Βρισκόμενοι πλέον στο 2022. Η εποχή που για να ετοιμάσει κάποιος ένα έξυπνο σπίτι έπρεπε να είναι ειδικός ανήκει στο παρελθόν. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά smart home gadgets, χωρισμένα σε δεκάδες κατηγορίες, τα οποία μάλιστα δεν κοστίζουν μία περιουσία. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν ξεκινήσει να αγοράζει συσκευές καθώς ο σωστός σχεδιασμός θα μειώσει αρκετά το τελικό κόστος του smart home.

Αρχικά, σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε πως με τον όρο smart home δεν σημαίνει αυτόματα πως μιλάμε για εκατοντάδες συσκευές που συνδέονται και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους μέσω ενός ακριβού και περίπλοκου κεντρικού hub. Μπορούμε να ξεκινήσουμε να χτίζουμε το έξυπνο σπίτι μας κομμάτι κομμάτι. Με σωστό σχεδιασμό θα αναβαθμίσουμε ορθολογικά τις λειτουργίες του, ανάλογα τις ανάγκες αλλά και το budget μας. Για παράδειγμα, ένα καλό σημείο για αρχή είναι ο smart home φωτισμός.

Smart lighting και επιμέρους έλεγχος του φωτισμού του σπιτιού

Ο λόγος που ο έξυπνος φωτισμός είναι ένα από τα πρώτα βήματα για κάποιον νέο στον χώρο είναι το χαμηλό κόστος, αλλά και η ευχρηστία ενός τέτοιου συστήματος. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλές λάμπες και φωτιστικά κατάλληλα για smart home, από πάρα πολλούς κατασκευαστές. Από φθηνές συσκευές της Xiaomi και της TP-Link μέχρι πιο ακριβά και προηγμένα smart home συστήματα φωτισμού όπως το Philips Hue, υπάρχει μία τεράστια ποικιλία συσκευών που θα φέρει smart αέρα σε οποιαδήποτε οικία.

Smart Home explained image1

Μάλιστα, δεν απαιτείται η ύπαρξη ενός κεντρικού hub καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές διαθέτουν το δικό τους smart home app, ικανό να ελέγξει τον φωτισμό σε επιμέρους τομείς/δωμάτια του σπιτιού. Μόνη απαίτηση είναι η ύπαρξη ενός αξιόπιστου router που θα έχει εμβέλεια σε όλα τα δωμάτια που μας ενδιαφέρουν. Παράλληλα, τα συστήματα smart φωτισμού επεκτείνονται πολύ εύκολα, απλά προσθέτοντας ακόμη περισσότερες λάμπες ή φωτιστικά, ακόμη και ταινίες led για δημιουργία κρυφού φωτισμού σε τηλεοράσεις και έπιπλα.

Έξυπνες, χρηστικές και χρήσιμες smart home συσκευές

Μετά την εγκατάσταση ενός smart συστήματος φωτισμού, λίγοι σταματούν εκεί, αφού η διαδικασία της διαρκούς αναβάθμισης αποδεικνύεται… εθιστική. Συχνά το επόμενο βήμα είναι η επιλογή ενός έξυπνου θερμοστάτη. Πρόκειται για μία smart συσκευή που θα διαβάσει την θερμοκρασία ενός χώρου και έπειτα θα αναλάβει να τη ρυθμίσει στα επίπεδα που επιθυμούμε, είτε επικοινωνώντας με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού (π.χ. καλοριφέρ), είτε με το σύστημα ψύξης (π.χ. κλιματιστικό). Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ένας έξυπνος θερμοστάτης όχι μόνο θα προσφέρει καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, αλλά θα βοηθήσει και με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Smart Home explained image2

Αφήνοντας στην άκρη την θερμοκρασία, αρκετοί χρησιμοποιούν smart home kits που αφορούν την ασφάλεια του σπιτιού τους. Αυτά μπορεί να είναι σετ με κάμερες ασφαλείας και αισθητήρες, μέσω των οποίων θα ανιχνεύονται κινήσεις και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα λαμβάνει αντίστοιχες ενημερώσεις στο smartphone του. Παράλληλα, υπάρχει και η επιλογή των έξυπνων κουδουνιών, τα οποία συχνά διαθέτουν κάμερα, ώστε να έχουμε εικόνα για το ποιος βρίσκεται έξω από την πόρτα μας ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και αισθητήρες καπνού και επιβλαβών αερίων, οι οποίοι ενημερώνουν όχι μόνο εμάς αλλά ακόμη και τις αντίστοιχες υπηρεσίες αν προκύψει κάποια καταστροφή στο σπίτι μας. Αξιοσημείωτη είναι και η περίπτωση των smart home kit energy, δηλαδή πριζών που μπορούν όχι μόνο να ελεγχθούν από απόσταση  και να μας ενημερώσουν για την ενέργεια που καταναλώνει μία συσκευή που συνδέεται πάνω σε αυτές (π.χ. κλιματιστικό). Πραγματικά, τα διαθέσιμα gadgets είναι «άπειρα», αφού υπάρχουν εκατοντάδες brands με smart home προϊόντα για κάθε ανάγκη.

Όμως, τι είναι smart home πραγματικά;

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά τι είναι αυτό που κάνει ένα σπίτι πραγματικά smart; Εδώ αρχίζει το πραγματικά ενδιαφέρον κομμάτι αφού στο παιχνίδι μπαίνει η αλληλεπίδραση μεταξύ των επιμέρους smart home kit που προμηθευτήκαμε. Σίγουρα, ένα σημαντικό τμήμα της διαδικασίας είναι η δημιουργία ρουτινών, δηλαδή συνθηκών λογικής «εάν γίνει το Χ κάνε το Ψ (if-this-then-that)». Όμως, πριν φτάσουμε εκεί, πρέπει πρώτα να επιλέξουμε ένα smart home interface με το οποίο όλα τα επιμέρους συστήματα θα είναι συμβατά.

Smart Home explained image3

Για να αποφύγουν τη ρύθμιση ενός smart home hub, αρκετοί προτιμούν ένα -ή περισσότερα- smart speakers τα οποία θα δώσουν στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να χειρίζεται μέσω φωνής όλες τις smart home συσκευές του. Εδώ οι πιο γνωστές επιλογές είναι τα Google Speakers, τα Amazon Dot, αλλά και τα προϊόντα του οικοσυστήματος Homekit της Apple. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Smart Assistants είναι το μεγαλύτερο προτέρημα ενός smart speaker και η επιλογή ανάμεσα στην Alexa, στο Google Assistant και στη Siri είναι σημαντική και πρέπει να γίνει ανάλογα με τη συμβατότητα των συσκευών που ήδη έχουμε ή σκοπεύουμε να αγοράσουμε μελλοντικά.
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι αρκετές για να ξεκινήσεις άμεσα το σχεδιασμό, με στόχο όχι μόνο να κρατήσεις το κόστος του smart home χαμηλά, αλλά και για να είσαι σίγουρος πως το έξυπνο σπίτι σου θα ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες και στο δικό σου τρόπο ζωής.