τους.

Ο θόρυβος αυτός ωστόσο δικαιολογείται: οι smart voice assistants έχουν αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας, προσφέροντάς τους ακόμα περισσότερες δυνατότητες και απλοποιώντας κατ’ επέκταση την καθημερινότητά μας.

voice assistants

Τι είναι όμως οι smart voice assistants;

Οι smart voice assistants είναι στην ουσία εφαρμογές που ανταποκρίνονται στις εντολές ενός χρήστη, κάτι σαν τις φωνητικές εντολές που μπορούσαν να καλέσουν τον αριθμό που θα τους υπαγόρευε ο χρήστης, αλλά στο πιο ανεπτυγμένο τους.

Οι δυνατότητες ενός σύγχρονου smart voice assistant είναι εξαιρετικά διευρυμένες αφού δεν είναι απλά σε θέση να απαντά στον χρήστη ψάχνοντας πληροφορίες σε «νεκρό χρόνο» online, αλλά μπορεί να αλληλεπιδρά με τις εφαρμογές που έχει εγκατεστημένες στο smartphone του για λογαριασμό του.

voice assistants

Οι βασικές υλοποιήσεις smart voice assistant που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως είναι οι Siri (Apple), Google Assistant (Google ντε!), Alexa (Amazon), Cortana (Microsoft) και Bixby (Samsung) με τους κατασκευαστές τους να «μάχονται» με φόντο την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων εφαρμογών.

Η μεγαλύτερη χρησιμότητα ενός smart voice assistant άλλωστε, δεν είναι απλά να λέει ανέκδοτα ή να δίνει πληροφορίες για τον καιρό, αλλά να επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του να κάνει κάτι ακόμα πιο σύνθετο όπως π.χ. να καλέσει Uber ή να ενεργοποιήσει το καλοριφέρ μέσω του έξυπνου θερμοστάτη στο σπίτι του πριν φτάσει ο ίδιος εκεί.

Στις παραπάνω προτάσεις βέβαια θα πρέπει να προστεθεί μία ακόμα. Ο λόγος για τη MAIC, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η MLS. Η ψηφιακή βοηθός της MLS έρχεται να σου κάνει την καθημερινότητα ευκολότερη από ποτέ. Εσύ της μιλάς και η MAIC σου δίνει όλες τις απαντήσεις.

voice assistants

Με τη Virtual Assistant MAIC ο χρήστης μπορεί να απολαύσει μία ευρεία γκάμα από multimedia περιεχόμενο χωρίς ο ίδιος να πραγματοποιήσει χειροκίνητα τις αναζητήσεις. Μπορείς να ακούσεις όλα τα αγαπημένα σου τραγούδια, να παρακολουθήσεις βίντεο, να ακούσεις ραδιόφωνο ή ακόμη και να βάλεις ένα παραμύθι για παιδιά.

Και όλα αυτά με τη φωνή σου. Η MAIC σε ακούει κάθε στιγμή και είναι σε θέση να κάνει έναν εμπλουτισμένο διάλογο στα Ελληνικά, το μοναδικό που υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα, ενώ μπορεί να εκτελέσει μία πληθώρα από εργασίες όπως αναζητήσεις στο Internet, να βρει συνταγές για το μεσημεριανό τραπέζι ή ακόμη και να χορέψει στην οθόνη, για να σου φτιάξει το κέφι.

Αυτή είναι πάνω-κάτω και η φύση ενός smart voice assistant: ο χρήστης ζητά κι εκείνος εκτελεί. Όσο για το πώς γίνεται αυτή η διαδικασία τώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται «ενεργοποίηση» που γίνεται αστραπιαία προφέροντας απλά το όνομα της υπηρεσίας, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η εντολή.

Αυτό που πριν από λίγα χρόνια θεωρείτο ριζοσπαστικό αν γινόταν μέσω μιας εφαρμογής, πλέον είναι εφικτό με μερικές μόνο λέξεις και χωρίς ο χρήστης να κουνήσει ούτε το δάχτυλό του! Από την παραγγελία συγκεκριμένου φαγητού, μέχρι το κλείσιμο εισιτηρίων, τα πάντα γίνονται με τη μορφή διαλόγου.

Οι smart voice assistants εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, αποκτώντας διαρκώς ολοένα και περισσότερες δυνατότητες. Ο χρήστης δε χρειάζεται πια να ψάξει για το οτιδήποτε –έχει τον βοηθό του να το κάνει με μια του λέξη. Η εποχή που τα smartphones συμπεριφέρονται πραγματικά έξυπνα είναι εδώ!