Μία από τις κλασσικές εφαρμογές των Windows είναι αυτή του Paint, με τη Microsoft να την έχει ανανεώσει ελάχιστα από τότε που έκανε την εμφάνισή της στα Windows 3.1, με τις αλλαγές να εστιάζονται κυρίως στο περιβάλλον.

Όμως σύντομα το Paint θα αποτελέσει μία ακόμη εφαρμογή που δείχνει τα πλεονεκτήματα των Windows 10 και των Universal εφαρμογών, με τη Microsoft να έχει στα σκαριά μια εντελώς ανανεωμένη έκδοση. Το νέο Paint διαθέτει αρχικά νέο περιβάλλον το οποίο είναι βελτιστοποιημένο για χρήση με την αφή αλλά και με stylus όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην οικογένεια υπολογιστών Surface.

Οι φωτογραφίες αλλά και τα βίντεο που έχουν διαρρεύσει, φανερώνουν μια αρκετά «καθαρή» εφαρμογή με έξυπνα και εύκολα στη χρήση εργαλεία, ενώ ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της θα είναι η δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων αντικειμένων.

Η κυκλοφορία του Paint ίσως συμπέσει με την παρουσίαση του νέου Surface συστήματος στις 26 Οκτωβρίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελεί την απάντηση της Microsoft στο iMac της Apple, με έμφαση στο σχεδιασμό.