Είναι η «αποθήκη» όλων των δεδομένων του υπολογιστή σου. Είναι μέσα στο κουτί του pc και του laptop σου αλλά υπάρχουν και αυτοί που τους βλέπεις και είναι φορητοί, δηλαδή οι εξωτερικοί δίσκοι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι ότι είναι απαραίτητοι και ιδιαίτερα χρήσιμοι σε κάθε τους μορφή

Ο σκληρός δίσκος (Hard Disk Drive ή HDD) είναι ένα μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο, κατάλληλο για την αποθήκευση και τη φύλαξη δεδομένων. Στην αγορά κυκλοφορούν εσωτερικοί και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, με τους εσωτερικούς να είναι κατά κανόνα οικονομικότεροι σε κόστος. Οι κατηγορίες στις οποίες τους διαχωρίζουμε έχουν σημασία τόσο για τον τρόπο που δουλεύουν (εσωτερικοί δίσκοι σε έναν υπολογιστή και εξωτερικοί, φορητοί δίσκοι) αλλά και ως προς την ποιότητα των χαρακτηριστικών τους (χωρίς κινούμενα μέρη, οι Solid State Drive Disk ή SSD).

Ο φορητός σκληρός δίσκος είναι πολύτιμος φίλος, αφού μπορείς να πάρεις μαζί τις ταινίες, τα τραγούδια και τις φωτογραφίες σου όπου κι αν πας!

Χωρητικότητα σκληρού δίσκου

Η χωρητικότητα ενός σκληρού δίσκου αναφέρεται σε Gigabyte (GB) ή σε Terabyte (TB). Ένα Gigabyte είναι 1.000 MB (Megabyte), ένα Terabyte ισούται με 1.000 GB. Η χωρητικότητα των εσωτερικών σκληρών δίσκων σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 320 GB έως και 2 TB ενώ αντίθετα οι εξωτερικοί μεταξύ 500 GB έως και 4 TB.

Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι: Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι ένας φορητός «χώρος» αποθήκευσης δεδομένων που δεν είναι μόνιμα εγκατεστημένος σε έναν υπολογιστή, αλλά συνδέεται με αυτόν μέσω καλωδίου USB. Είναι το νο1 «εργαλείο» για να κρατάς εφεδρικά αρχεία ασφαλείας, τα λεγόμενα «back up» για να μη χάσεις τίποτα από τις φωτογραφίες, τις ταινίες και τα κείμενά σου. Είναι ένα πολύ πρακτικό αξεσουάρ, του οποίου το βασικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα που σου προσφέρουν να έχεις παντού και πάντα μαζί τα αρχεία σου.

Άλλοι τύποι δίσκων

Εξωτερικοί δίσκοι με player:  Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία, αφού πρόκειται για έναν σκληρό δίσκο ο οποίος παράλληλα μπορεί να αναπαράγει αρχεία πολλών τύπων (π.χ. τραγούδια, ταινίες, φωτογραφίες κτλ.), χωρίς να χρειάζεται να το συνδέσεις σε κάποιον υπολογιστή. Μπορεί να συνδεθεί εύκολα απευθείας στην τηλεόρασή ή στο στερεοφωνικό σου και να απολαύσεις τηλεοπτικό ή μουσικό πρόγραμμα πολλών ωρών.

SSD: Πρόκειται για μία μονάδα δίσκου στερεάς κατάστασης όπως λέγεται.  Σε αντίθεση με τους τυπικούς δίσκους, λειτουργεί χωρίς περιστρεφόμενο δίσκο ή άλλα κινούμενα εξαρτήματα. Οι SSD είναι για αυτό το λόγο ανθεκτικότεροι, καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και παρέχουν συντομότερους χρόνους στο «άνοιγμα» κάποιου αρχείου. Για παράδειγμα, ο χρόνος προσπέλασης για την ανάγνωση δεδομένων σε πολλούς SSD κυμαίνεται κάτω από 0,1 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Έτσι, αυτοί οι σκληροί δίσκοι είναι πάνω από 100 φορές γρηγορότεροι από τους αντίστοιχους HDD. Το μικρό μέγεθος των SSD επίσης, τους καθιστά ιδανικούς για την εγκατάσταση σε φορητούς υπολογιστές, tablet κτλ.

Ένας εξωτερικός δίσκος θα σου λύσει τα χέρια, ειδικά για αναπαραγωγή αρχείων (Ταινίες, Φωτογραφίες, Μουσική, κ.α.) ακόμα και στην τηλεόραση σου!