Έχετε διαβάσει πλέον αρκετά για το smart home, γνωρίζετε σε ποιο βαθμό είναι σε θέση να αλλάξει τη ζωή σας και για την ακρίβεια το φαντάζεστε στην καθημερινότητά σας. Συγχαρητήρια, έχετε πραγματοποιήσει ήδη το δυσκολότερο βήμα!

Τι θα λέγατε όμως να περάσουμε σε κάτι πιο πρακτικό; Από πού, ας πούμε, θα ξεκινήσετε για να κάνετε και το δικό σας σπίτι «έξυπνο»; Σε τι θα πρέπει να επενδύσετε και ποιες είναι οι επιλογές σας; Για πάμε να τις δούμε όσο αναλυτικά χρειάζεται…

smart home

Βήμα 1: Πλατφόρμα

Πίσω από κάθε έξυπνο σπίτι βρίσκεται μια πλατφόρμα, ένα οικοσύστημα πάνω στο οποίο «κουμπώνουν» οι έξυπνες συσκευές και οι αυτοματισμοί σας. Οι βασικές επιλογές που διαθέτετε είναι τέσσερις με την καθεμία να διαθέτει και από έναν προσωπικό ψηφιακό βοηθό (σε παρένθεση):

  • Google Home (Assistant)
  • Amazon Echo (Alexa)
  • Apple HomeKit (Siri)
  • MLS MAIC (MAIC)

Η επιλογή σας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική αφού αυτή θα καθορίσει στην ουσία τις δυνατότητες και την επεκτασιμότητα των smart λειτουργιών του σπιτιού σας. Αν είστε λάτρεις της Apple, ας πούμε, τότε το smart Home Kit αποτελεί μάλλον την ιδανική επιλογή για εσάς. Οι άλλες τρεις προτάσεις βέβαια έχουν εξίσου μεγάλη συμβατότητα ενώ είναι και αυτές φιλικές προς τους αρχάριους.

Για τον έλεγχο του έξυπνου σπιτιού σας θα χρειαστείτε ένα έξυπνο μικρόφωνο –ή περισσότερα, αν θέλετε να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού. Αν διαλέξετε την πλατφόρμα του Amazon θα πάτε για ένα από τα Echo (Echo, Spot, Plus, Show, Input), τη στιγμή που εκείνη της Apple θα σας επιτρέψει να κάνετε το ίδιο μέσω του HomePod, της Apple TV, του Watch ή ακόμα και του iOS. Αρκετές θα είναι και οι επιλογές σας αν καταλήξετε στη Google (Home, Mini, Max).

smart home

Βήμα 2: Φώτα

Έχοντας στήσει τη βάση για το έξυπνο σπίτι, τα πάντα εξαρτώνται από εσάς και τις προτεραιότητές σας. Εμείς επιλέξαμε σαν δεύτερο βήμα τα φώτα, διότι τι πιο τεμπέλικο και συνάμα πρακτικό από το να είστε σε θέση να ρυθμίσετε τον φωτισμό ενός δωματίου με μια σας λέξη;

Η επιλογή σας εδώ έχει να κάνει με το αν οι έξυπνες λάμπες σας θα έχουν το δικό τους hub ή όχι. Αν υποθέσουμε ότι καταλήξετε στο πρώτο (στη δεύτερη περίπτωση, η κάθε λάμπα είναι πανάκριβη), τότε μπορείτε να διαλέξετε το starter kit ενός εκ των Philips Hue, GE C, Hive Active Light και Ikea Tradfri –ή όποιου άλλου συστήματος σας ταιριάζει καλύτερα.

Το hub που περιλαμβάνεται σε αυτό συνδέεται στην πλατφόρμα σας (βεβαιωθείτε για τη συμβατότητά τους) και από ‘κει και πέρα, είστε ελεύθεροι να προσθέτετε λάμπες –το χρώμα τους εξαρτάται από εσάς, τις ανάγκες και το budget σας. Όσον αφορά στον χειρισμό τους, μπορείτε να απευθυνθείτε στην προσωπική σας βοηθό ή σε κάθε περίπτωση να τον κανονίσετε μέσω του συνοδευτικού τους app.

smart home

Βήμα 3: Θερμοστάτης

Εξοικονομήστε χρήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με έναν έξυπνο θερμοστάτη. Μέσω αυτού, θα έχετε έλεγχο της θερμοκρασίας του σπιτιού σας 24/7, ακόμα κι αν εσείς δε βρίσκεστε σε αυτό. Καθορίστε πότε θα ανάβει το καλοριφέρ, ρυθμίστε τη θερμοκρασία ανάλογα με το πότε θα επιστρέψετε και προσαρμόστε τις συνθήκες του χώρου σας σε χρόνο-μηδέν σε μια απότομη αλλαγή του καιρού.

