Στο πρόσφατο Samsung Unpacked γνωρίσαμε όλη τη γκάμα των Galaxy S21, η οποία αποτελείται από 3 smartphone. Αυτό που βρίσκεται στην κορυφή είναι το Samsung Galaxy S21 Ultra, το οποίο διαφέρει από τα δύο «αδερφάκια» του σε αρκετά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι και το σύστημα της κάμερας, το οποίο είναι το πιο εξελιγμένο που έχει ποτέ δημιουργήσει η Samsung και αποτελείται από 4 αισθητήρες. Πάμε να δούμε τι προσφέρει κάθε ένας από αυτούς.

Samsung Galaxy S21 Ultra — Κύριος αισθητήρας 108MP!

Ο «πρωταγωνιστής» του show είναι ο βασικός αισθητήρας με ανάλυση 108MP. Μην αφήσεις τον αριθμό των megapixel να σε ξεγελάσει, δεν μιλάμε για τον ίδιο αισθητήρα που υπήρχε και στο Samsung Galaxy S20 Ultra. Στο Samsung Galaxy S21 Ultra, κύριος αισθητήρας είναι ο ολοκαίνουργιος ISOCELL HM3 που έχει κατασκευάσει η ίδια η Samsung. Ο νέος αισθητήρας προσφέρει 3 φορές μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και πιο πλούσια χρώματα. Για τις λήψεις σε χαμηλό φωτισμό, ο νέος αισθητήρας συνδυάζει 9 πίξελ σε ένα, έτσι ώστε να συλλέγει περισσότερο φως ανά πίξελ, με την ανάλυση να είναι 12MP σε αυτή την περίπτωση. Η νέα κάμερα θα αποδίδει πιο φωτεινές εικόνες, με λιγότερο θόρυβο σε σχέση με το περσινό μοντέλο. Το διάφραγμα του φακού f/1.8 ενώ υπάρχει και σύστημα OIS για καλύτερη σταθεροποίηση της εικόνας.

Samsung Galaxy S21 Ultra Camera - 01

Υπερευρυγώνιες λήψεις στα 12MP

Ο δεύτερος αισθητήρας του συστήματος κάνει δύο «δουλειές». Η πρώτη είναι οι ευρυγώνιες λήψεις, στις οποίες προσφέρει οπτικό πεδίο λήψης 120°. Η δεύτερη είναι οι macro λήψεις, οι φωτογραφίες από πολύ κοντινή απόσταση δηλαδή. Όταν η εφαρμογή της κάμερας ανιχνεύσει ότι βρίσκεσαι σε απόσταση λιγότερη των 30cm από το θέμα σου, θα χρησιμοποιήσει αυτή την κάμερα για τη λήψη. Ο αισθητήρας εδώ είναι ανάλυσης 12MP με διάφραγμα f/2.2.

Space zoom με δύο τηλεφακούς!

Μία από τις πιο εμφανείς διαφορές του Samsung Galaxy S21 Ultra σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά είναι η μέθοδος με την οποία αναλαμβάνει το οπτικό ζουμ. Αντί για μία κάμερα, η Samsung εξόπλισε τη ναυαρχίδα της με 2 αισθητήρες των 10MP. Και οι δύο είναι τηλεφακοί, μόνο που ο ένας προσφέρει 3X μεγέθυνση, ενώ ο δεύτερος πηγαίνει το οπτικό ζουμ μέχρι 10X. Αν χρειάζεται να τραβήξεις κάτι που βρίσκεται ακόμα πιο μακριά, το space zoom με 100X μεγέθυνση είναι και φέτος διαθέσιμο και μάλιστα αρκετά βελτιωμένο. Ο αισθητήρας 10X είναι τύπου periscope, άρα βρίσκεται μέσα στη συσκευή και όχι ακριβώς πίσω από το φακό. Και οι δύο αισθητήρες εξοπλίζονται με OIS για σταθερότερες λήψεις.

Samsung Galaxy S21 Ultra Camera - 02

Υπάρχει και πέμπτος αισθητήρας στο Samsung Galaxy S21 Ultra;

Από τις φωτογραφίες του κύριου συστήματος φωτογράφησης του Samsung Galaxy S21 Ultra φαίνεται πως υπάρχει και πέμπτη κάμερα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως. Ο πέμπτος αισθητήρας δεν τραβά φωτογραφίες, αλλά, βοηθά τη συσκευή να εστιάσει σωστά. Συγκεκριμένα, προσφέρει laser auto focus στην κύρια κάμερα των 108MP. Οι υπόλοιπες κάμερες του συστήματος χρησιμοποιούν dual pixel phase detection auto focus για να εστιάσουν σωστά.

Όλες οι κάμερες υποστηρίζουν λήψη 4K στα 60fps, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε Samsung smartphone, ενώ ο κύριος αισθητήρας μπορεί να καταγράψει βίντεο και σε ποιότητα 8K 24fps. Μία ακόμη καινοτομία της κάμερας του Samsung Galaxy S21 Ultra είναι η δυνατότητα λήψης RAW φωτογραφιών στα 12-bit, κάτι που σημαίνει πως η κάμερα μπορεί να καταγράψει περισσότερα από 68 δισεκατομμύρια διαφορετικά χρώματα!

Με λίγα λόγια, αν θες κορυφαία mobile φωτογραφική μηχανή, το ολοκαίνουργιο Samsung Galaxy S21 Ultra είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις σήμερα!