Μια ιδέα του Mark Oleynik τον Ιανουάριο του 2014, έμελλε να φέρει τα πάνω κάτω στη μαγειρική και να αλλάξει τελείως τη «συνταγή» ενός επιτυχημένου δείπνου. Το κλασσικό πρόβλημα του να μην ξέρεις τι φαγητό να μαγειρέψεις, ανήκει στο παρελθόν, αφού δεν χρειάζεται να αγχωθείς για τη συνταγή, απλά να την επιλέξεις και μόνο.  Στην κουζίνα σου πλέον, κάνει «κουμάντο» ένα ρομπότ!

Η Moley Robotics, με έδρα το Λονδίνο, κατασκεύασε ένα ρομποτικό chef που μπορεί να μαγειρέψει με ακρίβεια ίσως καλύτερη από αυτή ενός ανθρώπινου χεριού. Το πρωτότυπο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2014 και δεν άργησε πολύ να πάρει το πρώτο του βραβείο, τον Μάϊο του 2015 ως Best Of the Best συσκευή της έκθεσης CES στη Σαγκάη. Το ρομπότ της Moley, αποτελείται από 2 χέρια, παρόμοια με αυτά σε μέγεθος ενός ανθρώπου, τα οποία τροφοδοτούνται από αρκετούς μικρούς κινητήρες και άξονες. Τα χέρια κρέμονται πάνω από ένα μεγάλο πάγκο μαγειρικής που έρχεται πλήρως εξοπλισμένος με μαγειρικές εστίες αλλά και όλα τα εξειδικευμένα σκεύη που θα χρειαστεί το ρομπότ.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις για να απολαύσεις το μεσημεριανό σου και να γλύφεις τα… δάχτυλά του, είναι να επιλέξεις μία συνταγή από τις διαθέσιμες που θα βρεις στον κατάλογο του ρομπότ, είτε απευθείας από την οθόνη αφής είτε από το κινητό και την εφαρμογή που το συνοδεύει. Το ρομπότ συλλέγει τα υλικά με ιδιαίτερη προσοχή, δημιουργεί όλα τα απαιτούμενα μείγματα και παράλληλα ελέγχει την ακριβής θερμοκρασία του φούρνου.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο RoboChef, όταν βρίσκεται εν ώρα εργασίας, οι κινήσεις του μοιάζουν πολύ με αυτές που θα έκανε ένας άνθρωπος. Ακόμη και αν θέλεις να προσθέσεις έξτρα συνταγές, περισσότερο ή λιγότερο πολύπλοκες, μπορείς να του μάθεις! Φόρεσε τα ειδικά γάντια που ενσωματώνουν ουκ ολίγους αισθητήρες και μαγείρεψε το φαγητό. Το ρομπότ, μέσα από ειδικούς αλγόριθμους και αρκετό προγραμματισμό, μπορεί να μάθει να αντιγράφει όλες τις κινήσεις σου. Με αυτό τον τρόπο, η Moley Robotics σχεδιάζει στο μέλλον να προσθέσει περισσότερες από 2000 συνταγές για να τρως καθημερινά πιάτα από όλους τους διάσημους chef στον κόσμο.

«Δεν είναι μία συσκευή που δουλεύει σε δεκαπλάσιες ταχύτητες από τις φυσιολογικές. Είναι μία συσκευή που κινείται σαν εσένα στην ίδια ταχύτητα με εσένα.»

Mark Oleynik, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος

Ο Mark Oleynik ελπίζει να βγάλει στην αγορά τον Robochef το 2017 με τιμή περίπου στα $15000, αν και θα χρειαστεί αρκετές βελτιώσεις έως ότου γίνει αυτό. Για παράδειγμα το μοντέλο που έχουμε δει, δεν μπορεί να προετοιμάσει τα υλικά, όπως να κόψει τα λαχανικά ή να τα ξεφλουδίσει αλλά θα πρέπει να επέμβει ανθρώπινο χέρι και έπειτα να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία επάνω στον πάγκο ώστε το ρομπότ να τα εντοπίσει.

Στο μυαλό του Mark βέβαια, ο Robochef μελλοντικά θα ήθελε να έχει ψυγείο για τα υλικά ή ακόμη και πλυντήριο πιάτων. Με άλλα λόγια μία πλήρως αυτόνομη κουζίνα. Για τα Ελληνικά δεδομένα θα τολμούσαμε να πούμε ότι είναι λίγο βαρετό, να μην μπορείς να κάνεις μία βόλτα στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να βάλεις μία μικρή μερίδα φαγητού μέσα από την κατσαρόλα.