Η εγκατάσταση ενός έξυπνου θερμοστάτη γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις πανεύκολα. Όσο για τις επιλογές σας; Η Nest έκανε την αρχή με τον έξυπνο θερμοστάτη της (γι’ αυτό άλλωστε την εξαγόρασε και η Google) με τις προτάσεις των Hive, Ecobee και Honewell να αποτελούν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές.

Όπως και με τις λάμπες, έτσι και εδώ βεβαιωθείτε για τη συμβατότητα του θερμοστάτη με την πλατφόρμα που επιλέξατε.

smart home

Βήμα 4: Κάμερες ασφαλείας

Πάμε να δούμε πώς θα ενισχύσετε την ασφάλεια του χώρου σας τώρα. Η επιλογή σας εδώ είναι μια smart (IP) camera. Θα την τοποθετήσετε κάπου στον χώρο που σας ενδιαφέρει και εκείνη θα καταγράφει 24/7 εικόνα και ήχο, ακόμα και στο σκοτάδι.

Τα δεδομένα αποθηκεύονται είτε στο cloud μέσω υπηρεσίας, είτε τοπικά σε κάρτα μνήμης: αν και η πρώτη περίπτωση είθισται να περιλαμβάνει συνδρομή, την προτιμούμε για λόγους ασφαλείας.

Η ip κάμερα μπορεί να ρυθμιστεί από το smartphone σας ώστε να σας ενημερώνει όποτε ανιχνεύει κίνηση ενώ παράλληλα καταγράφει σε βίντεο οτιδήποτε συμβαίνει. Κάποια μοντέλα μάλιστα διαθέτουν και ηχείο για αμφίδρομη μεταφορά ήχου. Προτιμήστε κάποιο με Full HD ανάλυση και τις λειτουργίες που σας καλύπτουν.

Προτάσεις όπως η Nest Cam IQ, Somfy One, Ring Stick Up και Logitech Circle 2 είναι συμβατές με αρκετές πλατφόρμες και κατάλληλες για εσωτερική χρήση (οι δύο τελευταίες κάνουν και για εξωτερικούς χώρους).

Ακόμα κι αν δε βρίσκεστε σπίτι, η κάμερά σας θα σας μεταφέρει εικόνα ώστε εσείς να πράξετε αναλόγως: μπορείτε να ανάψετε τα φώτα, να μιλήσετε (!) σε όποιον βρίσκεται στο σπίτι ή ακόμα και να ενεργοποιήσετε την έξυπνη σειρήνα σας, αν διαθέτετε τέτοια.

Φροντίστε ο έλεγχος της κάμερας να γίνεται και από το app της πλατφόρμας που επιλέξατε (και όχι μόνο από το δικό σας) για μεγαλύτερη ευκολία.

Βήμα 5: Ηχεία

Ώρα για μουσική! Με ένα έξυπνο ασύρματο ηχείο, θα είστε σε θέση να πείτε απλά τον τίτλο του κομματιού ή του άλμπουμ που θέλετε να ακούσετε, να χαλαρώσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας και να αφεθείτε στη μαγεία της μουσικής!

Το HomePod της Apple που αναφέραμε νωρίτερα, το Connect της Sonos, το Link της JBL και το SoundTouch της Bose αποτελούν προτάσεις που ίσως να θέλετε να εξετάσετε –ανάλογα πάντα με την πλατφόρμα σας, μην το ξεχνάτε αυτό.

Πριν την αγορά σας, βεβαιωθείτε μόνο ότι καλύπτουν τις ανάγκες σας. Συνδέονται π.χ. σε υπηρεσίες streaming ώστε να αναπαράγουν απ’ ευθείας από εκεί τα κομμάτια που ζητάτε; Με τι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Πόσο πλήρες είναι το προφίλ συνδεσιμότητάς τους; Η ποιότητα του ήχου που παράγουν είναι εντάξει για τα γούστα σας; Χρειάζεστε υποστήριξη high-res audio; Σκοπεύετε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες ενός συστήματος HEOS; Ερωτήματα σαν κι αυτά θα πρέπει να απαντηθούν πριν την αγορά.

Στη συνέχεια όμως θα έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε την οικιακή σας ψυχαγωγία, απολαμβάνοντας ανά πάσα στιγμή τη μουσική που θέλετε, με μια κίνηση στο smartphone σας ή απλά μία σας λέξη!

Βήμα 6: Δικό σας!

Κάπου εδώ θα σας αφήσουμε να αυτοσχεδιάσετε! Μετά από έξι βήματα άλλωστε, θα πρέπει πλέον να έχετε πάρει το κολάι! Οι δυνατότητες του έξυπνου σπιτιού σας είναι αστείρευτες. Εκμεταλλευτείτε τις λοιπόν!