Το ξυπνητήρι χτυπά στις επτάμισι το πρωί. Τα ρολά στα παράθυρα ανοίγουν αυτόματα στο smart home, αφήνοντας τις ακτίνες του ήλιου να γεμίσουν το δωμάτιο.

Ο θερμοστάτης βέβαια έχει ενεργοποιηθεί μία ώρα πριν και το σπίτι βρίσκεται στην κατάλληλη θερμοκρασία καθώς οδεύεις προς το μπάνιο. Η ζυγαριά περνά το βάρος στο προφίλ σου και το app δεν αργεί να σε ενημερώσει: το ένα χαμένο κιλό σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα είναι ακόμα ένα βήμα προς τον στόχο που έθεσες την πρωτοχρονιά.

smart home

Κατεβαίνοντας στην κουζίνα ακούς την καφετιέρα: έχει μόλις ετοιμάσει τον καφέ σου, ακριβώς όπως τον προτιμάς. Τα ηχεία παίζουν funky μουσική συνοδεύοντάς σε κατά την πρωινή σου ενημέρωση. Βγαίνοντας από την κουζίνα ελέγχεις την οθόνη του ψυγείου: με το πάτημα ενός κουμπιού στέλνεις τη λίστα σου στο smartphone σου. Θα κάνεις τα ψώνια σου αργότερα από το γραφείο, στη διάρκεια ενός βαρετού meeting.

Καθώς φτιάχνεις τη γραβάτα σου στον καθρέφτη, ρωτάς τον ψηφιακό σου βοηθό για τον καιρό – κρύο και σήμερα. Πατάς το κουμπί στο κλειδί του αυτοκινήτου για να αρχίσουν να ζεσταίνονται τα καθίσματα, ενεργοποιείς τον συναγερμό με μία σου λέξη, τραβάς την πόρτα πίσω σου και φεύγεις.

Η μέρα σου έχει μόλις αρχίσει.

smart home

Η πραγματικότητα του smart home

Αν το παραπάνω σου φάνηκε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου περί τεχνολογίας. Η ρουτίνα που σου περιγράψαμε είναι πραγματική και πραγματοποιήσιμη τώρα, τη στιγμή που διαβάζεις αυτές εδώ τις γραμμές.

Το έξυπνο σπίτι ή smart home, ένα κόνσεπτ δεκαετιών έχει πάρει επιτέλους σάρκα και οστά, αλλάζοντας εκ βάθρων την καθημερινότητά μας. Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε δεν απαιτεί πια τη φυσική μας παρουσία. Σκούπες που δουλεύουν αυτόνομα, ψυγεία που ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των περιεχομένων τους, φούρνοι που κατεβάζουν συνταγές από το internet και κάμερες που παρακολουθούν τον χώρο μας 24/7 ειδοποιώντας μας όποτε ανιχνεύσουν το παραμικρό.

Το έξυπνο σπίτι κάνει τη διαβίωση απολαυστικότερη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και διευκολύνοντας τον χρήστη καθημερινά.

smart home

Πώς θα κάνεις και το δικό σου σπίτι «έξυπνο»;

Η υλοποίηση είναι πλέον ευκολότερη από ποτέ. Έξυπνοι προσωπικοί βοηθοί (smart voice assistants) οι Siri, Google Assistant, MLS MAIC και Alexa αναλαμβάνουν να εκτελέσουν ό,τι κι αν ζητήσει ο χρήστης, ελέγχοντας κάθε συμβατή έξυπνη συσκευή και δίνοντας απαντήσεις σε κάθε ερώτημά του.

Οι δε εφαρμογές, δίνουν στον τελευταίο τη δυνατότητα να χειριστεί πρακτικά ολόκληρο το σπίτι του από την άνεση της οθόνης του smartphone του, απ’ όπου κι αν βρίσκεται.

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείς είναι μία γρήγορη σύνδεση στο internet με άψογη κάλυψη σε όλη την επιφάνεια του σπιτιού σου. Το “Internet of Things”, οι έξυπνες συσκευές σου δηλαδή, βασίζεται στα “big data” γι’ αυτό φρόντισε να του παρέχεις τις σωστές υποδομές.

smart home

Από ‘κει και πέρα, επίλεξε την πλατφόρμα της αρεσκείας σου και επένδυσε σε smart speakers, μέσω των οποίων θα «μιλάς» στον βοηθό σου –και εκείνος θα σου απαντά.

Κατόπιν, μπορείς σιγά-σιγά να επενδύεις σταδιακά σε έξυπνες συσκευές, διευρύνοντας το δίκτυο των έξυπνων συσκευών σου. Ξεκίνησε με έναν έξυπνο θερμοστάτη και smart plugs –ειδικά τα τελευταία θα σου επιτρέψουν να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς απομακρυσμένα συσκευές που δεν είναι «έξυπνες».

Προχώρα σε ένα σύστημα έξυπνων λαμπών, εγκατάστησε αισθητήρες και κάμερες παρακολούθησης και όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσεις τις λευκές συσκευές και τις μικροσυσκευές του νοικοκυριού σου, προτίμησε «έξυπνα» μοντέλα, συμβατά με την πλατφόρμα της επιλογής σου.

Το smart home είναι εδώ και δεν αλλάζει απλά την εμπειρία διαβίωσης εντός του αλλά ολόκληρη τη ζωή σου!