Με τα σπίτια να αποκτούν σταθερά περισσότερους αυτοματισμούς καθώς σταδιακά γίνονται ολοένα και πιο «έξυπνα», η σημαντικότερη απορία των περισσότερων έχει να κάνει με όλες εκείνες τις συσκευές που ναι μεν καλύπτουν απόλυτα τα «θέλω» τους, όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση «έξυπνες» ούτε δύνανται να αποκτήσουν τέτοιες δυνατότητες.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Η έξυπνη πρίζα ή αλλιώς Smart Plug

Για να λειτουργήσει μια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή χρειάζεται ρεύμα, συνθήκη που ικανοποιείται με τη σύνδεσή της σε μία πρίζα, σωστά; Η ίδια η συσκευή δεν μπορεί να γίνει «έξυπνη», δεν ισχύει όμως το ίδιο και με την πρίζα!

smart plug

Εδώ είναι που υπεισέρχεται η έξυπνη πρίζα ή smart plug, μία συσκευή με έξοδο ρεύματος έτσι ώστε να συνδέσετε σε αυτή κάποια άλλη. Λειτουργεί δηλαδή σαν αντάπτορας επιτρέποντας ή μπλοκάροντας τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος και –μαντέψτε- αυτό είναι κάτι που ορίζεται από εσάς!

Λειτουργίες και σενάρια

Το κόνσεπτ της έξυπνης πρίζας αποτελεί μετεξέλιξη του χρονοδιακόπτη πρίζας με τη διαφορά ότι εδώ ο έλεγχος γίνεται από το κινητό σας σε πραγματικό χρόνο όπου κι αν βρίσκεστε. Μπορείτε να ανάψετε ένα φως ακόμα κι αν δε βρίσκεστε στο σπίτι, να ορίσετε την καφετιέρα να ανάβει κάθε πρωί και την πρίζα που βρίσκεται ο φορτιστής του smartphone να απενεργοποιείται συγκεκριμένη ώρα.

Αν το επιθυμείτε μάλιστα, τίποτα δε σας σταματά από το να δημιουργήσετε το δικό σας σενάριο βάζοντας στο παιχνίδι και άλλες έξυπνες συσκευές και αυτοματισμούς. Πώς θα σας φαινόταν, ας πούμε, ο έξυπνος αισθητήρας υγρασίας και θερμοκρασίας να ενεργοποιεί αυτόματα την πρίζα στην οποία είναι συνδεδεμένος ο αφυγραντήρας εφ’ όσον οι συνθήκες στον χώρο που βρίσκονται δεν είναι ιδανικές;

smart plug

Το βασικό που θα πρέπει να προσέξετε

Οι δυνατότητες μιας έξυπνης πρίζας είναι ιδιαίτερα σημαντικές: ο προγραμματισμός της λειτουργίας της ή η ανάλυση της κατανάλωσής της είναι μεν στοιχεία που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν, όμως αυτό που πραγματικά θα πρέπει να φροντίσετε είναι η κάθε έξυπνη πρίζα σας να είναι συμβατή με το σύστημα διαχείρισης αυτοματισμών σπιτιού που έχετε αποφασίσει να χρησιμοποιήσετε.

Αν όλες οι έξυπνες συσκευές σας βασίζονται στο HomeKit της Apple για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος τα smart plugs να διαφέρουν –και εννοείται πως το ίδιο ισχύει για τα Google Assistant, Amazon Alexa και IFTTT. Το ζητούμενο από μία έξυπνη πρίζα είναι να συνδυαστεί όσο πιο αρμονικά γίνεται με το υπόλοιπο «έξυπνο» σπίτι σας, οπότε βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να στηρίζονται στην ίδια πλατφόρμα.

Επιπλέον δυνατότητες

Επιλέγοντας έξυπνη πρίζα, βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο που πρόκειται να αγοράσετε διαθέτει επακριβώς τις δυνατότητες που σας ενδιαφέρουν –οτιδήποτε άλλο είναι καλοδεχούμενο αλλά προαιρετικό. Προσέξτε να είναι όσο πιο μικροκαμωμένο γίνεται, έτσι ώστε να μην μπλοκάρει διπλανές πρίζες όντας συνδεδεμένο ενώ αν πλαισιώνεται και από LED που του επιτρέπει να λειτουργεί και ως φωτάκι νυκτός, ακόμα καλύτερα.

Αν και στην πλειοψηφία τους οι έξυπνες πρίζες αφορούν εσωτερική χρήση, υπάρχουν και μοντέλα κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους. Κοστίζουν περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα βέβαια αλλά θα σας καλύψουν πλήρως σε ό,τι αφορά τον φωτισμό κήπων, το αυτόματο πότισμα, ακόμα και τις αυτοματοποιημένες πόρτες γκαράζ και αυλών.